Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг.торговли.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
83.98 Кб
Скачать

14. Організація процесу продажу товарів і праці торговельно-оперативного персоналу магазину.

Організ продажу товар: 1. Працівники ДРТ об’єктів на товари повинні мати: товарні трансп накладні, приймальні листи, копії сертифікат відповідн, копії гієн висновків. 2. Заборон приймання та продаж товарів, що надійшли без супровідних докум з просроченим терміном реаліз. 3. Перед початком торгівлі товари розпаковують і складають на прилавках. 4. У ДРТ об’єктах заборон зберігати продтовари на підлозі у відкритій тарі. 5. Зразки товарів повинні бути встановлені на видному місці і мати цінники. 6. Працівн ДРТ об’єкта зобовяз надавати покупцям необхідну інформ про товари. 7. Працівники зобов’язані відпускати товари повною мірою і вагою за готівку. 8. Покуп має право на вільний вибір товарів, перевірку його якості, міри, ваги та ціни. 9. У разі продажу товару ненал якості продавець зобов’язаний замінити його або повернути гроші. Працівники повинні: бути охайно одягнені, додерж правил особистї гігієни, мати при собі паспорт, який пред’являється на вимогу державного контролю; забороняється допускати в ДРТ об’єкти сторонніх осіб, за вишняком представників органу державного контролю. У кожному стаціонарному ДРТ об’єкті повинні бути санітарні правила та журнал, книга відгуків та пропозицій. Всі працівники проходять вступні інструктажі. Режим роботи ДРТ об’єкта встановлюється суб’єктом господарювання за погодженням з місцевими органами

___________________________________________

15 Тара-обладнання, ефективність її застосування, шляхи зниження витрат і втрат по тарі.

Тара-обладнання - застосовується для розміщення та пакування продовольчих та непродовольчих товарів, їх транспортування із складів в торговельну мережу, тимчасового зберігання та продажу за формою самообслуговування. Тару-обладнання випускають 3-х типів: ТОС - з основою на опорах у вигляді стояків; ТОК - з основою на колісних опорах; ТОСК - з основою на стоєчних і колісних опорах. Конструкція тари-обладнання може бути нерозбірною, збірно-розбірною, складальною, розбірно-складальною.

Вантажопідйомність тари-обладнання до 300 кг. Тару-обладнання використовують для організації прогресивної технології товаропереміщення від постачальника в торговий зал. Використання тари-обладнання дозволяє прискорити доставку товарів в магазин, раціонально використати автотранспорт та торгову площу, скоротити товарні витрати, кількість робітників, зайнятих вантажно-розвантажувальними роботами, необхідність в транспортній тарі і торговельних меблях та відповідно витрати на їх придбання, полегшити працю персоналу та створити необхідні зручності для покупців.

Важливим шляхом скорочення витрат і втрат по тарі є переробка упаковки, непридатної для повторного використання.

Переробка тари означає здійснення будь-яких технологічних операцій для отримання вторинної сировини з використаної тари з метою екологічно безпечного її зберігання, перевезення, подальшої утилізації або видалення.

В Україні нині переробляється тільки 5% використаної тари та інших відходів. Це у 40 разів менше, ніж, наприклад, у Німеччині.

________________________________________________________________