Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦБ ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
138.69 Кб
Скачать

22. Економ. Сутність і значення кредитів нбу комерційним банкам.

ЦБ є кредитором останньої інстанції. Якщо КБ та інші кредитні установи використали всі можливості для збільшення або поповнення своєї ресурсної бази через рефінансування активів на фондовому ринку або на ринку міжбанківських кредитів, то вони звертаються до ЦБ.

В нашій країні кредитор останньої інстанції – це НБУ. Проводячи відповідну гр.-кр-ну політику він може кредитувати КБ через:

  • закриті кредитні аукціони;

  • операції РЕПО (купівля-продаж держ. ц.п.);

  • рефінансування інвестиційних операцій (вкладення коштів у векселі або акції суб’єктів підпр-ї ді-ті).

Економ. сутність кредитної політики Нацбанку, щодо ієрархічної стр-ри ек-ки, то вона різна, так на макрорівні полягає у тому, що через кредитування КБ та інших кредитних установ здійснюється емісія грошей в обіг і розширюється обсяг сукупної грош. маси в ек-ці; на мікрорівні кредити Нацбанку сприяють підтриманню КБ своєї ліквідності на необхідному рівні, зміні стр-ри їхніх активів на користь позичкових операцій, а також розширенню обсягу кредитної допомоги своїм клієнтам.

Нацбанк також викор. свої кредити для розв’язання певних ек-них завдань, зокрема для фін. підтримання окремих галузей, здійснення санаційних заходів щодо деяких п-в, а також реструктурування вир-ва на користь продукції широкого вжитку.

23. Еволюція кредитних відносин нбу з кб.

Еволюцію кредитних відносин між НБУ та КБ є можливість розглядати як:

1. суто адміністративний хар-р;

2. суто діловий.

До першого типу відносин більш характерно:

а) напрям коштів на завершення розрахунків шляхом взаємозаліку заборгованостей між п-вами;

б) покриття дефіциту держ. бюджету;

в) кредитна допомога п-вам окремих галузей держ. сектора ек-ки;

г) здійснення кредитних емісій відбувалось за постановами ВР, наказів Президента та Каб.Міну.

Так у 1992 р. кредитна емісія становила 1 трл. карбованців і була спрямована на забезпечення заліків взаємної заборгованості п-в, а у 1993 р. обсяги кредитної емісії збільшились у 30 разів, 70% із яких було спрямовано на фін-ня агропромислового комплексу.

Емісійні кредити надавалися в той же час за пільговими %-ми ставками, які були значно нижчими ніж темпи інфляції, що і сприяло знеціненню грошової маси.

Другий тип відносин між НБУ і КБ виник коли ринкові відносини в ек-ці стали мати відповідне місце.

Так затуханню інфляційних процесів в ек-ці Укр. та зростанню вартості грошей сприяло наступне:

1. зароджується практика проведення цільових кредитних аукціонів з продажу кредитів КБ (1995р.);

2. з’являється ломбардне кредитування (1996р.);

3. політика РЕПО.

24. Рефінансування кб за допомогою кредитних аукціонів.

КБ можуть позичати кошти, тобто одержувати кредити у НБУ через закриті кредитні аукціони. Керівництво та відповідальність за них покладено на Аукціонний комітет, склад якого затверджується Правлінням НБУ. Єдиним продавцем кредитів на аукціоні є НБУ.

Кредитні аукціони проводяться періодично. Дата аукціону, обсяг кредитів, термін та цілі на які вони продаються, а також початкову %-ву ставку визначає НБУ.

Організація та проведення кредитних аукціонів має особливості, а саме:

1. участь у аукціоні приймають ті КБ, які виконують економ. нормативи НБУ, подають необхідну звітність та повертають раніше отримані кредити вчасно.

2. Не приймають участі філії КБ та КБ ді-ть яких менше 1 року від дати їх реєстрації.

3. Для участі у аукціоні подається заява відповідного КБ до Аукціонного комітету за встановленої форми в електронному вигляді.

4. На момент подачі заяви сума боргу за кредитами НБУ з урахуванням заяви повинна бути меншою за розмір капіталу КБ*на 5 (за останнім балансом).

5. При одержанні кредиту є умова, що обсяг його для одного банку не може бути більший за 50% запропонованого обсягу кредитів НБУ.

6. Повідомлення про проведення аукціону надсилається не пізніше як за 10 днів до початку проведення. В повідомленні повинно бути зазначено наступне:

  • день проведення;

  • умови проведення;

  • цільовий напрям кредитів або його відсутність;

  • термін;

  • початкова %-на ставка;

  • мінімальна сума кредиту для одного банку.

7. Задоволення заявок КБ здійснюється починаючи з найвищої із поступовим зниженням. Якщо пропозиції КБ однакові щодо %-ї ставки, то при недостатності обсягів кредитів, рішення про надання кредиту приймає Аукціонний комітет.

8. Заявки КБ, які були задоволені (затвердження здійснюється головою правління НБУ) видається офіційне свідоцтво про купівлю кредитів.

9. Свідоцтво подається КБ до регіонального правління НБУ, яке переказує гроші на коррахунок банку, що отримав кредит НБУ.

10. Після, укладається угода про забезпечення повернення отриманих кредитів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]