Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦБ ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
138.69 Кб
Скачать

14. Прогноз та облік касових оборотів.

На сьогодні прогнози касових оборотів складаються на регіональному рівні обласними управліннями НБУ на підставі показників ек. та соц. розвитку регіону із урах. осн. напрямків держ. грош-кр. політики.

Для обґрунтування прогнозних розрахунків обласні управління НБУ щоквартально здійснює аналіз стану готівкового обігу в регіоні за такими показниками:

1. структура обігу і тенденції її зміни;

2. джерела надходжень готівки в каси КБ та напрямки видачі її з кас банків;

3. швидкість повернення готівки до кас банків;

4. зміни в тенденціях економ. розвитку в регіоні;

5. динаміка індексу споживчих цін;

6. рівень інкасації готівкової виручки у сфері споживчого ринку;

7. зміни у напрямках використання грошових доходів населення та джерел їх формування.

Прогноз касових оборотів складається за відповідними джерелами надходжень і напрямками видачі готівкових коштів. Емісійний результат (символи 37, 38 або символи 72, 73) визначається як різниця між надходженнями і видатками готівки. У разі перевищення надходжень готівки в каси банків над видатками, в прогнозних розрахунках КБ передбачається символ 72, в регіональних управліннях Нацбанку – 73, а якщо видатки більші за надходження, то навпаки: випуск грошей в обіг, що відповідає в КБ символу 37, в регіональних управліннях Нацбанку – символу 38.

Обласні упр-ня НБУ з метою складання прогнозів касових оборотів одержують від республіканських та обласних органів виконавчої влади наступні звіти та прогнозні матеріали:

1. розрахунки роздрібного товарообігу і дані про обсяги продажу товарів за безготівковим роз-ом;

2. розрахунки доходів за окремими видами платних послуг населенню;

3. роз-ки про надходження страхових платежів і виплати страхових відшкодувань;

4. фонд оплати праці;

5. дані про обсяг реалізації послуг зв’язку населенню регіону;

6. прогнозні роз-ки реалізації друкованих видань за раніше сплаченою передплатою, а також дані про очікувані у кварталі надходження передплати готівкою;

7. дані про витрати на виплату пенсій та допомог.

КБ для визначення потреб у готівкових коштах за необхідності теж можуть викор. методику прогнозу за наведеними вище статтями, які застосовуються обласними упр-ми НБУ.

Обласні упр-ня НБУ здійснюють прогнози касових оборотів на майбутній квартал із розподілом за місяцями з урах-м наступного:

а) кількість днів кожного місяця;

б) можливих змін обсягу роздрібного товарообігу за місяцями, фонду оплати праці, обсягу закупівлі продукції і продуктів її переробки (тобто сезонних і с/г п-в);

в) терміну сплати населенням податків, зборів та інших платежів, а також часу масових відпусток робітників і службовців.

Підготовлені прогнози касових оборотів обласні упр-ня НБУ надсилають до головного НБУ електронними засобами зв’язку за 10 роб. днів до початку відповідного кварталу.

В свою чергу департамент готівкового грош. обігу НБУ складає квартальні прогнози касових оборотів із щомісячним розподілом вже в цілому по країні та із означенням республіки Крим та областей.

Прогноз касових оборотів – це оцінка перспектив розвитку готівкового обігу згідно з якою визначаються обсяги та джерела надходжень готівки до кас банків, обсяги та цільове спрямування видачі готівки з кас банків, розмір випуску готівки або вилучення її з обігу.

Для складання звітного балансу грош. доходів і витрат населення ТУ НБУ подають регіональним держ. статистичним органам звітну інформацію про касові обороти.

Прогноз касових оборотів по Укр. в цілому складається Нацбанком в розрізі регіонів.

Важливим документом для прогнозу обсягів готівкових коштів є щоденний і щомісячний звіти про касові обороти, які склад. установи КБ, що здійснюють касове обслуговування клієнтів та ТУ НБУ.

Символи звіту за надходженнями визначаються за зазначеним у кожному касовому док-ті на внесення готівки джерелом походження готівкових коштів, наприклад, торгівельна виручка, кварт. плата, повернення з/п.

Символи звіту за видачею визначаються за зазначеним клієнтами на звороті грошових чеків цільовим призначенням грошових сум, які одержують у банку, а також у кожному видатковому касовому ордері.

Емісійний результат визначається як різниця між надходженнями і видатками готівки.

Регіональні упр-ня НБУ повинні систематично порівнювати емісійний результат з фактичним, аналізуючи та виявляючи причини значних відхилень, вивчати шляхи та причини міграції грошей, економ. пропорції між грошовими доходами та видатками з метою забезпечення оптимального розміру готівки в обігу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]