Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
regionalka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
370.69 Кб
Скачать

3.Наукові основи розміщення внутрішньої торгівлі.

Внутрішня торгівля об’єднує підприємства таких видів: Державні, Колективні , Спільні, Приватні, Сімейні, Індивідуальні.

Функції торгівлі:1) Доведення товарів вироблених в промисловості та с/г до споживачів; 2)Закупівля товарів у виробників; 3) Надання товарній масі відповідної споживчої форми; 4)Доведення товарів через посередницькі або прямі установи; 5)Зміна форм вартості з товарної на грошову; 6)Надання торговельних послуг населенню.

Основні категорії розміщення внутрішньої торгівлі:1) Поріг торговельного обслуговування (це мінімальне число споживачів, необхідних для інування даної послуги); 2)Радіус обслуговування ( це відстань на яку споживач згодне пересуватися для придбання товару); 3)Центр обслуговування ( це торговельне підприємство або їх поєднання, що обслуговують певну територію.); 4)Зона обслуговування ( це територія, що обслуговується даним центром, обмежена порогом і радіусом обслуговування); 5)Система торговельного обслуговування (центр торговельного обслуговування разом із зоною його впливу).

4.Місце Причорноморського економічного району в територіальній та галузевій структурі господарства України. Проблеми його.

Це середньо розвинений економічний район.

Специфіка економіко-географічного положення, сприятливі кліматичні умови, наявність кваліфікованих трудових ресурсів – усе це вплинуло на формування територіально-господарського комплексу з розвинутою промисловістю, багатогалузевим транспортом, рекреаційним і агропромисловим комплексами.

Займає південну частину України. До складу входять АР Крим, Одеська, Миколаївська та Херсонська області. Площа 133 тис.км2(18% від площі України).

Розвинуті галузі: машинобудування, рекреаційний комплекс, багатогалузева харчова промисловість, високотоварне с/г з високою часткою посівів зернових, садів, виноградників, тютюну та ефіроолійних культур.

тут сконцентровано до 90% українського виробництва вин, 30% виробництва ковальсько-пресового устаткування, 45.9% консервів. Значний вклад у виробництво морських та річкових суден, кукурудзозбиральних комбайнів, тракторних плугів, металорізальних верстатів, електродвигунів.

Має вихід до Чорного та Азовського морів, у цьому полягає своєрідність та унікальність його географічного положення. На заході район має вихід до кордону з Молдовою та Румунією, а сході, через Керченську протоку – до Росії.

Район є житницею України. Степи перетворені в зерновий пояс озимої пшениці і кукурудзи. Серед технічних культур провідне місце посідають соняшник, ефіроолійні (коріандр, троянда, лаванда, шавлія та ін.) , тютюн, цукрові буряки. Район є найважливішим в Україні за виробництвом тонкорунної вовни. У районі найбільший в країні рибопереробний комплекс, який використовує ресурси Азово- Чорноморського басейну.

Корисних копалин небагато, але значення деяких з них набуває загальноукраїнського характеру. Це керченська залізна руда, солі кримських озер і Сиваша, газ, мармур, лікувальні грязі лиманів, мінеральні джерела.

Порівняно з іншими районами, Причорномор’я найгірше забезпечене енергетичними ресурсами, що не лише стримує енергомісткі виробництва, а й неґативно впливає на розвиток господарства.

За останні десятиріччя майже зруйнована екологічна система Причорномор’я; особливо забруднені Чорне й Азовське моря. Це призводить до збитків у рекреаційному господарстві, зменшує приплив туристів, неґативно впливає на здоров’я мешканців. Проблема має бути вирішена за рахунок технологічного переобладнання промислових підприємств і спорудження ефективних очисних споруд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]