Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг.торговли.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
83.98 Кб
Скачать

16. Сутність, значення, види, засоби реклами і особливості її застосування у роздрібній торгівлі.

Реклама є ефективним засобом поширення інформації про фірму, товар, місце й умови його продажу, вона є найдієвішим засобом впливу на споживачів.

Реклама - це спеціальна інформація про осіб чи продукцію, відкрито опублікована рекламодавцем та оплачена, з метою збільшення обсягів збуту товару чи послуги, розширення клієнтури, одержання голосів або суспільної підтримки.

Види реклами:

Інституціональна реклама - тип реклами, направлений на покращення репутації фірми, прямо не пов'язаний з рекламою якої-небудь конкретної продукції.

Інформативна реклама - реклама, яка створює первинний попит та інформує споживача про існування товару, його властивості.

Непряма реклама - неявна реклама, рекламування товарів та послуг через інтерв'ю, публікації, радіо і телепередачі, в яких згадується рекламований товар.

Реклама використовує наступні засоби розповсюдження: у пресі, на телебаченні, на радіо, в кіно, на транспорті (на бортах автобусів, тролейбусів, трамваїв), на місцях продажів товару (вітрини магазинів, вивіски в торгових залах, упаковка), Інтернет тощо.

Так само зовнішня реклама (білборди на вулицях, плакати в метро) і сувенірна (календарі, теки, блокноти, значки, сумки, авторучки і т.д.).

Реклама в роздрібній торгівлі дозволяє не тільки інформувати споживача про товар, на який є попит, але й створювати цей попит. Споживач є контролюючою силою насамперед тому, що він вільний у своїй поведінці. Він сам вирішує, дивитися чи не дивитися, купувати чи не купувати, голосувати чи не голосувати тощо. Саме тому на спо­живача спрямовуються рекламні кампанії, він є об'єктом рекламно­го менеджменту, а також і предметом наукових досліджень з рекла­ми. Визначення та розуміння поведінки споживача (кожного окремо) є, таким чином, важливою складовою рекламного бізнесу.

________________________________________________________________

17. Роль упаковки у процесі обігу товарів та основні вимоги до неї.

Упаковка - засіб або комплекс засобів, що забезпечують захист продукції від пошкоджень і втрат, оточуючого середовища від забруднень, а також процес обігу продукції. Тара є елементом упаковки, що є виробом для розміщення продукції. В процесі обігу вона бере участь не тільки разом з продукцією (товаром), але і без неї.

Різноманітність властивостей і особливостей товарів, різні умови їх транспортування, зберігання і відпустки викликають необхідність виробництва тари безлічі видів: ящики, бочки, барабани, фляги, каністри, балони, банки, пляшки, мішки, пакети, корзини і т.д.

Роль упаковки і тари у процесі обігу товарів визначається функціями, які вони виконують. Ці функції зводяться до наступних:

1. Захисна - забезпечення умов для збереження кількості і якості товарів на всьому шляху їх руху з сфери виробництва в сферу споживання; оберігання товару від шкідливої дії зовнішнього середовища, а зовнішнього середовища від шкідливої дії товару; захист товару від впливу інших товарів;

2. Технологічна - створення сприятливіших умов для приймання товарів по кількості і якості і зручностей для кількісного їх обліку; додання товарам і іншим вантажам необхідної мобільності і створення умов для механізації трудомістких операцій і ефективнішого використовування складських і торгових площ;

3. Рекламно-інформаційна - виконання ролі носія комерційної інформації і торгової реклами;

4. Споживацька – створення зручностей споживачу при користуванні придбаним товаром.

Тара, використовувана для упаковки товарів, повинна відповідати ряду технічних, економічних і естетичних вимог.

Технічні вимоги передбачають, що матеріал, використовуваний для виробництва тари, її конструкція повинні відповідати властивостям поміщених в неї товарів. Вона повинна бути міцною і забезпечувати збереження товарів при перевезенні і зберіганні. Тара повинна бути недорогою у виготовленні, портативною і зручною для транспортування як з товаром, так і в порожньому вигляді. Вона повинна бути з низьким коефіцієнтом власної маси. Також, тара повинна мати привабливий зовнішній вигляд, тексти і малюнки на ній повинні служити вихованню естетичних смаків у покупців.

__________________________________________________________________