Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi_kniga.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Бюджетно-податкова політика

У вузькому розумінні

У широкому розумінні

Політика формування, виконання та регулювання державного бюджету країни.

Заходи уряду, спрямовані на забезпечення повної зайнятості та виробництво неінфляційного ВВП шляхом зміни державних видатків, системи оподаткування та підходів до формування державного бюджету в цілому; маніпулювання державними видатками та доходами з метою впливу на економічний розвиток суспільства.

Бюджетно-податкова (фіскальна) політика – це сукупність заходів, що здійснюються шляхом маніпулювання державним бюджетом: державними видатками та оподаткуванням для досягнення повної зайнятості, зростання виробництва, зниження інфляції.

Основні функції бюджетно-податкової політики представлено в табл. 3.

Таблиця 3

Основні функції бюджетно-податкової політики

Фіскальна функція

Функція економічного регулювання

Функція вирівнювання доходів

Бюджетно-податкова політика забезпечує необхідні ресурси для урядової діяльності, а саме:

  • на військово-оборонні витрати;

  • на реалізацію економічних і соціальних програм;

  • на інші заходи.

Податки та видатки бюджету використовуються як інструмент управління економікою та досягнення певних цілей економічної політики (економічного зростання, структурної перебудови тощо).

Бюджетно-податкове регулювання виступає як інструмент перерозподілу ВВП за допомогою оподаткування, а також системи трансфертних виплат бідним, безробітним, інвалідам, сиротам та ін..

Податки і державні видатки є основними інструментами фіскальної політики. Основні цілі фіскальної політики відображено на рис. 7.

Під грошово-кредитною політикою розуміють забезпечення стабільності грошового обігу через управління емісією, регулювання інфляції і курсу національної грошової одиниці; забезпечення своєчасності розрахунків у народному господарстві і в різних ланках фінансової системи через регламентацію і регулювання діяльності банківської системи; управління діяльністю фінансового ринку через регламентацію емісії і розміщення державних і корпоративних цінних паперів і регулювання їх дохідності.

Цілі фіскальної політики

Досягнення високого рівня зайнятості та поміркованих темнів інфляції

Пом’якшення коливань економічного циклу

Стабілізація темпів економічного зростання

Рис. 7. Цілі фіскальної політики

Держава захищає свої інтереси через митну і валютну політику. Відповідно до зацікавленості держави в розширенні або скороченні свого експорту чи імпорту застосовується система митних платежів або конкретний митний режим. Головним завданням митної і валютної політики є забезпечення примноження золотовалютних резервів держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]