Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod vkazivky manag WEB.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

Лабораторна робота №5

ТЕМА: Використання контент-менеджмент систем (КМС) .

МЕТА: набути навичок застосування КМС в процесі управління веб-сайтами

ПЛАН РОБОТИ:

1 Ознайомитися з поняттями КМС та головними принципами їх роботи.

2 Ознайомитися з основними функціями КМС та проаналізувати їхні потенційні можливості.

3 Поекспериментувати з можливостями управління сайтом з використанням КМС DRUPAL.

4 Поекспериментувати з можливостями управління сайтом з використанням КМС JOOMLA.

5 Дати порівняльну характеристику КМС DRUPAL і КМС JOOMLA.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

КМС - це автоматичні веб-системи управління контентом (наповненням) веб-сайтів, завдяки яким клієнт сам, без сторонньої допомоги, використовуючи інтерфейс системи і не знаючи деталей технології веб зможе сам наповнювати контент сайту, управляти його розділами і веб-сторінками. Цей процес функціонально простий і зрозумілий для користувача, так як інтерфейс таких систем програмований під стиль інтерфейсу Windows XP (на сьогодні найбільш поширений у світі).

Контент-менеджмент система (система управління сайтом) (CMS - Content management system) має зручний інтерфейс адміністрування. Користувач може самостійно змінювати інформацію на сайті – додавати нові статті, тексти, малюнки, створювати нові розділи і змінювати вже існуючі – і все це доступно і легко. Переважна більшість КМС оснащені вбудованим візуальним редактором, що спрощує внесення необхідних змін на сайт. Для користувачів, які вміють працювати з Mіcrosoft Word, освоєння такої системи управління сайтом не становить особливих труднощів.

Контент-менеджмент система створена для людей, які цінують свій час і раціональні у своїх справах. Навіщо відкривати нові вакансії й наймати співробітників на посаду веб-майстра, якщо цю роботу може виконати секретар? Людина, що вміє працювати з Mіcrosoft Word, легко зможе підтримувати сайт будь-якого підприємства, установи чи організації. КМС дають можливість розмістити на сайті звіт про діяльність фірми або оновлений прайс-лист чи іншу необхідну інформацію. Для цього необхідно просто скопіювати вміст із вікна Word і вставити його у вікно редактора сторінок контент-менеджмент системи, а потім зберегти сторінку.

Управління змістом сайту надає адміністратору (власнику) веб-сайту безліч можливостей з формування його структури. Таким чином, система управління сайтом (КМС) ідеально підходить для власників веб-ресурсів, які бажають ефективно, зручно і швидко управляти змістом сайту і його структурою. Власник сайту зможе самостійно додавати, редагувати, видаляти сторінки і розділи на сайті без знання спеціальних технологій. Всі ці дії здійснюються в захищеній адміністративній частині сайту, у вікні звичайного браузера.

Адміністративна панель КМС дозволяє змінювати або додавати нову інформацію для різних мовних версій веб-сайту. Зміни на сайті відображаються відразу ж після їхнього внесення і збереження.

Переваги КМС:

1. Економічна вигода: замовивши один раз створення сайту з системою управління контентом, власник надалі не буде оплачувати послуги веб-майстра, бо користуватися КМС може практично будь-який співробітник.

2. Простота використання: потрібні лише базові знання ПК і жодних мов програмування.

3. Одночасна робота декількох редакторів.

4. Розвиток сайту: в будь-який момент можна підключити додаткові модулі, не блокуючи роботу сайту. 

5. Можливість швидкої зміни дизайну сайту: зміни зовнішнього вигляду (дизайну), без втрат змісту і зупинки ресурсу.

Щоб сайт працював, його потрібно оновлювати. Щоб сайт оновлювати, потрібно або утримувати співробітника-фахівця в цій області, або постійно оплачувати послуги веб-дизайнера, що буде підтримувати (обновляти) цей сайт. Але, замовивши створення веб-сайту що базується на використанні КМС, власник одержує незалежність від фахівців, заощаджує власні кошти гроші і отримує при цьому сайт, який працює стабільно. Всі сучасні контент-менеджмент системи мають у своєму ядрі базові набори і функції для здійснення управління сайтом і контентним наповненням, такі як:

- конструктор сайту;

- менеджмент темплейтів кмс;

- конфігуратор сторінок;

- візуальний редактор;

- розділення доступу (відповідно до користувачів);

- резервування БД;

Перший варіант КМС

Ця контент-менеджмент система (КМС) повністю підтримує управління сайтом, темплейтами, розділами, категоріями, архівами, тейтлами, ключовими словами і описом кожної сторінки. Адміністратор КМС може здійснювати управління користувачами і розділяти умови доступу між ними. В системі реалізовано управління медіа ресурсами (зображення, малюнки, фото, відео). Повністю забезпечується можливість будувати систему навігації на сайті декількома рівневими меню. Наприклад, адміністратор може задавати верхнє меню, ліве, праве, нижнє меню, які є незалежними один від одного. Особливу увагу в цій контент-менеджмент системі можна приділити системі наповнення контенту. Починаючи від побудови категорій і секцій і закінчуючи артиклями сайту. Гнучка система побудови і управління компонетами КМС, такими, як банерна система, списки для голосування, списки новин, контакти форми, rss-новини, система підписки на новини. В цій контент-менеджмент системі присутня система розсилання листів і управління розсиланням серед клієнтів і відвідувачів, які на них підписались. Система призначена для промо-сайтів; інформаційних порталів; корпоративних порталів, внутрішніх (intranet) систем. Системі не потрібно виділеного сервера, вона стабільно працює на звичайному віртуальному хостингу з підтримкою PHP і MySQL.В цьому варіанті можуть бути реалізовані такі модулі:

- новини;

- банерна мережа;

- обмін текстовими лінками;

- голосування;

- запитання/відповіді;

- гостьова книга;

- голосування;

- ведення архівів;

- статистика;

- пошук на сайті.

Другий варіант КМС

Ця КМС побудована на ядрі msmbo і повністю підтримує управління сайтом, темплейтами, розділами, категоріями, архівами, тейтлами, ключовими словами і описом на кожній сторінці. Адміністратор КМС може здійснювати управління користувачами і розділяти умови доступу між ними. В системі реалізовано управління медіа ресурсами (зображення, малюнки, фото, відео). Використання цього варіанту КМС повністю забезпечує можливість будувати систему навігації сайту декількома рівневими меню. Наприклад, адміністратор може задавати верхнє меню, ліве, праве, нижнє меню, які є незалежними один від одного. Особливу увагу в цій контент-менеджмент системі можна приділити системі наповнення контенту. Починаючи від побудови категорій і секцій і закінчуючи артиклями сайту.

Гнучка система побудови і управління компонентами КМС, такими як банерна система, списки для голосування, списки новин, контакти форми, rss-новини, система підписки на новини. В цій контент-менеджмент системі є система розсилання листів і управління розсиланням серед клієнтів і відвідувачів, які підписались на відповідні розсилання. Система підійде для промо-сайтів; інформаційних порталів; корпоративних порталів; внутрішніх (intranet) систем; невеликих магазинів (торгівельних перевезень); персональних сайтів. Системі не потрібно виділеного сервера, вона стабільно працює на звичайному віртуальному хостингу з підтримкою PHP і MySQL.

В цьому варіанті можуть бути реалізовані такі модулі:

- новини ;

- банерна мережа;

- обмін текстовими лінками;

- голосування;

- запитання/відповіді;

- гостьова книга;

- голосування;

- ведення архівів;

- статистика

Третій варіант КМС

Ця контент-менеджмент система оптимально підходить для приватних користувачів, невеликих фірм. Повністю задовольняє потреби невеликого бізнесу. Включає такі модулі як:

- блог;

- календар подій;

- форма для контактів;

- імпорт/експорт даних (Microsoft Оffice Exel, CVS);

- комерційний модуль (електронний магазин, торгівельні перевезення, шопінг карт);

- питання/відповіді (FAQ Support);

- дизайнер форм;

- форум;

- аналіз трафіку;

- гостьова книга;

- клієнтські запити(Customer Helpdesk);

- обмін лінками;

- модуль новин;

- модуль голосування;

- фотогалерея;

Четвертий варіант КМС

Ця контент-менеджмент система оптимально підходить для будь-якого рівня користувачів, починаючи від приватного сайту і закінчуючи корпоративним веб-рішенням. Повністю задовольняє потреби як приватних користувачів, так і бізнесу.

Включає повне налаштування:

- структури сайту

- управління секціями;

- управління групами користувачів;

- вбудований Інтернет-магазин;

- карту сайту;

- модуль новин;

- можливість управління завантаженнями медіа файлів;

- статистику;

- управління товарами;

- управління артиклями;

- енциклопедію;

- галерею медіа ресурсів;

- інші додаткові модулі

П’ятий варіант КМС

Варіант КМС на ядрі слаєд. Включає популярні модулі КМС, а також магазин. Крім цього, реалізована можливість управління медіа ресурсами, такими як відео, малюнки, музичні і інші документи. Підходить для приватних користувачів і невеликого бізнесу.

Загальна характеристика КМС DRUPAL і КМС JOOMLA

«Drupal» (укр. Друпал) — популярна безкоштовна модульна КМС, написана на мові програмування PHP. Drupal може працювати в таких популярних системах як Windows, Mac OS X, Linux, власне, на будь-якій платформі, яка підтримує роботу веб-сервера Apache (починаючи з версії 1.3), або IIS (починаючи з версії IIS5+) та інтерпретатор мови PHP (починаючи з версії 4.7.5+), також потрібна наявність системи керування базами даних, наприклад, відкриті системи MySQL або PostgreSQL.

Структура та потужна база модулів Drupal'у дозволяє порівняно швидко створювати потужні інтерактивні сайти. До базового пакету системи, окрім модулів створення статичних сторінок (сторінок з постійною адресою) та нових статей входять модулі для організації блогів (електронних журналів користувачів), форумів (місць для інтернет-дискусій), «книг» (інформаційних добірок, праця над якими ведеться колективно), синдикації (імпорту новин з інших сайтів), модуль керування інформаційними блоками на сторінках, що полегшують керування їх виглядом, модуль керування меню. Drupal підтримує різні теми оформлення та дозволяє створювати свої теми оформлення. Спільнотою розробників Drupal'у створено багато додаткових модулів, серед яких варто згадати модулі інтернаціоналізації (створення багатомовних сайтів), модулі керування файлами, що дозволяють викладати на сайтах звукові та відео-файли, модулі категоризації вмісту, модулі організації користувачів у групи та спільноти.

Joomla! (вимовляється «Джу́мла»)— відкрита КМС для публікації інформації в Internet та Intranet. Joomla! написана на мові PHP використовуючи MVC архітектуру. Для збереження інформації використовується база даних MySQL Серед можливостей Joomla! є сайт новин, блог, RSS стрічка, версії сторінок для друку, пошук на сайті, локалізації, кешування, підтримка власних модулів. Joomla! — вільне програмне забезпечення, захищене ліцензією GPL. Запущена у 2005 році.

Характеристики КМС Joomla!:

  • КМС Joomla! повністю працює на базі даних, із використанням PHP та MySQL;

  • багаторівневий доступ зареєстрованих користувачів, як до адміністративної частини так і до фронтальної частину сайту;

  • легка та зрозуміла структура розділів та категорій для зручного структурування вмісту;

  • легке створення та редагування матеріалів;

  • вміст може додаватись як окремо адміністраторами та менеджерами із адміністративної частини, так і публікаторами, редакторами, авторами та звичайними зареєстрованими користувачами із фронтальної частини сайту;

  • повне керування блоками меню, модулів відображення останніх новин сайту, популярних матеріалів, пошуку, форми авторизації на сайті, голосування та ін.

  • редагування матеріалів за допомогою візуального редактора (аналог текстових редакторів, наприклад Word);

  • використання програмних продуктів сторонніх розробників;

  • робота системи Linux, FreeBSD, WinNT, Win2K, MacOS X, Solaris, AIX, SCO та інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]