Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_upravlinskoyi_pratsi_yak_skladovoyi_upravli....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
619.01 Кб
Скачать

54. Ділова нарада (засідання, збори) як форма колективної роботи: суть, класифікація, процедура підготовки і проведення, підведення підсумків, позитивні та негативні сторони.

Найпоширенішими видами колегіальної роботи менеджерів є: - нарада, засідання, збори. Наради, засідання, збори являють собою різні форми участі персоналу організації у розгляді, обговоренні, вирішенні будь-яких питань.

Існує певна відмінність між такими формами колективної роботи, як нарада, засідання і збори.

Нарада - це форма управлінської діяльності, змістом якої є. спільна робота певної кількості учасників управлінського процесу.

Засідання - це форма організації роботи постійно діючого органу (комітету, колегії, ради, комісії, групи).

Збори - це спільна присутність у певному місці людей, об’єднаних конкретною метою (збори працівників підприємства, підрозділу, членів товариства та ін.).

Наради мають як позитивні, так і негативні сторони.

До позитивних сторін ділової наради належать:

  • можливість оперативно та у короткий термін одержати потрібну інформацію, ознайомитися з різними точками зору на проблему і шляхи її вирішення;

  • прийняття колегіальних рішень.

При цьому нарада є ефективною та економічно доцільною, якщо вона виступає засобом одержання, перевірки та обліку, а не видання інформації.

До негативних сторін ділової наради належать:

  • їх висока вартість;

  • невизначеність колективної відповідальності.

Класифікація ділових нарад:

1. За цілями: навчальні; інструктивно методичні (роз’ясню-ні); проблемні; координаційні; 2. За способом проведення: диктаторістькі, сигрегативні, автократичні, дискусійні, довільні. 3. За ознакою демократизму: демократичні (автократ, дискус, довільні); недемократичні (диктаторські, сигрегативні) 4. За ступнем підготовленості: заплановані наради; позапланові. 5. За періодичністю: разові, регулярні, періодичні. 6. За кількістю учасників: -з вузьким складом учасників (5-6 осіб); - розширені ( до 20 осіб); - представницькі (понад 20). 7. За складом: . наради з постійн складом учасників; з непостійн складом учасник, зі змішаним складом учасник, наради зі складом регламентованим нормат актом.

У роботі керівника, пов’язаній з організацією нарад, можна виділити три етапи:

1)Підготовка наради включає: планування наради; підготовку доповіді і проекту рішення; підготовку документів і приміщення. 2)Проведення наради включає: відкриття наради; оголошення доповіді; відповіді на запитання; обговорення доповіді. 3)Підведення підсумків наради включає: прийняття рішення; підписання протоколу; контроль за виконанням прийнятих рішень. Прийняття рішення - кульмінація наради.

55. Особливості ділових контактів менеджера

Ділові контакти менеджера – це сукупність форм зв’язку менеджера з внутнішнім і зовнішнім середовищем.

Форми таких контактів різні - інструктаж, прийом відвідувачів, відвідування робочих місць підлеглих, видавання завдань, звіти про їх виконання та ін. Нерідко такі контакти називають “діловими бесідами”.

Ділові контакти бажано запановувати за певний час. Кожній зустрічі і бесіді обов’язково має передувати попередня домовленість. Учасникам зустрічі слід повідомляти, коли вона почнеться і скільки часу триватиме. Змінювати час проведення того або іншого заходу можна тільки як виняток. У цьому випадку усім його учасникам повідомляють про це, бажано із зазначенням причини зміни. Сучасний керівник має бути пунктуальним.

Безпосередня підготовка зустрічі або бесіди може включати:

  • визначення її мети;

  • підготовку плану проведення;

  • прогноз результатів з урахуванням мети і особливостей співрозмовника (групи).

Для успіху ділових контактів керівник повинен створити у колективі сприятливу соціально-психологічну атмосферу. Цьому сприяють єдність у розумінні мети, поставленої керівником і прийнятої колективом, спільна, колективна робота і творчість, доброзичливість, товариські стосунки між людьми. В умовах дійсно колективної, спільної роботи зростають самостійність і відповідальність кожного працівника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]