Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_upravlinskoyi_pratsi_yak_skladovoyi_upravli....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
619.01 Кб
Скачать

17. Типи комунікаційної поведінки керівників

Спілкування – це інф між зацікавл суб’єктами.

Комунікація – це процес двостор обміну інф, який веде до досягнення взаєморозуміння. (з лат. – загальний або те, що поділяють всі) Менеджер витрач на комунік 10-80% часу. Буває: -горизонт; -вертик.

Інформація (ЗУ) – це документовані або публічні оголошені відомості про події та явища, що відбув в сусп-ві, державі і навк прир середовищі.

Способи звернення керівників до підлеглих. 1. спонукання – це довірливий тон, шаноблив (тобто к-к психол стимулює прац) 2.переконання – к-к роз’яснює ситуацію, пояснює завд, дає компетентні поради (доброзичл тон) 3.умовлення – просить, умовляє, обіцяє (дружній тон) 4.вказівка – настійно рекомендує (офіц тон) 5.примушування – вимагає, наказує, розпорядж (владний тон, аж до застосув погроз)

Комунік зв’язки к-ка з підлеглими можуть бути: -офіц і неофіційні; -безпосер і опосередковані -письмові і усні

Комунік тип А – к-к у найбільшій мірі орієнт на спілкув з підлеглими. Він вваж за необх спонук підлеглих до висловл своїх думок, пропозицій, врах їх у своїй роботі.

Б – к-к орієнтований на спілкув з підлегл, але не особл прагне врах висхідну інф-ю. він як і к-к 1-го типу, спонук до вислов підлеглих своїх думок, пропоз, але або не вміє або не може ефект викор цю висх інф у своїй роботі

В – к-к орієнт на спілкув з підлегл лише у межах розуміння доцільн такого спілкув. Він вваж за необх спонук підл до вислов думок лише доти, доки це допомог його в роботі.

Г – к-к зовсім не орієнт на спілкув з підлегл. Він не вваж за необх до спонук підлегл висловл думки, пропозиції.

18. Комунікативно-інформаційні аспекти розпорядчої діяльності менеджера

Спілкування – це інф між зацікавл суб’єктами.

Комунікація – це процес двостор обміну інф, який веде до досягнення взаєморозуміння. (з лат. – загальний або те, що поділяють всі)

Менеджер витрач на комунік 10-80% часу.

Буває: -горизонт; -вертик.

Інформація (ЗУ) – це документовані або публічні оголошені відомості про події та явища, що відбув в сусп-ві, державі і навк прир середовищі.

Найбільш задоволені своєю роботою керівники типу А и Б, а найменш - типу Г. Але значною мірою ця задоволеність пов’язана з їхніми оцінками інформації, яку вони одержують від вищестоящого керівництва, і від того, наскільки воно розуміє їхні виробничі проблеми. Удосконалення комунікаційно-інформаційних аспектів розпорядчої діяльності менеджера у підприємствах може здійснюватися у таких напрямках: 1.Оптимізація інформаційних потоків Менеджери на усіх рівнях управління підприємством повинні знати власні потреби в інформації, а також вищих керівників і підлеглих. У зв’язку з цим необхідно оптимізувати якісно і кількісно інформаційні потреби. Оптимальним вважають такий інформаційний обмін, при якому передають тільки ту інформацію і в такому обсязі, який необхідній для забезпечення процесу управління. 2. Взаємодія керівника і підлеглих Керівникові не обов’язково чекати, коли до нього надійде інформація. З багатьох причин необхідна інформація може надійти із змінами, невчасно або зовсім не дійти до керівника. Доцільно практикувати періодичні обговорення важливих питань між керівником і одним або кількома підлеглими. З цією метою доцільно періодично проводити наради з усіма підлеглими. З цією ж метою слід заохочувати ініціативу підлеглих, які прагнуть контакту з керівником.

Організація ефективної системи зворотного зв’язку Система зворотного зв’язку дає змогу керівникові одержати інформацію з первинної ланки, минаючи звичайні канали комунікацій (направлення керівних працівників до структурних підрозділів для обговорення різних питань, наприклад: начальник відділу кадрів універмагу під час зустрічі з працівниками торгової групи може одержати важливу інформацію про стан об’єкту управління і донести її до керівника). Впровадження системи збирання пропозицій Система збирання пропозицій повинна виключати фільтрацію або ігнорування ідей, які є в пропозиціях працівників. Звичайно таку ідею реалізують, використовуючи ящики для пропозицій, в які їх можна подавати анонімно Проте така система неефективна, оскільки працівник не знає, розглянуті його пропозиції чи ні. Слід зазначати, що механізму стимулювання працівників за цінні, раціоналізаторські пропозиції немає. Інформування працівників з офіційних джерел зменшує потенційні негативні наслідки чуток. Використання сучасної інформаційної технології — засобів організаційної і обчислювальної техніки — персонального комп’ютеру, телефаксу та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]