Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг.торговли.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
83.98 Кб
Скачать

9. Позамагазинні методи роздрібного продажу товарів, їх характеристика і порівняльний аналіз розвитку в Україні і розвинутих країнах світу.

Продаж товарів на замовлення – це форма позамагазинного продажу товарів, за якою покупець здійснює попереднє їх замовлення безпосередньо в об’єкті торгівлі або через торгового агента чи за допомогою телефону і одержує товари в обумовленому місці та в зазначений час.

Продаж товарів поштою – форма дистанційної торгівлі непродовольчими товарами за каталогами, проспектами, спеціальними переліками, оголошеннями, іншою рекламною інформацією, за якої вибір товару та його замовлення передують безпосередній передачі підприємством поштового зв’язку вибраного товару покупцеві чи одержувачу.

Інтернет торгівля – це сукупність будь-яких комерційних угод, які реалізуються на основі використання засобів комп’ютерної і телекомунікаційної техніки.

Для розширення ринків збуту, у тому числі і за межами своєї країни, і збільшення обсягу продажу товарів та послуг зарубіжні фірми широко використовують продаж товарів на замовлення покупців, особливо на основі прямого маркетингу. Так, у США частка прямого маркетингу у 1998 р. становила 77% загального обсягу позамагазинного продажу товарів. Протягом року більше половини дорослого населення США роблять як мінімум одну покупку без посередників. Наступними лідерами є Японія, Німеччина, Великобританія, Франція і Канада. Цим способом найчастіше купують подарункові товари, одяг, журнали, книги і музичні записи, товари для дому, спортивні товари, продукти харчування і страховки.

_________________________________________________________________

10. Дрібнороздрібна торговельна мережа: склад, основні тенденції і перспективи розвитку в Україні.

Важливу роль в торговельному обслуговуванні покупців відіграє дрібнороздрібна торговельна мережа, яку можна розгортати повсюди (на вулиці, на робочих місцях потенційних покупців під час їх відпочинку, пересування на різних видах транспорту, вдома), тобто де є і коли є потреба в торговельному обслуговуванні.

Для цієї мережі характерна висока мобільність, гнучкість, оперативність в реагуванні на попит покупців та на їх вимоги до обслуговування. При необхідності дрібнороздрібна мережа може дуже швидко змінювати своє місце розташування, що дозволяє максимально наблизити її до покупців і тим самим скоротити затрати часу на придбання товарів. Будівництво палаток, кіосків, павільйонів не потребує великих капіталовкладень, дозволяє використовувати дешеві матеріали і здійснювати в короткі строки. Дешевою є і пересувна мережа.

Вона може функціонувати постійно – у різні дні тижня, години дня, навіть цілодобово, коли магазини закриті, а у покупців є потреба у придбанні товарів повсякденного попиту на різних специфічних товарів.

Завдяки цьому дрібнороздрібна торговельна мережа відіграє не тільки допоміжну роль в обслуговуванні населення, але й створювати і певну конкуренцію магазинному продажу товарів.

Дрібнороздрібна торговельна мережа складається з різних типів: павільйони, палатки, кіоски, лотки.

Торговельний автомат – це пристрій призначений для продажу товарів шляхом самообслуговування за допомогою введення монети, банкноти, жетону.

Особливості торгівлі через автомати: даний канал продажу не складає конкуренції, торговельні автомати можна розглядати як додатковий засіб привернення уваги, торговельний автомат виступає носієм реклами.

Успіхи: 50% успішності залежить від вдалого місце розташування, своєчасне обслуговування, 20% успіху – брендування автомату.

Для торгівлі через автомати: товар має бути зручним для продажу, товари імпульсної торгівлі.

Класифікувати об’єкти ДРТМ можна за наступними ознаками:

  • форма власності

  • ступінь постійності місця розташування

  • асортиментний профіль

  • періодичність функціонування

Виділяють: розвізну, розносну.

Особливу роль розвізна мережа відіграє в обслуговуванні сільського населення.

Для здійснення розносної торгівлі застосовується спеціальне обладнання, вона може здійснюватись без обладнання. Особливе місце займає при продажу специфічних товарів (квітів, газет).

_________________________________________________________________