Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦБ ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
138.69 Кб
Скачать

12. Готівковий обіг в кб.

Ді-ть КБ в умовах поєднання готівкових та безготівкових розрахунків з клієнтами передбачає орг-ю структурованого поділу банк-х операцій із готівкою по відповідних операційних касах.

До головних функцій останніх належать:

1. забезпечення касового обслуговування юр. і фіз. осіб;

2. виконання інших операцій з цінностями.

Для виконання цих функцій в КБ існують такі каси: видаткові, прибуткові, вечірні, розмінні, перерахункові, та відповідні сховища для зберігання цінностей.

Касове обслуговування КБ здійснюють на підставі відповідної ліцензії НБУ.

Для здійснення операцій із касового обслуговування клієнтів КБ зобов’язанні виконувати спец. вимоги:

1. побудова та обладнання касового вузла банку мають відповідати відомчім будівельним нормам „Проектування банків та банківських сховищ” затверджених постановою правління НБУ від 25.08.95. №216.

2. обов’язковою є наявність у штаті банку касових працівників, професійна підготовка яких повинна відповідати вимогам інструкції з орг-ції емісійно-касової роботи в установах банків за №1 затвердженої правлінням НБУ від 7 липня 1994 р. №129.

Якщо ж банківська установа досягла щоденного обсягу зберігання готівкових коштів розміром 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, то сис-ма її охорони повинна бути організована у точній відповідності із інструкцією „З охорони установ банків Укр. підрозділами міліції, при органах внутрішніх справ” затвердженою спільним наказом МВС Укр. та НБУ від 12 червня 1991р. №372.

КБ самостійно визначають обсяги готівки, які необхідні для своєчасного і повного виконання заявок своїх клієнтів.

З метою забезпечення наявності готівки в операційній касі КБ:

1. залучають готівку із обігу;

2. перерозподіляють готівку між своїми установами;

3. підкріплюються від інших КБ;

4. підкріплюються від регіональних управлінь Нацбанку.

Підкріплення операційних кас КБ проводиться із оборотних кас регіональних управлінь НБУ, або із операційних кас інших банків з одночасним відображенням на коррахунках.

Видавання готівки клієнтам здійснюється через видаткову касу наступним чином:

1. юр. особам – за наявності грошових чеків;

2. фіз. особам – за видатковими касовими ордерами.

На КБ покладається відповідальність за утримання готівки в обігу в належному стані та вилученні із обігу зношених, пошкоджених, підроблених та фальшивих банкнот і монет.

КБ проводять перевірку, сортування, повне перерахування та пакування готівки, що надходять у їх каси і гарантують клієнтам видавання готівки, яка відповідає вимогам НБУ.

Прибуткові каси здійснюють приймання від клієнтів та перерахування готівки протягом операційного дня. Приймання готівки здійснюється:

1. від юр. осіб – за заявами на внесення готівки;

2. від фіз. осіб – за повідомленнями;

3. від працівників банку та за окремими платежами – за прибутковими касовими ордерами.

Гроші приймаються із перевіркою на справжність, поаркушним перерахуванням, які потім сортуються і по закінченню операційного дня касир звіряє прийняту готівку із сумою прибуткових документів і здає їх завідуючому каси.

Вечірні каси приймають готівку від клієнтів банку після закінчення операційного дня.

Приймання готівки, видавання вкладів та ц.п. здійснюється касиром під контролем бухгалтера-контролера.

Вечірні каси приймають готівку як із поаркушним перерахуванням, так і в інкасаторських сумках баз перерахування; перерахування в останніх проводиться касиром вечірніх бригад під наглядом контролерів. Прийнята готівка перераховується за встановленим порядком, сортуючись за номіналом або за придатністю до обігу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]