Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦБ ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
138.69 Кб
Скачать

25. Рефінансування кб під заставу держ. Ц.П.

Нацбанк здійснює регулювання міжбанківського ринку кредитних ресурсів. При впровадженні ринку держ. ц.п. значна частина операцій з купівлі-продажу міжбанківських ресурсів відбувається під забезпечення ОВДП, а з 1998р. – КОВДП та операції РЕПО.

Як забезпечення ломбардного кредиту викор. держ. ц.п. випущені Мін.Фіном Укр. Їх список затверджений правлінням НБУ і доводиться до відома КБ.

Ломбардний кредит надається терміном до 30 днів у межах лімітів встановлених на квартал Нацбанком для своїх регіональних управлінь.

Ломбардна ставка за кредит може встановлюватись у розмірі облікової ставки +10%.

Право на отримання Л.К. мають КБ котрі:

1. отримали ліцензію на здійснення банківської ді-ті, включені до республіканської книги реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ, і які працюють не менше 1 року.

2. Дотримуються встановлених НБУ економічних нормативів, правил ведення бух. обліку, своєчасно і в повному обсязі звітують регіональному управлінню НБУ.

3. Не мають простроченої заборгованості за кредитами НБУ та за %-ми по ним.

З метою забезпечення Л.К. викор. держ. ц.п., що відповідають наступним вимогам:

  • ц.п., які занесені НБУ до ломбардного списку як ті, що перебувають на балансі КБ і що до них немає претензій;

  • термін їх погашення не припадає на термін користування Л.К.

Умови ломбардного кредитування:

1. для одерж. Л.К. необх. подати наступні документи до регіонального упр-ня НБУ:

  • кредитна угода;

  • заява про кредит;

  • доручення на право реалізації НБУ ц.п. КБ.

2. Після ухвалення рішення про надання Л.К. КБ переказує портфель ц.п. із свого ДЕПО-рахунку на ДЕПО-рахунок у депозитарій НБУ, а регіональне упр-ня НБУ зараховує кошти Л.К. на коррахунок банка-позичальника.

3. Заборгованість КБ не може перевищувати 75% вартості портфеля ц.п., які надані як забезпечення Л.К.

4. Після закінчення терміну погашення Л.К. регіональне упр-ня НБУ списує суму з коррахунку КБ, одночасно погашається і % за користування цим кредитом.

5. Після погашення кредиту і % по ньому відбувається розблокування рахунків ДЕПО КБ і ц.п. знову переходять у власність КБ.

6. Якщо відсутні кошти, або їх недостатньо на коррахунку КБ, залишок заборгованості за Л.К. і %-ми по ньому погашається за рахунок коштів від реалізації Нацбанком ц.п., наданих банку як забезпечення кредиту.

26. Рефінансування кб через надання стабілізаційного кредиту.

Кредити рефінансування ЦБ можливо класифікувати в залежності від:

I. Форми забезпечення:

1. ломбардні;

2. облікові.

II. Термінів використання:

1. короткострокові (від 1 до кількох днів);

2. середньострокові (від 1 місяця до 1 року).

III. Методів надання:

1. прямі кредити;

2. кредити надані шляхом аукціону.

IV. Цільового характеру:

1. коригуючи кредити;

2. сезонні кредити.

Згідно із Положенням “Про мез-зм рефінансування КБ Укр.” від 15.12.00р. для ефективного регулювання грошово-кредитним ринком, управління ліквідністю банківської сис-ми, виконання функцій кредитора останньої інстанції НБУ застосовує такі мех-ми рефінансування КБ:

1. рефін-ня банків шляхом операцій на відкритому ринку;

2. надання стабілізаційного кредиту;

3. операції купівлі-продажу держ. ц.п. на відкритому ринку.

На відкритому ринку Нацбанк може здійснювати кредитну підтримку КБ шляхом:

а) проведення короткострокового реф-ня КБ;

б) проведення середньострокового реф-ня КБ;

в) використання постійно діючої лінії реф-ня для надання банкам кредитів “overnight”.

4. купівлі-продажу держ. ц.п.

Основним видом реф-ня КБ з боку Нацбанку є коротко- і середньострокове реф-ня. Максимальний термін надання кредитів через короткостр. реф-ня шляхом операцій на відкритому ринку становить 14 днів, а через середньостр. – до 6 місяців. %-на ставка НБУ у цьому випадку не може бути нижчою ніж облікова ставка і не підлягає коригуванню.

НБУ проводить тендери з короткостр. реф-ня КБ в першу, другу та третю середу місяця починаючи з першого повного тижня.

Тендер Нацбанку – це форма задоволення попиту на грош. кошти при реф-ні, що передбачає надання Нацбанком кредитів КБ, які потребують підтримки ліквідності шляхом відбору за критеріями, що встановлює Нацбанк.

Тендери бувають кількісні і %-ні.

Кількісний тендер – це тендер, на якому НБУ наперед встановлює ціну (%-ну ставку) за якою банки можуть одержати кредити шляхом реф-ня.

%-ний тендер – це тендер, на якому КБ у своїх заявках до НБУ окрім суми очікуємого кредиту пропонують ціну (%-ну ставку) за якою вони погоджуються одержати кредити від НБУ шляхом реф-ня.

З метою вирівнювання тимчасових коливань ліквідності банк-ї сис-ми, тобто тонкого регулювання грошово-кредитного ринку, НБУ запроваджує в практику ді-ть постійно діючої лінії реф-ня, що є гнучким мех-мом короткострокової (миттєвої) підтримки ліквідності КБ.

Постійно діюча лінія реф-ня – це оперативне надання Нацбанком банкам-позичальникам кредитів у разі виникнення в них потреби підтримки своєї ліквідності, за умови вик-ня вимог НБУ.

Кредит через лінію реф-ня надається терміном на 1 роб. день, тобто кредит „overnight”. Кредит „overnight” – це кредит в межах обумовленого ліміту та визначеної %-ї ставки, який надається КБ Нацбанком за постійно діючою лінією; термін – 1 день; умова – застава держ. ц.п. та додаткова умова – щоквартальне укладання договору між КБ та НБУ.

Кредит „overnight” надається у розмірі не більше ніж 85% від балансової вартості держ. ц.п. наданих під забезпечення кредиту. НБУ надає кредити „overnight” за оголошеною %-ю ставкою, але не нижче ніж облікова ставка НБУ.

Стабілізаційний кредит – це кредит Нацбанком, що може надаватися КБ на підтримку виконання заходів фін-го оздоровлення для забезпечення його ліквідності на визначений Правлінням Нацбанку термін.

С.К. може надаватися КБ лише за умови його забезпечення заставою високоліквідними активами банка-позичальника (держ. ц.п., іншими цінностями після здійснення експертної оцінки їх вартості, які перебувають у власності КБ і не обмежені іншими зобов’язаннями), або гарантією чи порукою іншого фінансово стабільного банку або фін-ї установи.

Однією із осн-х умов отримання С.К. та порядку його використання є заборона здійснювати кредитні операції за рахунок коштів С.К.

Для отримання С.К. банк подає до ТУ НБУ клопотання і затверджену Радою КБ програму фін-го оздоровлення. Після здійснення аналізу фін-го стану банку і його програми фін-го оздоровлення ТУ НБУ надсилає пропозицій генеральному департаменту банківського нагляду НБУ, який в свою чергу готує пропозиції Правлінню НБУ щодо можливості надання банку С.К.

НБУ може надавати С.К. за плату на рівні, що не нижча облікової ставки НБУ наступним банкам:

1. фінансово-стабільному КБ, який узяв на себе борг банку, що перебуває у режимі фін-го оздоровлення за умови цільового його викор-ня та оформлення з НБУ договору про заставу держ. ц.п. паперів та інших цінностей, які забезпечуються для надання кредиту НБУ. 2. КБ, який звернувся з клопотанням про надання С.К. під заставу держ. ц.п. та інших цінностей, що викор-ся для забезпечення кредитів НБУ.

3. КБ, який звернувся з клопотанням про надання С.К. під гарантію чи поруку фінансово стабільного банку або іншої фінансової установи, які згідно з їх фін-м станом та достатністю капіталу можуть забезпечити узяті на себе зобов’язання.

С.К. надається НБУ терміном до 3-х років, а за умови коли фінансово-оздоровча програма забезпечує достатні грошові потоки, то банку може надаватись і короткостроковий кредит терміном до 1 року.

Генеральний департамент банківького нагляду НБУ щокварталу аналізує стан виконання заходів спрямованих на оздоровлення банку та своєчасність погашення заборгованості за С.К.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]