Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
regionalka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
370.69 Кб
Скачать

19.Структурний аналіз в регіональній економіці. Функціонально-господарська структура.

Регіональна структура України відповідає визначеному Конституцією та іншими законодавчими актами адміністративно-територіального устрою держави на основі єдності та цілісності державної території, поєднання централізації та децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.

Окрему регіональну господарську структуру становлять економічні райони. Їх виділення базується на спільності умов економічного розвитку, територіального положення, подібності природних і кліматичних умов. Такий розподіл території країни на економічні райони, що називається економічним районуванням є засобом свідомого впливу держави на територіальний поділ праці.

На основі територіального устрою формуються економічна структура держави, розвиток зв’язків між суб’єктами господарської діяльності, системи розселення, соціальної інфраструктури, а також системи багатьох громадських організацій. Таким чином, зміна територіального устрою викличе необхідність змін у всіх інших системах держави.

20.Особливості і фактори розміщення фарфоро-фаянсової та скляної промисловості в Україні, їх основні регіони та центри.

Фарфоро-фаянсова промисловість є важливою підгалуззю виробництва товарів народного споживання, що виготовляє для населення фарфорові, фаянсові та інші вироби тонкої кераміки. Відносно добре ця галузь була розвинена ще в XIX ст. у Будах (біля Харкова), а в XIX — на початку XX ст. — у Баранівці, Довбиші,Бориславі (Львівська обл.), Полтаві. Збудовані нові фарфорові заводи у Дружківцях, Кіровограді, Тернополі. Головною сировинною базою фарфоро-фаянсової промисловості є каоліни Просянівського (Дніпропетровська обл.), Глуховецького (Вінницька обл.), Богородницького і Володимирського (Донецька обл.) родовищ.

Нині промисловість у серійному виробництві випускає різні товари: телевізори, радіоприймальні пристрої, магнітофони, велосипеди, мопеди, мотоцикли, холодильники, пральні машини, фотоапарати, садово-городній ручний і механізований інструмент, меблі, електропобутові прилади тощо.

В Україні відчувається дефіцит багатьох товарів народного споживання. Відсутність реальної конкуренції спричиняє завищення цін, спонукає продавати низькоякісну продукцію. Слід рішуче згортати економічно неефективні для суспільства види діяльності.

Скляна́ промисловість - галузь промисловості, що виробляє будів.-техн. (віконне скло, скляні блоки й труби), тарне (пляшки, консервну й парфюмерну скляну тару тощо), хім.-лабораторне та приладобудів., госп.-побутове (посуд, дзеркала тощо), електро-техн. і вакуумне, мед.

Сировиною для С. п. є насамперед різпозернисті кварцові піски, які повинні містити в собі не менше 85 — 90% кремнозему. Найбільші родовища: Авдіївське (Донецька область), Новоселівське (Харківська), Рокитянське (Рівненська), Глібівське (Чернігівська), Львівське. Щорічний видобуток скляних пісків в Україні понад 2 млн т; частину його експортують за межі України. Україна має також ін. високовартісну сировину для С. п.: соду, крейду, гіпс, поташ та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]