Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНТЕРНЕТ В БІЗНЕСІ.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
5.4 Mб
Скачать

2. Вивчення роботи мережних команд в режимі емуляції dos (командному рядку).

2.1. Скориставшись довідковою підсистемою Windows (натиснути клавішу F1 або за допомогою кнопки головного меню ПУСК та меню пошуку знайти розділ Справочник по параметрам командной строки або вручну перейти до розділу Справка и поддержка Использование служебных программ для просмотра информации о компьютере и диагностики неполадок Справочник по параметрам командной строки для Windows XP), переглянути та вивчити усі функції і параметри команди ipconfig.

Рис. 2. Екранна копія переходу до довідника «Справочник по параметрам командной строки»

2.2. Запустити на комп’ютері програму емуляції DOS (командного рядка) одним із способів:

a) меню ПускВсе программыСтандартныеКомандная строка

Рис. 3. Екранна копія переходу до командного рядка за допомогою головного меню

б) меню ПускВыполнить

Рис. 4. Екранна копія переходу до командного рядка за допомогою кнопки «ПУСК»

2.3. У режимі командного рядка виконати команду ipconfig.exe   /? 

Рис. 5. Екранна копія програми емуляції DOS

Прочитати текст, який з’являється на екрані. Виконати команду з параметром /all:

ipconfig.exe   /all

2.4. Записати результати мережної конфігурації робочої станції з даних протоколу команди ipconfig.exe   /all у таблицю звіту наведену нижче (тип, IP та фізичну адресу мережного адаптера).

IP – адреса мережного адаптера

Маска підмережі

Фізична адреса мережного адаптера

Шлюз за умовчанням

Адреса DNS сервера

Модель мережного адаптера

2.5. Виконати команду ipconfig.exe без параметра /all та занотувати зміни протоколу виконання команди, що виводиться на екран.

2.6. Скориставшись довідковою підсистемою ознайомитись з командою net.exe та параметрами з якими її можна виконати. Для цього необхідно набрати у командному рядку команду net  /?  або net  /more та перечитати текст протоколу, який з’являється на екрані монітору.

2.7. Запустити на виконання команду hostname.exe для визначення імені робочої станції.

Рис. 6. Екранна копія виконання команди hostname.exe в програмі емуляції DOS

2.8. Запустити команду net.exe з параметром user для визначення користувачів вашої робочої станції. Протокол виконання команди net.exe user оформити у звіт.

2.9. Запустити на виконання команду net.exe  view  та записати у звіт декілька імен сусідніх комп’ютерів, що підключені до локальної мережі класу.

2.10. Переслати на сусідні комп’ютери текстові повідомлення за допомогою служби повідомлень ОС Windows XP, використовуючи команду net.exe з параметром send та отримати відповіді (NET SEND { ім’я | * | /DOMAIN[:ім’я] | /USERS} повідомлення).

Наприклад:

Net send 15-09 Як справи, друже. Як працює мережа?

Результати протоколу команди оформити у звіт.

Рис. 7. Екранна копія виконання команди net send

2.11. Дізнайтесь на скільки хвилин годинник на вашому комп'ютері випереджає чи відстає від годинника у сусіда, а також від інститутського сервера BIGTOWER:

net.exe time \\ ім’я ПК

Рис. 8. Екранна копія виконання команди net.exe time\

2.12. Запустити на виконання команду netstat.exe   з параметрами  о та – а, переглянути текст протоколів, що з’являються на екрані в результаті виконання команд і законспектувати особливість практичного застосування даної команди з цими параметрами.

Буває так, що на комп'ютері ви не запускали ніяких програм, але індикатори підключення до каналу зв’язку на аналоговому або цифровому (ADSL) модемі «блимають». Можливо, це завантажується й установлюється відновлення якої-небудь програми або виконується інша мережна сервісна процедура. Але іноді така поведінка комп'ютера є свідченням того, що комп’ютер захоплено ззовні та виконує команди віддаленого користувача.

Windows XP дає можливість переглянути список всіх програм, які підключаються до мережі і з'ясувати, з якими мережними програмами вони взаємодіють. Для цього необхідно виконати команду в програмі емуляції DOS - netstat.exe з параметром – nb або – ob.

Протокол результату Windows відобразить список всіх активних мережних з'єднань із вказуванням IP-адреси комп’ютера, який приймає дані, і унікальний ідентифікатор процесу (PID) програми, що працює на вашому комп'ютері та встановила це з'єднання. Для того, щоб визначити, яка програма відповідає тому або іншому PID, необхідно звернутися до списку процесів в Task Manager (диспетчер задач Windows). Для того щоб відкрити це вікно, необхідно натиснути комбінацію клавіш Ctrl+Alt+Del. Перейшовши до вкладинки Processes, можна знайти у стовпчику PID номер програми. Є й інші способи одержання цієї інформації - за допомогою безкоштовних утиліт, таких, як Sysinternal TCPView (http://www.sysinternals.com/ntw2k/utilities.shtml).

Якщо в одному з таких списків вам зустрінеться програма з незнайомим ім'ям, не поспішаєте - багато процесів Windows мають скорочені назви, зверніться до WinTasks Process Library (http://www.liutilities.com/). Якщо з’ясується, що «незнайомець» - це комп’ютерний вірус, поновіть антивірусний пакет і проскануйте комп’ютер.

2.13. За допомогою довідкової системи Windows знайдіть опис нижче вказаних команд у відповідності до вашого порядкового номеру ПК та включіть його у звіт (наприклад, ім’я комп’ютера 15-02, тобто ваш варіант №2):

Команда

1.

net computer

net file

net config

2.

net session

net config server

net help

3.

net accounts

net share

net helpmsg

4.

net helpmsg

net localgroup

net statistics

5.

net name

net stop

net config workstation

6.

net pause

net continue

net print

7.

net use

net group

net file

8.

net config

net helpmsg

net session

9.

net localgroup

net pause

net share

10.

net statistics

net use

net stop

11.

net file

net localgroup

net helpmsg

12.

net config server

net config

net computer

13.

net stop

net accounts

net session

14.

net pause

net print

net name

15.

net use

net group

net file