Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
regionalka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
370.69 Кб
Скачать

17.Сутність регіональної політики в Україні.

Регіональна політика держави – це сфера діяльності держави щодо управління політичним, економічним та соціальним розвитком окремих територій країни виходячи із загальнодержавних інтересів;

соціально-економічна політика окремих регіонів, спрямована на реалізацію певних цілей і завдань, виходячи із внутрішніх потреб і наявних ресурсів.

Стратегічні цілі регіональної політики української держави:

1)політичні: збереження унітарної (єдиної) незалежної держави, усунення умов для дезінтеграційних, сепаратистських (від лат. - відокремлення) процесів; 2)економічні: забезпечення комплексного, збалансованого розвитку регіонів на основі реалізації їх потенціалу,прискорення ринкового реформування;3)соціальні: реалізація конституційних прав громадян, забезпечення необхідних умов для життя незалежно від місця проживання.

Названі цілі реалізуються через комплекс завдань державної регіональної політики: 1)зміцнення основ української державності;

2)пошук оптимальної моделі державного та територіального устрою;

3)забезпечення економічної самодостатності областей через узгодження загальнодержавних, регіональних та місцевих інтересів і економічних пріоритетів; 4)активна участь регіонів і органів місцевого самоврядування в управлінні державою та самостійне вирішення проблем у межах своєї компетенції; 5)підвищення та вирівнювання регіональних життєвих умов населення.

Територіальна громада - низова економічно і фінансово самодостатня адміністративна територіальна одиниця.

Місцеве самоврядування - гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади самостійно або під відповідальність органів вирішувати питання місцевого значення в межах чинного законодавства України.

Система місцевого самоврядування складається з:територіальної громади; сільської, селищної, міської ради; сільського, селищного, міського голови; виконавчих органів сільської, селищної і міської ради; районних та обласних рад, що представляють спільні інтереси територіальних громад; органів самоорганізації населення.

Особливості формування регіональної політики в Україні: брак досвіду щодо здійснення власної регіональної політики; незавершеність процесів формування дієздатних центральних органів державної влади, правового оформлення держави; гостра економічна криза; відмова від старої моделі стосунків між центральною та місцевою владою.

Напрямки децентралізації унітарного державного устрою в Україні:

посилення ролі регіонів у політичному управлінні країною; розмежування повноважень між центральними і місцевими органами виконавчої влади стосовно виконання функцій державного регулювання економічного розвитку;

18.Регіональні особливості розвитку і розміщення світового автомобілебудування.

Автомобілебудування сьогодні - одна з найбільш науко-і капіталомістких галузей машинобудування. За ступенем завантаженості ресурсів автомобілебудування може бути легким і важким. Легке автомобілебудування представлено легковими та вантажними автомобілями. Важке автомобілебудування - це вантажні авто, авто спеціального призначення По спрямованості промисловості автомобілебудування підрозділяють на пасажирське і вантажне. Автомобілебудування є матеріальною основою технічного переозброєння економіки. Науково-технічний прогрес прискорює накопичення капіталу, що в свою чергу сприяє підвищенню попиту на засоби виробництва, передусім на машини й устаткування.

Основні фактори, які впливають на розміщення підприємств автомобілебудування. На це істотно впливає традиційний рівень автомобілебудування та використання виробничих потужностей, а також різноманітні регіональні фактори й умови, потреба районів у продукції галузі, забезпеченість паливом, електроенергією, транспортом, наявність полігонів для випробування нової продукції і т.д. Крім того, важливою умовою раціонального розміщення галузі є наявність трудових ресурсів, зокрема кваліфікованих кадрів.

Автомобілебудування позначене великою капіталомісткістю, а гостра конкуренція зумовлює високий рівень монополізації. Найбільшими монополіями з виробництва легкових автомобілів є «Вольво», «Даймлер-Бенц», ФІАТ, БМВ, «Дженерал-моторс», «Форд-мотор», «Тойота», «Нісан», «Опель». Серед регіонів лідерство тримає Північна Америка. Серед країн виділяються США, Японія та Франція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]