Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл_ння персоналом (шпоры).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать
  1. Кадровий резерв на замі­щення вакантних посад.

Під кадровим резервом розумі­ється група працівників, яка віді­брана для висування на вакантні посади по результатам оцінки їх здібностей, професійних знань, умінь і навичок, ділових та осо­бистих якостей.

Основними задачами форму­вання кадрового резерву є: своєчасне заповнення вакант­них посад ; забезпечення насту­пності та сталості управління під­приємством і його підрозді­лами; призначення на вакнтні по­сади компетентних і здібних фа­хівців.

Плани кадрового резерву мо­жуть складатися у виді схем за­міщення, що мають різноманітні форми в зал. від особл-тей і тра­дицій різних орг-й. Схеми замі­щення являють собою варіант схеми розвитку орг-йної стр-ри, орієнтованої на конкретні особис­тості з різними пріоритетами. В основі індивідуально орієнтова­них схем заміщення лежать ти­пові схеми заміщення. Вони роз­робляються службами упр-ня пе­рсоналом під орг-йну стр-ру і яв­ляють собою варіант концептуа­льної моделі ротації робочих місць.

Основними етапами форм-ня резерву кадрів є: складання про­гнозу передбачуваних змін у складі керівних кад­рів; попередній набір кандидатів у резерв; одержання інф-ії про ділові, проф-ні і особистісні яко­сті кандидатів; форм-ня складу резерву кадрів.

Основними критеріями при підборі кандидатів у резерв є: відповідний рівень освіти і проф-ної підготовки; досвід пра­ктичної роботи з лю­дьми; організаторські здібності;

особистісні якості; стан здо­ров'я, вік.

Джерелами форм-ня резерву кадрів є: кваліфіковані фахівці; заступники керівників підрозді­лів; керівники нижчого рівня; ди­пломовані фахівці, зайняті на вир-ві.

В орг-ях склався визначений порядок добору і зарахування в групу резерву кадрів.

  1. Законодавче обме­ження робочого часу для окремих категорій персоналу.

Нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень. Під-ва і орг-ї при укладанні трудового дого­вору можуть встановлювати ме­ншу норму тривалості робочого часу. Скорочення тривалості ро­бочого часу встановлюється:

Для працівників віком від 16 до 18 років –36 годин, для осіб від 15 до 16 років–24години на тиждень. Тривалість роб часу, які працю­ють протягом навч-ого року у ві­льний від навчання час, не може перевищувати половину макс-ої тривалості робочого часу. Для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці – не більш як 36 годин. Перелік вир-в, цехів, професій і посад з шкідли­вими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену три­валість робочого часу, затверджу­ється в порядку, встановленому законодавством.

Для працівників установлює­ться 5 денний робочий тиждень з двома вихідними. На тих під-вах де за характером вир-ва та умо­вами роботи запровадження 5-ти денного робочого тижня є недоці­льним, встановлюється 6 –ти ден­ний робочий тиждень з одним ви­хідним днем, при цьому трива­лість робочого дня не може пере­вищувати 7 годин при тижневій нормі 40 годин, 6 годин при тиж­невій нормі 36 годин і 4 години при тижневій нормі 24 години.

42. Плинність кадрів – це сукуп­ність звільнень працівників за власним бажанням, а також за прогули та інші порушення тру­дової дисципліни.

Зменшення плинності робочої сили, викликаною незадоволені­стю орг-єю й умовами праці:

Эс = (Сума) Рті х (1-кт2/Кт1)

де Кт1 - фактичний коеф-т плинності, %;

Кт2 - очікуваний коеф-т плин­ності, %;

(Сума) Рті середньорічний збиток, заподіюваний п-ству плинністю робочої сили, руб.

Економія в зв'язку зі скорочен­ням проф-ної захворюваності і вир-чого травмати­зму (Эц) , руб.:

Эн = (Н1-Н2) х Сумарні,

де Н1, Н2 - втрати робочого часу по тимчасовій непрацездат­ності протягом року до і після впровадження заходу,

Сумарні - середній денний роз­мір збитку п-ства в зв'язку з трав­мами і вир-чо обумовленими зах­ворюваннями, (у тому числі вип­лата допомог по непрацездатно­сті, пенсій по інвалідності, вит­рати на придбання устаткування й ін., витрати на санаторно-курор­тне лікування й ін.)