Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.Періодизація української культури.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

96. Цикл анімаційних фільмів в. Дахна про козаків.

Володи́мир Авксе́нтійович Дахно́ (7 березня 1932, Запоріжжя — 30 липня 2006, Київ) — український кінорежисер і художник-аніматор. Член Національної спілки кінематографістів України.

Створив 23 стрічки, зокрема — серію «Козаки» і не менш знамениту екранізацію «Енеїди» (1991).

«Козаки» — серія мультиплікаційних фільмів, знятих в УРСР на українській студії Київнаукфільм. Автор сценарію і режисер — Володимир Дахно. Всі мультфільми є короткометражними, їх тривалість не перевищує 20 хвилин. Різні серії циклу часто транслюються на майже всіх українських телеканалах. За мотивами серіалу зроблена гра-квест «Як козаки Мону Лізу шукали». Всі серії циклу видані на DVD у збірці «Все про козаків».

Сюжет

Головними героями серії мультфільмів є три козаки: довгань, коротун і силач (за сценарієм їхні імена Грай, Око і Тур , але в самому серіалі безіменні). Вони потрапляють в неймовірні пригоди, зустрічаючись з людьми різних країн і епох, навіть з богами та інопланетянами, всі їхні пригоди закінчується щасливо. У мультфільмах відсутні діалоги і будь-який текст, дія відбувається у вигляді інтуїтивних зрозумілих сцен.

Головні дійові особи

Грай — хитрий і розсудливий козак.

Око — бадьорий і войовничий козак (він тягає з собою величезну гармату-мортиру).

Тур — сором'язливий та сентиментальний козак.

Серії

Як козаки куліш варили (1967)  — анімаційний мультфільм студії Київнаукфільм, знятий у 1967, як перший із серії Все про козаків. Ця серія відрізняється більш грубішою промальовкою, ніж подальші.

Сюжет

Мультфільм розпочинається з того, що козаки розпочинають варити куліш. Вони спершу розпалюють багаття, а потім підстрелюють качку та варять її. Потім козаки намагається розпалити люльку, але нема у жодного з них тютюну. Тому, коли помітили на обрії вогник, Оковирушає за ним, але його забирають у полон кримські татари на рабовласницький ринок у Кафу. Грай і Тур потрапляють у цитедель ворога та визволяють приятеля разом з іншими невільниками-козаками. Із визволеними невільниками козаки забирають із собою тютюн та запалюють люльку. Серія завершуються тим, що качка у куліші за весь цей час ще не приготувалася.

Нагороди

Перша премія зонального огляду, Єреван, 1968

Як козаки у футбол грали (1970)

 — анімаційний мультфільм студії Київнаукфільм, знятий у 1970, як другий із серії Все про козаків.

Сюжет

Мультфільм розпочинається з того, що козаки чекають прибуття Бурмила, Коротуна і Силача зЛондона. Вони розповідають не тільки про місто, а про гру, яку вони там побачили - футбол. І козацький загін починає тренування, задля того щоб здобути чемпіонський кубок з футболу вАнглії. Троє козаків, котрі навчили азів футболу інших, збирають команду і вирушають наЗахід. До речі, досить символічно вони покладають зброю. Тобто це означає те, що потрібно припинити військові дії, а перемістити поля битв на футбольні баталії.

Спочатку вони потрапляють у середньовічну Німеччину, де обіграють німецьких лицарів у сталевих латах, які користуються своєрідним стилем футбольної гри. У цьому і полягає пародія на національні стереотипи.

Як козаки наречених визволяли (1973) Як козаки наречених визволяли — анімаційний мультфільм студії Київнаукфільм, знятий у1973, як третій із серії Все про козаків. У цій серії прозвучали авторські пісні на слова Юрія Рибчинського та музику Ігора Поклада

Серія про морські пригоди козаків, що ганяються за піратами, які знову викрали козачок. Гонитва проходить через колоритні стародавні держави: Стародавню Грецію, Давній Єгипет, Індію, і завершується на острові піратів.

Нагороди

Друга премія «Срібний сестерцій» IV Міжнародного кінофестивалю в місто Ньон,Швейцарія, 1973 рік.

Як козаки сіль купували (1975) У цій серії козаки допомагають чумакам довезти сіль до ярмарку і відбивають напад степових розбійників під керівництвом Злого Пана. Майже вся серія є енергійною гонитвою, у якій козаки втікають від розбійників.

Як козаки олімпійцями стали (1978)

Як козаки олімпійцями стали — анімаційний мультфільм студії Київнаукфільм, знятий у1978, як п'ятий із серії Все про козаків. Ця серія в дечому перегукується з мультфільмомЕнеїда та пов'язана з античною міфологією.

Сюжет

Мультфільм розпочинається з того, що біля гори Олімп йдуть безперевні війни між греками на чолі них стоїть Марс. Вони заважають Зевсу виспатися, тому він намагається їх зупинити. Спершу наслав на них ніч та дощ, що спричинив потоп, але все марно. Він запалюю люльку та пускає кільця диму, що за формою нагадують олімпійські. У Зевса з'являється ідея побудувати стадіон та організувати Олімпійські ігри. Про те, коли він побачив, що війни не припинилися через Марса. Зевс ув'язнює його у царстві Аїда, але за допомогою Сізіфарятується від кари та потрапляє через підземний хід до козаків.

У цей час Тур, Грай і Око дізналися про організацію Олімпійських ігор розпочинають інтенсивну спортивну підготовку. Вони песлідують Марса до Греції та перемагають його в основних видах спорту. Наприкінці фільму герої стають олімпійськими чемпіонами.

Нагороди

Бронзова медаль на Міжнародному фестивалі спортивних фільмів у Ленінграді (1979 рік).

Як козаки мушкетерам допомагали (1979) Серія посилається на роман Олександра Дюма-ст. «Три мушкетери» Козаки допомагають французьким мушкетерам доправити портрет дочки турецького султана французькому принцу, щоб той міг з нею одружуватися. Підступний кардинал Рішел'є хоче зірвати їхні плани.

Як козаки інопланетян зустрічали (1983) У цій серії козаки зустрічають інопланетян, карикатурно схожих на них самих (Грай, Око та Тур). Прибульцям для повернення на рідну планету потрібно мастило. Козаки разом з інопланетянами мандрують Європою у пошуках мастила для свого НЛО, захищають Болгарію, винаходять лазні у Греції і ледь не потрапляють на багаття інквізиції в Іспанії.

Як козаки на весіллі гуляли (1984) Містична серія, яка розповідає про одруження Тура, створена на основі творів Гоголя. У пошуках черевичків для своєї коханої козак Тур потрапляє на шабаш до нечистої сили, яка хоче забрати у нього душу. Вірні друзі хитромудро рятують козака.

Як козаки в хокей грали (1995) Остання серія мультфільму була знята після розпаду СРСР, козаки тут показані вже немолодими батьками сімейств. У ній американська команда хокеїстів прибуває в Україну, щоб провести матч з козаками. Проте їхню уніформу викрадають розбійники, які виходять на лід під виглядом хокеїстів.

Як козаки в хокей грали — український анімаційний мультфільм студії Укранімафільм, знятий у 1995, як дев'ятий (останній) із серії «Все про козаків».

Цікавинки

За нереалізованими сценаріями нам відомо те, що Тур родом з Карпат.

Мультсеріал мав велику популярність у Ірані.

У всіх серіях присутнє оранжування українських народних пісень.

За мотивами мультсеріалу в 2005 році одеською компанією "Jam-Games" була розроблена комп'ютерна гра "Як Козаки Мону Лізу шукали" в жанрі "квест".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]