Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНТЕРНЕТ В БІЗНЕСІ.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
5.4 Mб
Скачать

2.8. Гіпертекстові посилання

Дескриптор <а> є одним з важливих елементів HTML, який призначений для створення посилань і зв'язування тексту або зображення з документом розташованим на тому ж або іншому Web-вузлі. Щоб зв'язати фрагмент тексту або зображення треба використати контейнер з дескрипторами <а> ... </а>:

<a href="URL">...</a>

<a name="ідентифікатор">...</a>

Залежно від параметра href або name тег <а> встановлює посилання або якір. Якорем називається закладка усередині веб-сторінки на яку відбувається перехід.

Текст, оформлений у вигляді гіпертекстового посилання, за замовчуванням виводиться на екран монітору з підкресленням. Якщо ж роль гіпертекстового посилання виконує зображення, довкола нього відсвічується рамка синього кольору (або кольору, спеціально зазначеного розроблювачем). Якщо користувач поміщає курсор на гіпертекстове посилання (виконане у вигляді тексту або зображення), зовнішній вигляд курсору змінюється. Курсор перетворюється в зображення руки з витягнутим вказівним пальцем. У дескрипторі <а> може міститися кілька атрибутів, найчастіше використовується атрибут href (http://htmlbook.ru/html/a).

Якщо в складі дескриптора <а> зазначений атрибут href, фрагмент тексту, що міститься між відкриваючим і закриваючим дескрипторами, стає гіпертекстовим посиланням. Якщо користувач активізує таке посилання, на екрані браузера відобразиться пов'язана з нею Web-сторінка. На рис. 7 наведено фрагмент HTML-коду, за допомогою якого створюється гіпертекстове посилання, а нижчен на тому ж рисунку показаний зовнішній вигляд цього посилання.

<p><a href="images/xxx.jpg">Подивіться на мою фотографію!</a></p>

<p><a href="tip.html">Як зробити таке фото?</a></p>

<p><a href="http://www.anechka.kiev.ua/bublik/edit/map.html" target="_blank"> Довідник HTML </a></p>

Зовнішній вид фрагмента коду html у вікні навігатора

Рис. 7. Зразок вигляду сторінки із застосуванням дескриптора <а>

У третьому рядку вказано посилання на іншу сторінку з доменною адресою www.anechka.kiev.ua/bublik/edit/map.html, яка буде завантажена у браузер після активізації посилання Довідник HTML. Якщо в адресі не зазначений шлях, пошук файла буде виконуватися в тому ж каталозі, де знаходиться поточний документ. Як було сказано раніше, існують два типи URL: абсолютний і відносний. Абсолютний URL, який також називають статичним, містить усі компоненти, необхідні для адресації ресурсу в мережі, включаючи ідентифікатор протоколу. Звичайно абсолютний URL використовують для зазначення документів на інших Web-вузлах. Відносний URL, який також називають динамічним URL, використовується для ідентифікації ресурсів на локальному комп'ютері. У відносному URL присутні не всі компоненти. Звичайно у відносному URL не вказують адресу вузла і часто відносний URL складається тільки з імені файлу.

Якщо необхідно, щоб по гіпертекстовому посиланню користувач переходив до іншої частини поточного документа, треба позначити необхідну позицію документа маркером (цей маркер також називають якорем) і вказати ім'я маркера в складі посилання. Так, наприклад, нижче наведено вираз, за допомогою якого позиція в документі позначається маркером з назвою:

<a name="gloss">Словник</a>

Посилання, що вказує на позначену позицію, виглядає так:

<a href="#gloss">Пepexід до словника </a>

Перед именем маркера вказується символ "#".

У наступному прикладі активізація посилання приведе користувача до позначеної позиції glossary в іншому документі document.html:

<a href="document.html#glossary">Словник</a></p>

Атрибут target дозволяє вказати, у якому вікні повинен бути виведений документ, на який вказує посилання. Якщо в складі дескриптора <а> є присутнім атрибут target=name, то значення name - це ім'я вікна, у якому буде відображатися документ після активізації посилання. У якості зарезервованих імен використовуються наступні: _blank, _self, _parent, _top. Щоб документ виводився в новому вікні браузера, необхідно задати атрибут target="_blank" (http://htmlbook.ru/html/a/target ).