Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНТЕРНЕТ В БІЗНЕСІ.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
5.4 Mб
Скачать

2.6. Дескриптори, що визначають структуру html-документа

Структура HTML-документа дуже проста. Спеціальні дескриптори визначають заголовок і тіло документа, інші дескриптори додаються для забезпечення необхідних функцій. Якщо який-небудь із цих дескрипторів відсутній або якщо порядок слідування дескрипторів порушений, вважається, що документ складений некоректно.

Розділи документів формуються за допомогою пар HTML-дескрипторів. HTML-документ починається з відкриваючого дескриптора <html> і закінчується закриваючим дескриптором </html>. Розділ заголовка формують відкриваючим дескриптором <head> і закриваючим дескриптором </head>. У контейнері заголовка можуть міститися назва документа, JavaScript-код, метаінформація й визначення стилів.

Основна частина HTML-файлу - тіло документа - формується за допомогою пари дескрипторів <body> і </body>. Між цими дескрипторами - тілі документа - містяться дані, які призначені для відображення у вікні Web-оглядача користувача.

Наведений нижче фрагмент коду описує базову структуру, або шаблон HTML-документа.

<html>

<head>

<title> …………… </title>

</head>

<body>

……………

</body>

</html>

До складу заголовка HTML-документа включається така інформація:

  • <title> назва Web-сторінки</title>. Назва - це послідовність символів, що є коротким описом HTML-документа. Назва відображається в заголовку вікна оглядача й не включається в тілі документа. Назва документа також відображається як опис закладки, яка зроблена користувачем. Елемент <title> є єдиним з обов'язкових елементів у заголовку HTML-документа.

  • <script type="text/javascript"> сценарій </script>. Набір інструкцій написаних мовою JavaScript (або VBScript), які інтерпретуються Web-оглядачем, і який являє собою сценарій або послідовність програмних дій над певним об’єктом. JavaScript - це об'єктно-орієнтована мова програмування, яка дозволяє реалізувати додаткові інтерактивні можливості HTML-документа. Сценарій є не обов'язковим елементом [4].

  • <style type="text/css"> Визначення стилю </style>. Цей елемент включається в заголовок у тому випадку, якщо при створенні документа використовуються каскадні таблиці стилів, що дозволяють розділити вміст Web-сторінки і її подання.

  • <meta name="…" content="…">. У HTML дескриптор <meta> є непарним () і надає інформацію про вміст документа й області, до якої він відноситься. Атрибут name дескриптора meta визначає ім'я фрагмента метаданих, а атрибут content - значення цього фрагмента, наприклад:

  • значення description атрибута name задає опис документа, призначений для пошукових серверів:

<meta name="description" content="це опис Web-сторінки">

  • значення keywords атрибута name дозволяє задати список ключових слів. Наприклад, слово «ріелтер» запитується в таких варіантах його написання: «ріелтор», «реєлтер», «реєлтор», «рєєлтор», «ріелтр», «rielter», «rieltor», «hs'knjh» («рієлтор» в англійській розкладці) тощо.

<meta name="keywords" content="ключові слова, розділяються, комами, у якості, ключових, можуть, використовуватися, слова або фрази">

  • значення refresh атрибута http-equiv вказує на те, що документ повинен періодично оновлюватися в окні (у наведеному нижче прикладі документ буде повторно завантажуватися кожні 10 секунд)

<meta http-equiv=" refresh" content="10;url=new URL" />

  • значення expires атрибута name визначає дату, після якої вміст документа вважається застарілим

<meta http-equiv=" refresh" content="thu, 16 DEC 1999 00:04:00 PST">

Нижче наведено приклад застосування дескриптора meta у заголовку документа:

<head>

<meta name="description" content="Free Web tutorials" />

<meta name="keywords" content="HTML,CSS,XML,JavaScript" />

<meta name="author" content="Hege Refsnes" />

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=ISO-8859-1" />

</head>

У тіло HTML-документа включається інформація, яка повинна бути представлена користувачеві. Звичайно вміст тіла документа суттєво перевищує вміст заголовка. Типи даних, що містяться у тілі документа, перераховані нижче.

Текст. Текст у складі документа форматується за допомогою спеціальних дескрипторів.

Зображення. До складу Web-сторінки можуть бути включені яскраво оформлені заголовки, рисунки й фотографії, що відображають уміст документа, кнопки, що спрощують навігацію, а також інші типи зображень.

Гіпертекстові посилання. Дозволяють користувачеві здійснювати навігацію в межах Web-вузла, а також переходити до документів, розміщених на інших вузлах.

Засоби відтворення мультимедія-інформації. Shockwave, SWF, Java-аплети та інтерактивне відео управляються елементами, що містяться в тілі HTML-документа.