Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦБ ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
138.69 Кб
Скачать

Відповідно до ст.№71 зу “Про банки і банк-ку ді-ть”:

Кожний банк є об'єктом перевірки на місці інспекторами НБУ чи аудиторами, призначеними НБУ.

Перевірки здійснюються з метою визначення рівня безпеки і стабільності операцій банку, достовірності звітності банку і дотримання банком законодавства України про банки і банківську діяльність, а також нормативно-правових актів НБУ.

Перевірка банків здійснюється відповідно до плану, затвердженого НБУ. Планова перевірка здійснюється не частіше одного разу на рік. Про проведення планової перевірки НБУ зобов'язаний повідомити банк не пізніше, ніж за 10 днів до його початку.

Банки зобов'язані забезпечити інспекторам НБУ та іншим уповноваженим ним особам вільний доступ до всіх документів та інформації з дотриманням правил цієї статті, а при перевірці на місці - можливість вільного доступу в робочий час у всі приміщення банку.

Керівництво банку призначає компетентного представника для надання необхідних документів та пояснень і забезпечує приміщенням для роботи працівників служби банківського нагляду НБУ.

НБУ може прийняти рішення про проведення позапланової перевірки банку при наявності обґрунтованих підстав. Таке рішення має бути підписане Головою НБУ або уповноваженою ним особою.

Для здійснення своїх повноважень щодо нагляду НБУ має право безоплатно одержувати від банків інформацію про їх діяльність та пояснення з окремих питань діяльності банку.

Не допускається надання матеріалів перевірки третім особам у разі, якщо в матеріалах перевірки відсутні дані про факти порушень законодавства.

Відповідно до ст.№72 ЗУ “Про банки і банк-ку ді-ть”:

НБУ має право здійснювати перевірку осіб, які охоплюються наглядовою діяльністю НБУ, з метою дотримання законодавства щодо банківської діяльності. При здійсненні перевірки НБУ має право вимагати від цих осіб подання будь-якої інформації, необхідної для здійснення перевірки. Інспектовані особи зобов'язані подавати НБУ інформацію у визначений НБУ термін часу та за відповідними напрямками.

30. Реєстрація та ліцензування кб.

Реєстрація та ліцензування є одним із етапів банк-го нагляду щодо ді-ті банків. Реєстрація банку – це момент відповідного запису у республіканській книзі реєстрації банків і кредитно-банківських установ, це означає, що створення банку відбулося згідно з чинним зак-вом і КБ дістав право юр. особи.

Зворотній процес – це викреслення реквізитів банку із республіканської книги і це свідчить про те, що банк як юр. особа перестав діяти.

Реєстрація банків передбачає такі особливості:

1. створення і реєстрація КБ в Укр. регулюється Положенням “Про порядок створення і реєстрацію КБ” затв. Постановою Правління НБУ від 21 липня 1998р.

2. КБ різних видів і форм власності створюються у вигляді акціонерних товариств або товариств з обмеженою відповідальністю відповідно до законів України.

3. КБ вважається створеним і набуває статусу юр. особи з моменту його реєстрації в НБУ.

4. Згідно з ЗУ “Про банки і банк-ку ді-ть” визначається мінімальний розмір статутного капіталу. Статутний капітал КБ формується тільки за рахунок власних вільних коштів учасників, тобто акціонерів. Забороняється використовувати для формування статутного фонду КБ бюджетні кошти, кошти одержані в кредит чи під заставу.

Рішення про реєстрацію КБ створеного за участю іноземного капіталу ухвалює правління НБУ, а КБ створений за участю вітчизняного капіталу – комісія з питань нагляду та регулювання ді-ті банків.

Філія банку – це банк-ка установа, яка не є юр. особою і діє на підставі окремого положення. Виступає від імені головного банку та має свій субкор-й рахунок. Здійснює банк-кі операції передбачені положенням “Про філію” лише за наявності відповідно оформленого доручення головного банку.

Представництво банку – це банк-ка установа, яка не є юр. особою, діє на підставі окремого положення, виступає від імені головного банку і фінансується ним, але не має права здійснювати банк-кі операції.

Ліцензування банк-ї ді-ті полягає в наданні банкам офіційного дозволу на здійснення певних банк-х операцій.

НБУ визначає порядок надання ліцензій банку відповідно до ст.17 ЗУ “Про банки і банк-ку ді-ть”, Положення “Про порядок видачі банк-ї ліцензії на здійснення банк-х операцій” затв. Постановою Правління НБУ від 1998р.

Метою ліцензування є допущення на ринок банк-х послуг Укр. КБ і банк-х установ.

Під час ліцензування враховується:

1. обсяг капіталу банку: статутний і загальний;

2. фін. стан банку;

3. дотримання банком встановлених економ. нормативів;

4. термін ді-ті банку на фін. ринку;

5. проф. придатність керівників банку;

6. позитивні висновки незалежного аудиту.

КБ мають право здійснювати банк-кі операції тільки після отримання ліцензії НБУ, а філії КБ за наявності доручення головного банку та дозволу регіонального упр-ня НБУ.

В ст.3 ЗУ “Про банки і банк-ку ді-ть” перелічені операції банків, що підлеглі ліцензуванню.

У разі змін обсягу капіталу банку, його фін. стану та інших умов НБУ, Нацбанк може переглядати перелік пунктів ліцензій на здійснення банк-х операцій.

Можливість видачі ліцензії банку визначається критеріями ліцензування:

1. мінімальний розмір статутного капіталу (за Законом);

2. фін. стан засновників банку і їх репутація;

3. перспективи ді-ті нового банку (за висновками незалежного аудиту);

4. проф. придатність керівництва.

Рішення про надання ліцензії ухвалює комісія з питань нагляду та регулювання ді-ті банків. Відкликання ліцензії є крайнім заходом НБУ. Рішення Правління НБУ про відкликання ліцензії на здійснення всіх банк-х операцій повідомляється всім банкам Укр., а також оповіщається у центральній пресі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]