Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_upravlinskoyi_pratsi_yak_skladovoyi_upravli....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
619.01 Кб
Скачать

60. Етикет ділових контактів менеджера

Етикет - сукупність правил поведінки, що регулюють зовнішнє виявлення людських взаємин (поведінка з оточуючими, форми звертання і вітання, поведінка в громадських місцях, манери і одяг). Невід’ємні риси сучасного стилю керівництва - ввічливість, тактовність, довіра і повага до співрозмовника. Етикет керівника ґрунтується на загальних правилах етикету, проте має деякі особливості. Тому є всі підстави говорити про професійну етику керівника.

До підлеглих слід звертатися на “ви”. Форма “ти” допускається тільки під час розмови один на один. Звертання до одних підлеглих на “ти”, а до інших на “ви” може створити в колективі або групі враження про неоднакове ставлення керівника до кожного працівника.

Той, хто зайшов у робоче приміщення, вітає присутніх першим. Першим вітає керівника підлеглий, а руку першим подає керівник. При зустрічі з жінкою начальник - чоловік завжди вітає її першим.

Не допускайте у звертанні до підлеглих гострих жартів, ризикованих порівнянь, тим більше свідомих ущипливих слів.

Виключіть з свого лексикону неповажні і тим, більше лайливі, вульгарні слова.

Нестриманість, грубість керівника - ознака його слабкості, невміння знайти гідні методи вирішення ситуації або конфлікту.

Вказуючи на помилки, недоробки підлеглого, будьте вимогливими, коректними, ввічливими і ніколи не вдавайтесь до оцінки особистості.

Будьте ввічливими. Під час розмови дивіться в очі співрозмовнику.

За кожну успішно виконану роботу, завдання, доручення слід дякувати.

Виражаючи задоволення або невдоволення роботою, слід враховувати стать, вік, темперамент підлеглого, його реакцію на критику, ставлення до нього оточуючих. Розмовляючи з підлеглим не відволікайтесь.

Слід виявляти увагу і чуйність під час бесіди, демонструючи бажання розібратися у проблемі, допомогти, виражаючи повагу і співчуття до колеги.

У контактах з підлеглими керівник часто змушений давати критичні оцінки їхнім діям і поведінці. Чим краще керівник знає психологічний склад підлеглого, тим точніше він уявляє можливу реакцію на критику і тим ширший набір форм, у яких може виражатися ця критика.

61.Законодавче визначення поняття “інформація” та вимоги до інформації, що забезпечують її роль в управл.Діяльності.

Інформація - документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі.

Для ефективного управління організацією потрібна інформація повинна відповідати певним вимогам:

1) Інформація повинна бути повною(давати вичерпну відповідь)

2)Достовірність - наявні в інформації дані повинні відповідати дійсності.

3)Точність – виключення можливості неоднозначного тлумачення інформації

4)Оперативність – доводити до відома користувачів в можливо найкоротші строки, які б виклюяали втрату інформацією своєї значимості

5)Локанічність – має бути позбавленою відомостей, що не несуть смислового навантаження, пов’язаного з її основним змістом.

6) Адресність – має мати певне визначене коло споживачів, для якого вона є необхідною і зрозумілою.

Зміст кожної конкретної інформації визначається потребами управлінських ланок та формуванням управлінських рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]