Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦБ ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
138.69 Кб
Скачать

13. Емісійно-касова робота установ нбу.

Порядок здійснення емісійно-касової роботи в установах Нацбанку Укр. визначений у Інструкції „З емісійно-касової роботи в установах банків Укр.” від 7.07.94. та змін і доповнень до неї, а також ЗУ „Про НБУ” розділ 5 (Управління готівковим грош. обігом).

Для реалізації емісійної функції НБУ створені резервні фонди банкнот і монет у центральному сховищі та запаси готівки в сховищах кримського республіканського, регіонального управлінь установ НБУ, які викор. для оновлення готівкової маси в обігу та забезпечення грош. обігу білетами і монетами різних номіналів у випадку збільшення потреби господарств області в готівці.

Готівка, що знаходиться у резервних фондах не вважається готівкою в обігу, оскільки вона є резервом і не здійснює руху.

Для забезпечення щоденних оперативних потреб, запаси готівки в обласних управліннях НБУ зберігаються в оборотних касах. В оборотні каси регіональних управлінь НБУ постійно надходить готівка від КБ, а також постійно і видається готівка, тобто гроші в оборотній касі завжди перебувають у русі і вважаються грошима, які знаходяться в обігу.

Якщо надходження готівки в оборотну касу перевищують суму видачі з неї, то гроші вилучаються з обігу, при цьому вони переводяться з оборотної каси до сховища.

Резервні фонди банкнот і монет, які зберігаються у центральному сховищі перебувають виключно у віданні НБУ і можуть витрачатися або поповнюватися лише на підставі письмових розпоряджень Управління організації роботи з готівкою, Департаменту готівкового грошового обігу. Право на проведення операцій по перерахуванню готівки, яка зберігається у сховищах кримського республіканського, регіональних управлінь установ НБУ до оборотних кас та з оборотних кас до сховищ надається цим установам.

Операційні відділки кримського республіканського, регіонального управлінь установ НБУ самостійно визначають розмір залишку готівки в оборотній касі на кінець оперативного дня. Надлишок готівки в кінці дня з оборотної каси зараховується до сховища.

Регіональні управління НБУ можуть самостійно розпоряджатися готівкою, що зберігається у їхніх сховищах і в оборотній касі.

Регіональні упр-ня НБУ можуть:

1. обмінювати придатні грош. білети і монети одного номіналу на інший;

2. передавати банкноти і монети зі сховища до оборотної каси та з оборотної каси до сховища;

3. здійснювати підкріплення КБ готівкою з оборотної каси та приймати надлишки готівки від КБ.

Щодня регіональні упр-ня НБУ надсилають у відділ організації і обліку касових операцій та резервних фондів управління організації роботи з готівкою НБУ емісійні платежі (окремо на випущені в обіг і вилучені з обігу банкноти і монети) на підставі яких здійснюється щоденний облік випущених в обіг та вилучених з обігу грошей в цілому по Укр. і по кожному регіону зокрема.

Аналізується і регулюється структура випущеної в обіг готівки, адже її обіг запроваджений за номіналами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]