Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл_ння персоналом (шпоры).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать
  1. Внутрішній і зовнішній ринки праці як джерела попов­нення та оновлення персоналу організації.

Внутрішніми джерелами по­повнення персоналу орг-ції вис­тупають працівники, які вже пра­цюють в ній.ПЕРЕВАГИ : Поява шансів для службового росту. Низькі витрати на залучення ка­дрів Претендентів на посаду до­бре знають в організації Претендент на посаду знає дану організацію Збереження рівня оплати праці, що сложились у да­ній організації Швидке запов­нення штатної посади, що звіль­нилася, без тривалої адаптації Звільнення займаної посади для росту молодих кадрів даної орга­нізації «Прозорість» кадрової політики тощо

НЕДОЛІКИ (внутр) Обмежені можливості для виборів кадрів Можливості появи чи напруже­ності суперництва в колективі у випадку появи декількох претен­дентів на посаду керівника Поява панібратства при рішенні ділових питань, тому що тільки вчора претендент на должность керівника був нарівні з колегами Небажання відмовити в чому-небудь співробітнику, що має ве­ликий стаж роботи в даній органі­зації тощо До засобів зовнішнь­ого набору відносяться: публі­кація оголошень у газетах і про­фесійних журналах, звертання до агентств по працевлаштуванню і до фірм, що поставляють керівні кадри, напрямок людей, що ук­лали контракт, на спеціальні ку­рси при коледжах. ПЕРЕВАГИ: Більш широкі можливості ви­бору Поява нових імпульсів для розвитку організації (Поява нових працівників – новий імпульс до дії. Саме молоді й ініціативні ме­неджери не бояться таких людей) Нова людина, як правило, легко домагається визнання Прийом на роботу покриває абсолютну пот­ребу в кадрах можна одержати людей талановитіших , ніж ті, які є в розпорядженні організації. Крім того, легше одержати людей з уже необхідною кваліфікацією, ніж навчати і розвивати своїх лю­дей. НЕДОЛІКИ: Більш високі витрати на залучення кадрів Висока питома вага працівників, прийнятих зі сторін, сприяє росту плинності кадрів Погіршується соціально-психологічний клімат в організації Високий ступінь ри­зику при проходженні іспитового терміну Погане знання організа­ції Тривалий період адаптації Блокування можливостей служ­бового росту для працівників ор­ганізації Велика плинність кад­рів – велика можливість помилки Погроза погіршення соціально-економічного клімату

  1. Сутність і мета оці­нювання персоналу.

Оцінка персоналу полягає у ви­значенні того, якою мірою кож­ний працівник досягає очікуваних рез-тів праці й відповідає тим ви­могам, які випливають з його вир-чих завдань. Розрізняють самоо­цінку й зов-ню оцінку, які вико­нують функції:

Орієнтуюча: що кожна людина через оцінку з боку суспільства та з допомогою самооцінки усвідом­лює себе, свій стан і поведінку, отримує можливість визначити напрями і способи подальшої д-ності.

Стимулююча: оц-ка, породжу­ючи в людини переживання ус­піху або невдачі, підтверджуючи правильність або неправильність вибраної поведінки, спонукає лю­дину до д-ності в певному напря­мку.

Мдж-т персоналу передбачає широке викор-я рез-тів оцінки персоналу, адже кожна орг-я пра­гне зберегти кращі кадри. При цьому рез-ти оцінки викор-ються для вирішення таких питань, як: 1.підбір і розстановка нових пра­цівників; 2.висування в резерв і на нові посади; 3.прогнозування; 4.просування працівників по слу­жбі і план-ня кар'єри; 5.раціоналізація прийомів і мето­дів роботи, упр-ських процедур; 6.удосконалення орг-ї праці; 7.побудова еф-ої с-ми мотивації трудової д-ності; 8.посилення де­мократичних начал в упр-ні; 9.удосконалення стр-ри упр-ня; 10.оцінка еф-ості навчання праці­вників; 11.удосконалення планів і програм підвищ-ня квал-ції кад­рів; 12.оцінка еф-ості роботи тру­дових колективів і окремих пра­цівників.

Оцінка персоналу може повно­цінно виконувати притаманні їй функції за умов побудови на при­нципах: а) невідворотності (обов'­язковості) ; б) загальності (оціню­ють кожного) ; в) с-матичності (оцінка здійснюється постійно) ; г) усебічності (оцінці підлягають усі сторони д-ності та особистості людини) ; д) об'єктивності.

  1. Сучасні методи сти­мулювання ефективної діяльності персоналу.

В сучасних умовах стимулю­вання еф-ої д-ності персоналу здійснюється через оплату їх праці а також шляхом викор-я інших матер-них і нематер-них стимулів з метою за діяння інте­ресів працюючих для досягнення орг-ї.

Крім існуючих традиційних ві­дрядної і почасової форм оплати сучасна практика викор-є гнучку форму оплати, яка включає такі с-ми оплати як контрактна, тари­фно-тестаційна і форма оплати за рівень квал-ції. До цього слід до­дати, що крім оплати в сучасній практиці стимулювання викор-ються не грошові і моральні сти­мули.

До негрошових відносяться перш за все відносяться стимули пов’язані з гуманізацією праці (умови праці, зміст праці, участь у вирішенні вир-чих зав­дань, впровадження гнучких гра­фіків в роботі, демократизація в упр-ні, тощо) .

Моральні стимули також зна­чно модифікувались в сучасних умовах і включають в себе персо­нальні подяки керівництва, гра­моти.