Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_upravlinskoyi_pratsi_yak_skladovoyi_upravli....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
619.01 Кб
Скачать

19. Роль планування особистої діяльності менеджера в сучасних умовах

План –це заздалегідь намічений порядок, послідовність здійснення якоїсь програми, виконання роботи, проведення заходів протягом певного періоду часу.

Планування – це метод забезп-ня реалізації ф-цій, що належать до компетенції органу чи посадової особи, який охоплює процес розробки плану, орг-ю його виконання та контрол за виконанням.

Планування особистої роботи м-ра – це складова частина раціон орг-ї особистої праці к-ка, яка полягає в підготовці до реалізації цілей шляхом структурування часу з метою забезпечення його ефективного викор-ся як безповоротного ресурсу.

Пл. особистої праці менеджера має починатись з вибору м-ром особистих цілей. Важливо щоб вибір м-ром цілей відбув усвідомлено і відповідав певним вимогам.

Цілі м-ра повинні відповідати таким вимогам:

  • повинні бути досяжними (зваженими, реалістичними, не занадто легкими)

  • цілі повинні бути конкретними і вимірюваними

  • Цілі повинні мати певні часові рамки

  • Цілі м-ра повинні бути взаємоузгодж, не суперечити одна одній, не суперечити цілям орг-ї.

Планування особистої роботи м-ра має відбуватись у певній послідовності.

Етапи процесу Пл. особ роботи м-ра 1.визначення або вибір трив план періоду 2.визнач фонду роб часу планов періоду 3.складання переліку робіт, які необх виконати у плановому періоді. Такий перелік може бути хаотично не пов'язаний. 4.визнач витрат часу на виконання кожного виду робіт і заг обсягу часу, необх на їх виконання. 5. зіставл необх часу з бюджетом часу планового періоду. В результаті аткого співставлення виявл резерв час, який може бути позитивний (залищ вільний час) або відємний (необх час на викон завд перевищ ФРЧ) 6. регулюв резерву часу, якщо позит резерв часу або добав ще викон якихось завд або збільш час не викон деяк заплан завд Якщо резерв відємний: відмовлятися від викон якогось завд або ж ущільнити час на викон таких завд, які є менш важливими і затрач, тобто перегляд обсяг завд 7.складання плану і його легітимізація (структ плану) 8.реалізація плану, контроль за викон і внесення необх змін в ході реалізації.

20. Практичне значення планування особистої діяльності менеджера

Планування особистої роботи м-ра – це складова частина раціон орг-ї особистої праці к-ка, яка полягає в підготовці до реалізації цілей шляхом структурування часу з метою забезпечення його ефективного викор-ся як безповоротного ресурсу.

Практичне значення планування особистої роботи менеджера полягає у наступному:

1/Якщо комплекс робіт вирішує конкретну задачу та направлений на кінцеві цілі управлінської діяльності, то добре розроблені плани забезпечують їхнє досягнення. Планування визначає що, кого, коли, де, як, скільки і навіщо потрібно для досягнення даної цілі. Таким чином, воно є засобом створення ланки між постановкою цілі і більш повним планом її реалізації. 2/Планування дозволяє оцінити практичні можливості досягнення цілей. Воно є єдиним засобом формального прогнозування майбутніх проблем і можливостей. 3/Планування полегшує пошук кращих і більш ефективних шляхів досягнення цілей організації. 4/Планування виявляє і встановлює зони потенційних проблем і несподіваних наслідків. 5/Планування забезпечує основи для оцінки витрат і розробки бюджетів, календарних планів і ресурсів. 6/Планування є основою для контролю. Щоб контроль був ефективним, його варто тісно пов’язати з плануванням. Таке узгодження є дуже важливим для забезпечення ефективності процесу управління в цілому. Ефективний кількісний метод його здійснення - це складання графіків, розкладів і бюджету. 7/Планування допомагає визначити потрібні робочі взаємодії і взаємовідносини. Оскільки воно служить для формування цілей, то допомагає створити єдність загальних цілей у межах організації. 8/Планування дозволяє передбачити обставини, які варто враховувати при досягненні цілей. Формальне планування сприяє зниженню ризику в процесі прийняття рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]