Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_upravlinskoyi_pratsi_yak_skladovoyi_upravli....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
619.01 Кб
Скачать

14. Суть поняття поділу і кооперування праці та основні види поділу та кооперування праці організації

Поділ управл праці – це об’єктивний процес розмежування трудової діяльності управлінських працівників з метою прискорення та підвищення якості виконання робіт, який базується на спеціалізації працівників з одночасного виконання різних функцій та розподілі відповідальності.

Розрізн багато видів поділу упр праці, але їх класифік на 2 групи:

1.горизонт 2.вертикальний

1)Горизонт поділ упр праці – це поділ праці на компоненти, що становлять частини заг д-сті. Види: * функціональний - це виділення ф-цій, які об’єктивно необхідні для управління організацією, її діяльністю і закріплення цих функцій за певними підрозділами або працівниками * ієрархічний – це розподіл праці за функціями і закріплення такого розподілу праці на рівнях ієрархії і на цій основі визначення повноважень * технологічний – диференціація процесу управління на операції зі збуту, отримання, аналізування, використання, зберігання, поширення інформації, яка використовується певними категоріями працівників і створення спеціальних технологічних підрозділів у зв’язку з цим. (департамент інформ забезпечення) * професійний – диференціація працівників відповідно до їх професійної підготовки. * кваліфікаційний – це розподіл робіт відповідно до кваліфікації, стажу роботи, досвіду особистих здібностей працівників. * посадовий – розподіл управлінських працівників відповідно до їх посадової компетенції.

2)Вертикальний – це відокремлення діяльності з координування дій від самих дій.

Види: * заг кер-во – визначення стратегічних цілей орг-ї, здійснення перспективного планування, визначення основних напрямів д-сті. * технологічне кер-во – це впровадження прогресивних технологій організації праці, сучасних методів упр-ня, комплексна автоматизація і механізація праці. * ек кер-во – стратегічне і тактичне планування або прогнозування, аналіз ек діяльності організації, забезпечення її рентабельної роботи. * оперативне упр-ня – це складання і доведення до структурних підрозділів чи груп працівників певних завдань, оперативних планів, розстановка працівників на робочих місцях, їх структурування, контроль за діяльністю… * упр-ня персоналом – це добір, розстановка кадрів, прогнозування забезпечення організацію трудовими ресурсами.

Кооперування управл праці – це об’єктивний процес об’єднання діяльності управлінських працівників з метою узгодженого спільного виконання взаємопов’язаних завдань у єдиному трудовому процесі, як у межах структурних підрозділів, так і в установі вцілому. - горизонт кооперув УП – це інтеграція діяльності службовців одного посадового рівня як в межах структурного підрозділу, так і поза ним, а також співпраця структурних підрозділів однакового ієрархічного рівня. - вертик кооперув УП – це об’єднання зусиль посадових осіб різного кваліфікаційного рівня та структурних підрозділів різного ієрархічного рівня з метою ефективного виконання, закріплення за ними ф-й або спільних завдань. - комбіноване кооперув УП – це об’єднання в єдину систему горизонт і вертикального кооперування праці з метою забезпечення обґрунтованої пропорційності організаційної структури органу управління.

В результаті поділу і кооперув УП здійсн: 1. виділення ф-цій, які виконуються працівниками; 2. класифікація працівників за роллю в процесі упр-ня. В процесі поділу і кооперування упр виділ такі ФУНКЦІЇ: 1.локальні – це ті, які реалізуються в межах структурного підрозділу і найчастіше такі функції бувають забезпечувальні (є передумовою) для інших функцій. Такі ф-ї відображу у посадових інструкціях працівників. 2. наскрізьні – це ф-ї, які пов’язані з виконанням спільних робіт кількома підрозділами. Такі ф-ї відображені у Положенні про структ підрозділи. 3.кінцеві ф-ї – це ф-ї, виконання яких пов’язане з досягненням загальних результатів діяльності організації вцілому. (ф-ї пов’язані з зв’язком орг-ї із зовн середов)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]