Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг.торговли.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
83.98 Кб
Скачать

1. Сутність, структура ртм, стан та перспективи розвитку в Україні.

РТМ – це сукупність торговельних об’єктів, які здійснюють продаж товарів та обслуговування кінцевих споживачів. Вона складається з магазинів, як основного каналу роздрібного продажу товарів та позамагазинних пунктів роздрібної торгівлі.

РТМ:

- Стаціонарна (магазини, ринки (організовані));

- Напівстаціонарна (павільйони, кіоски, торгові автомати);

- Пересувна (Розвізна (вагонолавки, судно лавки, авто лавки, автоцистерни (квас), мотолорерні розвозки та ін.), Розносна (лотки, корзини, столики, палатки, стихійні ринки і ін.).

Роздрібна торгівля є однією із найбільш динамічних галузей в українській економіці. Структура РТМ, у якій тривалий час велику частку займала неорганізована торгівля, у загальноукраїнському масштабі покращується. Попри це, розвиток торговельної мережі, що розпочався лише останніми роками, залишається нерівномірним: торговельна мережа м. Києва та східних областей України значно розвиненіша, ніж в інших регіонах, концентрація роздрібних торговців у малих населених пунктах є невисокою.

Розвиток роздрібної торгівлі є передумовою для розвитку виробництва в державі, її розвиток прямо впливає на якість життя населення, і тому питання побудови ефективної торгівельної мережі, зокрема роздрібної, що безпосередньо контактує із споживачем, є вкрай актуальні та потребують дослідження.

Одним із основних напрямків розвитку галузі стає пропозиція комфорту, тобто обслуговування, зручності, зрозумілості та чіткості, а також, передусім, задоволення під час придбання товару. Тому прогнозують активний розвиток формату самообслуговування – насамперед супермаркетів і гіпермаркетів, а також дисконтних магазинів, які працюють у форматі самообслуговування і зорієнтовано на споживачів із низькою купівельною спроможністю, що становлять основну частку населення країни. Дисконти також приваблюють покупців із вищим рівнем доходів, яким подобається формат самообслуговування та вигідного співвідношення ціни та якості.

Однією з найвагоміших тенденцій розвитку галузі є перерозподіл товарообігу на користь цивілізованих форм торгівлі.

Лідером за темпами розвитку торговельних мереж в Україні виступає Київ, що обумовлено вищим, порівняно з рештою України, рівнем доходів мешканців столиці. Більша частина мереж міста належить національним операторам (корпорація "Fozzy Group", ДП "Квіза-Трейд", "Фуршет"). Найбільш відвідуваними є супермаркети "Сільпо", "Фуршет", "Велика кишеня".

__________________________________________________________________

2. Соціально-економічне значення роздрібної торгівлі та фактори, що впливають на організацію ртм.

Роздрібна торгівля — найважливіший вид економічної діяль­ності у сфері товарного обігу. Здійснюючи купівлю-продаж товарів безпосередньо кінцевому споживачу для особистого, сімейного і домашнього використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, та надаючи різні види послуг, вона задовольняє потреби споживача в них та забезпечує безпе­рервність процесу суспільного відтворення. На розвиток роздрібної торгової мережі — потребу в ній, структурну і територіальну її організацію — впливає багато різноманітних факторів: соціально-економічних, демографіч­них, географічних, містобудівних, транспортних, організа­ційно-технологічних, управлінських, фінансових. І для того, щоб мати соціальну інфраструктуру для здійснення на сучас­ному рівні роздрібної торгівлі, необхідно періодично проводити моніторинг факторів для виявлення тенденцій і визначення основних змін, що можуть мати місце в перспективі.

________________________________________________________________