Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг.торговли.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
83.98 Кб
Скачать

21. Значення, роль оптової торгівлі і функції оптових торговельних посередників з повним циклом обслуговування.

Оптова торгівля – це вид економічної діяльності в сфері товарного обігу, яка охоплює купівлю-продаж товарів партіями з метою подальшого їх продажу кінцевому споживачу через роздрібну ланку або для безпосереднього виробничого споживання та надання оптовим покупцям послуг.

Оптову торгівлю здійснюють:

- товаровиробники – реалізують товари різним оптовим покупцям – суб’єктам господарювання, що займаються роздрібною торгівлею, оптовим посередникам, іншим товаровиробникам для виробничого споживання

- оптові торгові посередники – купують і реалізують товари суб’єктам господарювання, що займаються роздрібною торгівлею, іншим оптовим посередникам, товаровиробникам для виробничого споживання

- суб’єкти господарювання, що займаються роздрібною торгівлею, - реалізують товари, закуплені у товаровиробників у оптових посередників, дрібнооптовим покупцям для подальшого їх продажу кінцевим споживачам.

Важливе місце у процесі доведення товарів від виробників до споживачів посідають оптові торгові посередники, які беруть на себе досить складні і трудомісткі функції, пов’язані з накопиченням товарної маси, формуванням торгового асортименту відповідно до потреб різноманітних оптових покупців, організацією і стимулюванням збуту товарів, їх фізичним переміщенням.

Агенти і брокери виконують різноманітні оптові функції, однак не беруть на себе права власності на товари і працюють за комісійну винагороду або сплату за їхні послуги.

Дилер – це фахівець, який займається купівлею-продажем товару, діє від свого імені і за свій власний рахунок. Купує на певних умовах товар у виробника і збуває його споживачеві.

Оптовик організатор – діставши замовлення знаходить виробника бо не має мкладівоптовик посилторговець ознайомл споживач з асортименто за каталогами

________________________________________________________________

22. Класифікація оптових підприємств і характеристика видів посередників в оптовій торгівлі.

У ринкових умовах суттєво розширилися права оптових підприємств. Вони самостійно визначають свою спеціалізацію, сферу і зону діяльності, рівень автономності функціонування і функціональну орієнтацію.

За функціональним призначенням оптові торг підприємства з циклом обслуговування :

- повним – обмеженим

Посередницькі підприємства 1. посередництво у збуті придбанні тов. – торг агенти – товарні біржі – комісіонери – аукціоністи.

2. посередництво у наданні складських і транспортно посередн послуг – складські – транспортно експедиторські.

За видом діяльності: - оптові – оптово роздрібні – оптові з власним виробництв товарів. – оптові торг сервісні.

За формою оптового продажу - на основі самообслуговування – оптові торг посередники- на аукціонах – на умовах консигнації – методи поштового розсилання за катологами- через інтернет

За формою спеціалізації – спеціалізовані – вузькоспеціалізовані – комбіновані – універсальні – неспеціал. – змішані

За зоною діяльності – місцеві – внутрішньо обласні – міжобласні – національні – транснаціональні.

За форм власності – держ – колективні – приватні спільні –іноземні

За придбавання права на товар – придбавають (опт торг посередники) не придбавають (опт посередники)

За організаційно правов формою – ВАТ – ЗАТ – Товариство з обмеж відповідальністю – з додатков відповідальністю – командне товариство- повне товариство – незалежні- напівзалежні (франчайзингові опт організації) За розмірами підприємства – малі (до 25 осіб) – середні (26- 100)- великі (понад 100 осіб)

Агенти і брокери виконують різноманітні оптові функції, однак не беруть на себе права власності на товари і працюють за комісійну винагороду або сплату за їхні послуги.

Дилер – це фахівець, який займається купівлею-продажем товару, діє від свого імені і за свій власний рахунок. Купує на певних умовах товар у виробника і збуває його споживачеві

В основу типової розмаїтості оптових підприємств покладено масштаби їхньої діяльності, на підставі яких виділяють оптові підприємства загальнонаціонального і регіонального (внутріпіньорегіонального) рівнів.

------------------------------------------------------------

Кожен тип оптових підприємств може існувати в різних видах. Оптові підприємства можуть бути таких видів:

• підприємства, що спеціалізуються на оптовій торговельній діяльності та здійснюють повний комплекс закупівельно-збутових операцій з переходом права власності на товар до оптової ланки. Це так звані незалежні оптові торговці;

• посередницькі оптові структури, які не застосовують у своїй діяльності переходу до них права власності на товар;

• організатори оптового обороту.

Спеціалізовані на оптовій торгівлі підприємства з повним комплексом закупівельно-збутових операцій (незалежні оптові торговці) повинні становити основу системи оптових структур на споживчому ринку. Основним їх завданням є створення в середній ланці товароруху необхідних умов для виходу на ринок переважно великих товаровиробників і роздрібних торговців. Це можуть бути як спеціалізовані на окремих товарах, так і універсальні оптові торговці. Вони можуть надавати різні види послуг.

Різновидами оптових підприємств із повним комплексом закупівельно-збутових операцій є дистриб'ютори, дилери, посил-торговці.

Дистриб'ютор — це незалежний оптовий посередник, який здійснює торговельні операції від свого імені і має право власності на товар.

Дилер — це посередник, який здійснює перепродаж товарів від свого імені та за свій рахунок.

Він може бути юридичною чи фізичною особою. Як незалежний підприємець, дилер наичастіпіе має справу з купівлею транспортних засобів, котрі він придбавае за свій рахунок, але при цьому користується торговим знаком чи комерційним найменуванням фірми-виробника. Дилер, як правило, продає товари кінцевим споживачам.

Посилторговець — це оптовик-посередник, який займається реалізацією товарів, розсилаючи каталоги потенційним покупцям. Для виконання своїх функцій посередник повинен мати ефективний вид транспорту.

Посередницькі оптові структури можуть виступати як підприємства-агенти, підприємства-брокери, комісіонери, консигнатори та ін. Діють вони за дорученням клієнта й в основному за його рахунок, не мають права власності на товари, що реалізують.

Агент — це особа, яка діє від імені та в інтересах виробника чи покупця (споживача). Агент не бере на себе право власності на товари. Основна його функція — сприяння процесу купівлі-продажу.

Брокер — це посередник при укладенні угод, який спеціалізується на певних видах товарів, діє за дорученням і за рахунок клієнтів, отримує від них винагороду. Діяльність брокерів пов'язана з організацією брокерських контор, бірж.

Комісіонер — це посередник, який за встановлену винагороду (комісію) укладає угоди за дорученням і за рахунок комітента, але від свого імені.

Консигнатор — це посередник, який продає товар зі свого складу за дорученням консигнанта на підставі консигнаційного договору чи угоди. Консигнант — це юридична або фізична особа, яка дає доручення про реалізацію продукції зі складських приміщень консигнатора.

Комівояжер — це збутовий посередник, який за дорученням підприємства не тільки продає, а й доставляє товар покупцю.

Організатори оптового обороту — оптові ярмарки, товарні біржі, аукціони, оптові продовольчі ринки. Вони є важливим елементом оптової інфраструктури, і головне їх завдання — створення умов для організації оптової торгівлі. Втім, вони не виступають як суб'єкти оптової торговельної діяльності.

________________________________________________________________