Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг.торговли.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
83.98 Кб
Скачать

7. Приміщення магазину, їх склад, взаємозв’язок і розміщення, види технологічного планування торговельного залу магазину.

У кожному магазині повинні бути такі групи приміщень:

Торгові приміщення, що призначаються для здійснення основних торгово-технологічних процесів. До їх складу входять: торговий зал, приміщення прийняття та видачі замовлень, зал кафетерію, приміщення для надання додаткових послуг покупцям, що перебувають поза торговим залом.(55-65%)

Серед торгових приміщень основним є торговий зал, де здійснюється процес продажу товарів, надання переважної більшості послуг і обслуговування покупців.

Неторгові приміщення:

Складські приміщення, де здійснюється приймання, зберігання та підготовка товарів до продажу. У складі цих приміщень може бути виділено: приміщення для розвантаження товарів; приміщення для приймання товарів за кількістю та якістю; комори для зберігання різних видів товарів, охолоджувальні камери для зберігання швидкопсувних товарів; фасувальні.

Підсобні приміщення, до складу яких входять приміщення для зберігання тари, посуду, пакувальних матеріалів; майстерні з ремонту обладнання, тари; експедиції, що здійснюють доставку товарів покупцям.

Службово-побутові приміщення – це адміністративні приміщення для управлінського персоналу та фахівців окремих функціональних служб, приміщення кімнат відпочинку та приймання їжі, гардеробних, душових, санвузлів.(5%)

Технічні приміщення – це приміщення машинних відділень, вентиляційних камер для кондиціонування повітря, щитових, трансформаторної підстанції, вузлів управління водопроводом та каналізацією.(1-2%)

Комунікаційні приміщення – це коридори, тамбури, вестибюлі, холи. Вони забезпечують зв'язок усіх приміщень магазину.

Розрізняють наступні основні варіанти технологічних планувань торгового залу: лінійну, боксову і змішану. Вибір відповідного варіанта технологічного планування здійснюється з урахуванням розмірів і конфігурації торгового залу, асортименту реалізованих товарів і методів їх продажу. Лінійне планування торгового залу є найбільш раціональним для продажу товарів за допомогою самообслуговування. При боксовому плануванні всю площу торгового залу розбивають на ізольовані друг від друга бокси (відділи). Змішане планування передбачає розміщення обладнання в торговому залі з використанням комбінацій лінійного і боксового планування. Планування робочих місць продавців у магазинах, що застосовують традиційні форми обслуговування покупців, залежить від асортименту реалізованих товарів, типу підприємства. Розміщають робочі місця продавців ближче до приміщень, у яких здійснюються збереження і підготовка до продажу товарів.

_________________________________________________________________

8. Методи роздрібного продажу товарів, їх характеристика і порівняльний аналіз розвитку в Україні і розвинутих країнах світу.

Метод роздрібного продажу товарів – це сукупність дій і способів, за допомогою яких здійснюється процес продажу товарів покупцям.

Залежно від ступеня участі торгового персоналу в обслуговуванні покупців при формуванні покупки та особливостей технології продажу виділяють такі методи роздрібного продажу товарів:

  • з індивідуальним обслуговуванням покупців

  • самообслуговування

  • за зразками товарів

  • на замовлення покупців

Для методу продажу товарів з індивідуальним обслуговування покупця найбільш характерним є те, що елементи формування покупки в основному здійснюються за допомогою продавця у присутності покупця. При продажу товарів за цим методом покупці не мають безпосереднього доступу до товарів: його обмежено прилавком, лотком чи іншим торговим обладнанням. Покупці вибирають товар за допомогою обслуговуючого персоналу.

Самообслуговування – це спосіб продажу товарів, у процесі якого покупець має вільний доступ до товарів, відкрито викладених на обладнанні у торговому залі, самостійно їх оглядає, відбирає, доставляє до місць розрахунку, що розміщуються при виході з магазину, й оплачує відібрані товари. До числа переваг:

- економія затрат часу покупців на придбання товарів

- більш комфортні умови для огляду і відбору товарів, до яких є вільний доступ

- розширення можливостей комплексного придбання товарів, у тому числі імпульсивного попиту

- більше позитивних вражень у покупців і задоволення від купівлі

- економія трудових ресурсів і витрат на оплату праці, зокрема працівників торгового залу

- більш ефективне використання торгової площі магазину

- універсальність – цим методом можна продавати майже усі продовольчі та переважну більшість непродовольчих товарів.

Продаж товарів за зразками – це метод, згідно з яким покупець самостійно або за допомогою продавця-консультанта відбирає необхідний йому товар з виставлених у торговому залі зразків усього наявного в магазині асортименту.

В розвин країнах світу самообслуговув почало розвив раніше, ніж в Україні. Для розширення ринків збуту, у тому числі і за межами своєї країни, і збільшення обсягу продажу товарів та послуг зарубіжні фірми широко використовують продаж товарів на замовлення покупців, особливо на основі прямого маркетингу. Так, у США частка прямого маркетингу у 1998 р. становила 77% загального обсягу позамагазинного продажу товарів. Протягом року більше половини дорослого населення США роблять як мінімум одну покупку без посередників. Наступними лідерами є Японія, Німеччина, Великобританія, Франція і Канада. Цим способом найчастіше купують подарункові товари, одяг, журнали, книги і музичні записи, товари для дому, спортивні товари, продукти харчування і страховки.

__________________________________________________________________