Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.Періодизація української культури.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

45. Зірки української естради.

Рейтинг тридцяти найуспішніших українських зірок шоу-бізнесу і спорту опублікував журнал "Фокус".

Очолив список найуспішніших зірок не один артист, а ціле сузір'я - проект "Фабрика зірок-3". Про його учасників і їх продюсера Костянтина Меладзе частіше за інших шукали інформацію в інтернеті, писали ЗМІ, а за сумарним прибутком вони обійшли навіть ветеранів української естради.

За даними дослідницьких компаній, за розвитком подій на останній "Фабриці" спостерігала третина мешканців України, а за сезон артисти дали не менше 150 концертів. Конвеєрна стрічка, запущена Новим, принесла каналу, за підрахунками видання, не менше 3 млн доларів. Стільки ж, наприклад, склав сукупний дохід Потапа і Насті Каменських, Ані Лорак, групи "Бумбокс" і студії "95 квартал".

Перед фабричним натиском не встояли навіть торішні лідери рейтингу Потап і Настя. На цей раз популярний дует з прибутками від 850 тис до 1 млн долл на другій позиції. При цьому вони як і раніше успішно гастролюють - дають концерти в США, Німеччині, а в Лондоні навіть заспівали на концертній арені The О2, де виступають зірки світового масштабу.

Випускники другої "Фабрики" - група Real O (№15 рейтингу), Макс Барських (Ю21), Дантес&Олейник (№24) хоча і не зайняли в рейтингу лідируючі позиції, зате оцінюються як цілком самодостатні артисти. Правда, трудяться вони всі під крилом Talant Group, на чолі якої стоїть продюсер Борис Бронштейн. До речі, Наталя Могилевська, яка цього року в рейтингу опинилася на 16-ій позиції, також є співзасновником Talant Group.

Серед інших новачків - Джамала, про яку заговорила вся Україна після її перемоги на конкурсі "Нова хвиля-2009" в Юрмале.

Замикає рейтинг теж молодий проект - the Maneken. Дебютний альбом First Look склав, записав, виконавши всі інструментальні і вокальні партії, фронтмен Євген Філатов. Артист і його i.m.table-шоу затребувані не тільки на батьківщині. Він один з небагатьох українських виконавців, хто може похвалитися двома контрактами з великими французькими лейбламі.

Експерти видання відзначають, що на заробіток зірок цього року сильно вплинули президентські вибори. Найгучніший тур організувала екс-прем'єр Юлія Тимошенко. "З УкраїноЮ в серці" по країні проїхалися, зокрема, Потап і Настя, Тіна Кароль, Ані Лорак, Наталія Могилевська, Ірина Білик, "ТНМК", "Друга Ріка". Заангажовані "за ідею" артисти отримували щедру винагороду, яка в деяких випадках склала істотну частину їх доходів. Втім, офіційно зірки української естради цю інформацію спростовують.

Топ-10 найуспішніших зірок шоу-бізнесу в Україні

1. Фабрика зірок-3 (3 млн доларів) 2. Потап і Настя Каменських (1 млн доларів) 3. Ані Лорак (500 тис доларів) 4. "Бумбокс" (800 тис доларів) 5. "95-й квартал" (700 тис доларів) 6. Тіна Кароль (450 тис доларів) 7. Софія Ротару (850 тис доларів) 8. Вєрка Сердючка (Андрій Данілко) (150 тис доларів) 9. Світлана Лобода (100 тис доларів) 10. Віталій Кличко (30 млн євро)

46. Епоха Просвітительства в Європі і в Україні.

Культурний рух Просвітительства був започаткований в Англії у другій половині XVII ст., де під впливом буржуазної революції зародилось багато ідей, характерних для всієї «епохи Просвітительства». В усіх країнах Європи розвиток культури у XVIII ст. тією чи іншою мірою проходив під знаком ідей Просвітительства. Проте найчисленніший, осяяний талантами загін просвітителів сформувався у Франції в XVIII ст. Саме звідси, несучи на собі відбиток французького генія, ідеї Просвітительства поширились по всій Європі. Під їх впливом відбувся розвиток революційного руху в Західній Європі, що залишило величезний слід у світовій культурі.

В історичній зміні культурних епох Просвітительство привертає увагу напруженою концентрацією ідей у занадто стислому часовому просторі, в основному XVIII ст. Панівною ідеєю Просвітительства є розум, його здатність пізнати сутність речей і явищ. Мислячий розум став єдиним мірилом усього сущого на землі.

Ідеї, народжені європейською культурою епохи Просвітительства, поширилися у світі, стали частиною його надбання. Під їх впливом в Україні епоха Просвітительства характерна для часу з кінця XVIII до середини XIX ст. У цей період розвиток української культури, її стан та головні культуротворчі завдання багато в чому зумовлені соціально-політичними подіями другої половини XVIII ст. Втрачалися рештки української державності. Україна перетворювалася у провінцію двох великих імперій з деякими етнографічними особливостями. Це призвело до того, що ренесансно-барокова (козацька) культура занепадала, породивши барокове розмаїття та перехід до рококових і класичних форм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]