Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл_ння персоналом (шпоры).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать
  1. Міжнародні норми праці та їх значення для менеджменту персоналу.

Міжнародні норми праці бізу­ється на положеннях Конвенції та рекомендації Міжнародної ор­ганізації праці (МОП) . Цілі МОП - укладення угод, ухвалення кон­венцій в галузі праці для наступ­ної їхньої ратифікації державами-членами МОП; створення сис­теми контролю і нагляду за дот­риманням принципів і стандартів, які встановлюються конвенціями в сфері трудових відносин; розро­бка проектів і програм з надання допомоги малим підприємствам з метою збільшення зайнятості на­селення в слаборозвинених краї­нах; вивчення та аналіз тенденцій і вироблення напрямків розвитку систем професійного навчання у світі; проведення міжнародних конференцій, семінарів з питань трудових відносин (соціальне па­ртнерство, умови та оплата праці, безпека та гігієна праці, охорона праці, трудове законодавство, зайнятість населення, соціальна політика та ін.) . Протягом

  1. Що собою являє структура персоналу організації?

Персонал або кадровий склад (кадри) – це загальна сукупність людей, що перебувають у трудо­вих відносинах з конкретною ор­ганізацією, тобто утворюють дану організацію незалежно від виду трудового договору і строку, на який договір укладено. У великих організаціях структура персоналу може бути дуже складною за кі­лькістю різних професій, посад, рівнів кваліфікації тощо. А це дуже ускладнює систему і про­цеси управління такими колекти­вами. В організаціях промисло­вого виробництва виділяють пер­сонал основної діяльності (про­мислово-виробничий) і неоснов­ної (непромисловий) . В Україні назви категорій персоналу стан­дартизовані, отже всі організації повинні дотримуватись стандар­тизованих назв. Структурою пер­соналу називають співвідношення чисельності різних категорій пра­цівників, наприклад, керівників і рядових виконавців, робітників, зайнятих ручною і механізованою працею тощо.

Структуру персоналу немож­ливо стандартизувати, адже вона складається під впливом багатьох чинників. Адміністрація кожної організації повинна постійно ана­лізувати структуру персоналу та оптимізувати її з урахуванням динамічних зовнішніх і внутріш­ніх змін.

Структура персоналу фірми може бути: 1) статистична (відо­бражаї розподіл персоналу в роз­різі категорій і груп посади) ; 2) аналітична структура (на основі спец. досліджень і розрахунків і поділяється на загальну (за ста­жем) , часткову (робота ручна за доп. машини) .

Безумовно, структура служби управління персоналом багато в чому визначається характером і розмірами організації, особливос­тями продукції та послуг. У ма­лих та середніх організаціях ба­гато функцій управління персона­лом реалізується переважно лі­нійними керівниками, а у великих - формуються самостійні структу­рні підрозділи для реалізації ок­ремих функцій. У ряді організацій формуються структури управ­ління персоналом, які об'єднують під єдиним керівництвом заступ­ника директора з персоналу всі підрозділи, що причетні до ро­боти з кадрами.

  1. Виробнича (професійна) адаптація новоприйнятих пра­цівників.

трудова адаптація – це присто­сування працівника до організації (взаємне пристосування праців­ника й організації) , ґрунтується на тому, що поступово з'являю­ться у співробітника нові профе­сійні, соціальні, психологічні й економічні умови праці.

Виділяється кілька аспектів адаптації (як у практиці керу­вання персоналом, так і в тео­рії) :1) Психофізіологічні – коли відбувається процес пристосовно­сті до нових психологічних і фізі­ологічних наванта­жень.2) Соціально-психологічний – пристосування до тієї організа­ційної культури, у яку Ви попада­єте. 3) Професійний – поступове вироблення трудових навичок. Отже, необхідні нові знання і на­явність навичок співробітниц­тва.4) Організаційний – засвоєння ролі й організаційного статусу свого робочого місця.

Звідси успіх адаптації зале­жить: Від особистих властивос­тей адаптируемого співробітника (психологічні риси, якості, вік, родиний стан) . Особливості со­ціально-економічного клімату. Людина скрізь шукає психологіч­ний комфорт. Не завжди досить знань. Тому існує система настав­ництва, коли більш досвідчені і здатні до керування люди керу­ють вихованням їхніх підлег­лих. Особливості організації праці (модель мотива­ції) Престижність профе­сії Об'єктивність ділової оцінки адаптируемого – організаційні початки, моделі мотивації, квалі­фікація, здібності до входу в сис­тему.

Також виділяють два напрямки адаптації: первинна, тобто прис­тосування молодих кадрів, що не мають досвіду професійної діяль­ності; вторинна, тобто пристосу­вання працівників, що мають дос­від професійної діяльності.