Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг.торговли.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
83.98 Кб
Скачать

3. Тенденції розвитку ртм в Україні і країнах з розвинутою ринковою економікою.

В умовах розвитку ринкових відносин торгівля як важлива складова сфери економіки України набуває все більшого розвитку. На сучасному етапі споживчий ринок характеризується високим рівнем насиченості продовольчими та непродовольчими товарами, стабільним постачанням, що разом із підвищенням купівельної спроможності населення закріплює позитивну тенденцію росту обсягу роздрібного товарообороту

Позитивний вплив на ріст роздрібного товарообороту підприємств торгівлі в Україні мають: збільшення кількості універсальних магазинів (універсамів, супермаркетів), добре оснащених сучасним холодильним і технологічним устаткуванням; упровадження нових форм торгівлі; рекламні та заохочувальні заходи тощо. Вони сприяють також зниженню витратомісткості товарообороту, збільшують фінансові можливості подальшого розвитку галузі.

Водночас необхідно зауважити, що висока конкурентоспроможність універсальних магазинів, розташованих в обласних і районних центрах, все більше поглинає ринок, призводить до зменшення кількості малих підприємств, діяльність яких пов’язана з високою витратомісткістю і збитковістю.

Основним видом роздрібної торговельної мережі є магазини, що являють собою стаціонарні пункти роздрібного продажу товарів, які займають окремі приміщення чи будови та мають торговий зал для покупців.

_________________________________________________________________

4. Типи магазинів та їх об’єднань. Основні тенденції розвитку корпоративних торговельних мереж в Україні і розвинутих країнах світу.

Тип магазину – це сукупність характеристик магазину, що визначають його основні відмінності: асортиментний профіль, розмір торгової площі, метод продажу товарів і ціновий рівень на товари та послуги.

Усі магазини за асортиментом товарів, які вони пропонують: продовольчі, непродовольчі, змішані. Вони відзначаються широтою та глибиною товарного асортименту.

Продовольчі та непродовольчі магазини залежно від широти та глибини асортименту за формою спеціалізації поділяються: універсальні, комбіновані, спеціалізовані, вузькоспеціалізовані та неспеціалізовані магазини.

Універсальні магазини є найбільш крупні та реалізують майже усі основні групи продовольчих або непродовольчих товарів. Для реалізації непродовольчих товарів в універсальних магазинах і супермаркетах рекомендується виділяти від 27 до 32% торгової площі цих магазинів, у гіпермаркетах – 40-50%, у дискаунтерах – 10%.

Комбіновані магазини реалізують товари декількох груп, споріднених за своїм споживчим призначенням, що забезпечує задоволення комплексного попиту на товари та послуги окремих контингентів покупців або певної їх потреби.

Спеціалізовані магазини – це магазини, що реалізують одну-дві групи товарів глибокої асортиментної диференціації.

Вузькоспеціалізовані магазини – це магазини, що реалізують одну або декілька підгруп товарів глибокої асортиментної диференціації. До цієї групи магазинів належать і фірмові магазини товаровиробників.

Неспеціалізовані магазини реалізують товари різних груп, не пов’язаних між собою спільністю попиту.

Корпоративна мережа магазинів являє собою об’єднання від декількох до десятків сотень і навіть тисяч магазинів роздрібної торгівлі, які належать одному власникові, мають централізоване управління, централізовані служби закупівлі товарів та постачання, пропонують однотипний асортимент товарів.

Вдала діяльність корпоративних мереж надихнула багатьох незалежних торговців об’єднатися. Існує дві форми:

1) добровільна мережа – це група незалежних роздрібних торговців, яку підтримують і фінансують оптові торгові підприємства, що зобов’язуються здійснювати оптову закупівлю товарів для них і забезпечувати доставку підготовлених до продажу товарів.

2) за контрактною угодою – це кооператив роздрібних незалежних торговців, що об’єдналися для створення спільного спеціалізованого оптового закупівельного підприємства та проведення єдиної торгової політики, спільної рекламної діяльності та заходів щодо стимулювання продажу товарів.

У роздрібній торгівлі України вже розпочався процес створення корпоративних торгових мереж, власниками яких є вітчизняні субєкти господарювання, а також іноземні компанії. Прикладом цього є мережі вітчизняних супермаркетів «Фуршет», «Велика кишеня», «Максі», «Тіко Маркет», «Мега Маркет», австрійських супермаркетів «Billa», супермаркетів німецької компанії «Spar», спеціалізованих магазинів електроніки і побутової техніки російської компанії «Ельдорадо».

  • одяг;взуття;білизна;галантерейні вироби;аксесуари;косметика та парфумерія;побутова хімія;сувенірна продукція;спортивні товари;спеціальні лікарські засоби;ювелірні вироби;книги.

_________________________________________________________________