Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.Періодизація української культури.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

86. Мініатюри м. Стадницького.

Мико́ла Сергі́йович Сядри́стий (*1937), майстер мікромініатюри, родом з с. Колісниківки на Харківщині; закінчив Харківське художнє училище (1961). С. створює мист. та техн. мікромініятюри: на вишневих і тернових кісточках (портретні барельєфи Т. Шевченка, С. Крушельницької, Дайте та ін.), на зрізах зернят дикої груші і яблуні (акварельні портрети І. Франка, В. Симоненка, Мікель-Анджельо, Е. Гемінґвея), з пелюсток безсмертника найменша у світі книга (Розмір 0.6 мм. Книга має 12 сторінок. Зашита павутинкою, обкладинку виготовлено з пелюстки безсмертника Т. Шевченка), на пол. виноградного зернятка (на вставленому склі карта Закарпаття), найменші в світі шахи (Шахівниця з фігурками розміщена на голівці шпильки. Показана позиція гри однієї з партій Альохіна і Капабланки.). М.Сядристий — автор книг «Чи важко підкувати блоху» (1966) і «Таємниці мікротехніки» (1969). Про його творчість створено фільм «Між ударами серця». Створив найменший у світі збірний виріб - маленький золотий замок (він в 50 тисяч разів меньше за шпилькову голівку та й ще має ключик).Виставка творів розташована в Київській Лаврі.

Найбільш вражаючі мікромініатюри М.С. Сядристого

Найменша у світі книга

Розмір 0.6 мм. Книга має 12 сторінок з віршами Т.Г.Шевченка і малюнками. Зашита павутинкою, обкладинку виготовлено з пелюстки безсмертника.

 

Найменші в світі шахи

Найменьші в світі шахи. Шахівниця з фігурками розміщена на голівці шпильки. Показана позиція гри однієї з партій Альохіна і Капабланки.

Троянда в волоссі

Волосина просверлена по довжині і відполірована зверху і всередині до прозорості. У волосину вставлено виготовлену гілочку троянди, товщина якої 0.05 мм.

Караван

Всі пам'ятають прислівя, що скоріше караван верблюдів пройде в вушко голки, чим богатий потрапить до раю. Так от Миколі Сергійовичу вдолася провести верблюдів цим складним шляхом.  Композиція виконана із золота і розміщена у вушці звичайної голки.

Корабель Пам'яті О. Гріна

Довжина фрегата 3,5 мм товщина оснастки 0.003 мм .(що в поперечному зрізі в 400 разів тонще людської волосини). Модель складається з 337 деталей. В цій роботі продемонстровано різнобічні методи обробки матеріалу, а також витримано об'ємний монтаж, рівень якого недосяжній для сучасних технічних засобів.

Корабель Лебідь Фінляндії

Довжина фрегата 3,96 мм товщина оснастки 0.003 мм .(що в поперечному зрізі в 400 разів тонще людської волосини). Модель складається з 280 деталей. Матеріал: золото, платина, скло. (Історічний корабель-музей "Лебідь Фінляндії" знаходиться в затоці міста Турку, його довжина 96 метрів)

Вітряк

Золотий макет одного із діючих вітряків, який знаходиться в Інтернаціональному музеї вітряків в м.Гіфгорні (Німеччина). Складається з 203 деталей. Висота -1.8 мм Розміщений на половині макової зернини.

Маленький принц

Маленький принц на астероїді(перлинці) вигравіруваний із золота за малюнком Антуана де Сент-Екзюпері. Висота фігурки принца 0,8 мм. Довжина літака - 2 мм("Латекоер-26", на якому літав Екзюпері).

Замок

Замок у зібраному і розібраному вигляді виконано із золота і розміщено на торці волосини. Півграму золота вистачить для виготовлення 1 млн. таких замків.

Паралельний світ

Комар в натуральну величину (довжина 6,5 мм) виконаний із золота. На носі комара сидить під золотою парасолькою дівчинка.Збільшено.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]