Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг.торговли.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
83.98 Кб
Скачать

28. Стан і основні тенденції розвитку складської мережі в Україні.

Для безперебійного і ефективного функціонування сфери товарного обігу необхідно мати розвинуту складську мережу, як важливу складову інфраструктуру, яка виконує функції з накопичення товарних запасів, їх зберігання, перетворення виробничого асортименту на торговий, і підготовки товарів до продажу.

Площа столичних складів всіх категорій на сьогодні оцінюється у 2 млн. м2, близько 250 тис. м2 припадає на професійні складські комплекси. Тоді як попит на такі склади оцінюються у 350-400 тис. м2.

За пропозиції непрофесійних складів 1 млн. 450 тис. м2, попит на такі приміщення оцінюють у 2,5 млн. м2. Підвищений попит провокує зростання до 12-17 у.о. за м2.

Спеціалізовані склади у Києві значно дорожчі, їх оренда обходиться у 35-40 у.о. за м2 за місяць.

У 2006 р. у Києві було введено у експлуатацію 65 тис. м2 складських приміщень; у 2005 р. – тільки 10 тис. м2. Ці обсяги можна порівняти з одним великим терміналом.

На 2007-2009 рр. забудовниками заявлено здачі майже 200 тис. м2 складських приміщень.

Аналітики відмічають, що в цілому в країні попит на якісні складські приміщення перевищують пропозиції і особливо це є відчутним у містах Харків, Одеса, Львів.

______________________________________

29. Значення, функції складської мережі як інфраструктури товарного ринку, види складів та їх класифікація.

Складська мережа характеризується різноманітністю складів, які класифікують за різними ознаками. Перш за все, приналежність господарювання: оптова торгівля, роздрібна торгівля, склади товаровиробників, склади суб’єктів господарювання, що спеціалізуються на наданні складських послуг.

Склади, які обслуговують торгівлю, називають товарними. Їх класифікують:

1) характер виконуваних функцій (підсортувально-розподільний, транзитно-перевалочний, нагромаджувальні, консигнаційні, митні ліцензійні, дрібнооптові склади-магазини, склади гарантійного зберігання, склади-готелі)

2) товарна спеціалізація (універсальні, спеціалізовані, вузькоспеціалізовані, комбіновані, неспеціалізовані, змішаного асортименту)

3) технічне обладнання, що визначає режим зберігання товарів

- загальнотоварні склади (товари, що не потребують спеціальних режимів зберігання і для нешвидко псувних товарів), - спеціальні склади

4) поверховість і висота приміщення

- одноповерхові, - багатоповерхові

5) ступінь механізації технологічного процесу (немеханізовані, механізовані, комплексно-механізовані, автоматизовані, автоматичні)

6) транспортні умови

- прирейкові склади, - пристанські, - оптові, - внутрішньо міські

7) конструктивні особливості (закриті, напівзакриті, відкриті, збірнорозбірні, надувні)

8) температурний режим

- не утеплені, - утеплені, - охолоджувані

9) форма власності (колективні, приватні, державні, спільні, іноземні).

Підсортувально-розподільні склади: на них приймають товари від місцевих постачальників, відносно недовго нагромаджують товарні запаси, комплектують партії відповідно до вимог оптовиків, які вже отримали замовлення від роздрібних підприємств, а також упаковують і фасують товари. Спочатку такі функції будуть виконувати розподільні склади.

Транзитно-перевалочні використовуються для нетривалого зберігання товарів, які перевантажують з одного транспортного засобу на інший під час передвідправлення їх з районів виробництва у пункти споживання; основна вимога – забезпечення формування найбільш великих партій для ефективного використання транспортних засобів.

Нагромаджувальні призначені для сезонного зберігання товарів, в тому числі резервного товару з урахуванням його фізико-хімічних властивостей.

Консигнаційні – спеціалізуються на виконанні операцій з оптового продажу товарів за дорученням їх власникам, склад належить консигнаторам. Тобто, фізичній або юридичній особі, яка тримає і виконує доручення здійснювати оптовий продаж товару від свого імені, але за рахунок консигнанта.

Консигнація – це форма комісійного продажу товарів закордоном.

Митні ліцензійні – товари, що перетинають кордон країни, зберігаються під митним контролем на складах, власником яких може бути фізичні або юридичні особи, або іноземці.

Дрібнооптові склади – магазини вперше з’явилися в США в 1912 р. Функціонують на принципах самообслуговування, спеціалізуються на певних товарних групах, реалізують товари заготівки упаковки. Сучасний приклад – Cash & Carry.

Закордоном набули розповсюдження склади гарантійного зберігання і склади готелі.

Склади гарантійного зберігання приймають товари на зберігання, забезпечують їх доставку за адресою згідно замовлення та іншими вказівками власника товару.

Склади-готелі спеціалізуються на наданні оренди ізольованих складських площ і обладнань.

_____________________________________________________________