Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi_kniga.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Платники

Об’єкт оподаткування

Ставки

Юридичні особи

Фізичні особи

Вартість придбаних матеріальних ресурсів, що підлягають віднесенню на валові витрати

Обсяг продажу товарів

Сума ПДВ, належна до сплати в бюджет

20%

Вартість придбаних і введених в експлуатацію основних засобів і нематеріальних активів, що підлягають амортизації

1/6

Податковий кредит

20%

Податкове зобов’язання

Рис. 30. Структурно-логічна схема ПДВ

Акцизний збір належить до непрямих податків і встановлюється на високорентабельні та монопольні товари (продукцію) і включається до ціни цих товарів, послуг (рис. 31).

Ставки та перелік товарів (послуг), на які поширюється акцизний збір, встановлюються Верховною Радою України.

Ставки

Об’єкт оподаткування

Платники

Фізичні особи

Юридичні особи

Для вітчизняних товарів

Для імпортних товарів

Які здійснюють підприємницьку діяльність і є виробниками чи імпортерами

Митна вартість

Оборот з реалізації

Визначення оподатковуваного обороту

Обсяг реалізації – сума ПДВ

Митна вартість у валюті контракту на курс НБУ на день подання митної декларації

Сума акцизного збору

Рис. 31. Структурно-логічна схема акцизного збору

Податок на прибуток підприємства належить до прямих податків. Закон України "Про внесення змін до Зако­ну України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 24 грудня 2002 р. № 349 передбачає оподаткування прибутку, що визначається шляхом зменшення суми валового доходу звіт­ного періоду на суму валових витрат платника податку та суму амортизаційних відрахувань. Значно розширено в новому законі амортизаційні норми, що в середньостроковій перспективі дасть змогу багатьом підприємствам поновити свої виробничі потужності. Базова ставка податку – 25 % (рис. 32).

Платники

Об’єкти оподаткування

Ставка

Юридичні особи

Прибуток (валові доходи – валові витрати - амортизація)

×

Прибуток до оподаткування

25%

Сума податку

Рис. 32. Структурно-логічна схема податку на прибуток підприємств

Податок з доходів фізичних осіб. З 1 січня 2004 р. набрав чинності Закон України "Про податок з доходів фізичних осіб", яким передбачено суттєві зміни в механізмі справляння податку з доходів фізичних осіб. Цей податок сплачується громадянами України та особами без громадянства, які проживають на території України та мають самостійні джерела доходів, як правило, за місцем джерела доходів або за місцем проживання. Об'єктом оподаткування у громадян є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік (що складається  з місячних сукупних оподатковуваних доходів), який одержаний ними з різних джерел як на  території  України,  так  і  за  її межами. Сукупний оподатковуваний дохід включає виплати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, доходи у вигляді дивідендів за акціями чи від підприємницької діяльності та інші виплати як у грошовій,  так  і натуральній формах. Громадяни, що мають доходи не лише за місцем основної роботи, зобов'язані вести їх облік і відображати в декларації, яку повинні до 1 квітня наступного за звітним року і подати до податкового органу за місцем проживання. При нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати об'єкт оподаткування визначається як сума такої заробітної плати, зменшена на суму збору до пенсійного фонду України чи внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи. Починаючи з 1 січня 2004 р. до 31 грудня 2006 р. ставка оподаткування встановлюється на рівні  13% від  об'єкта  оподаткування (рис. 33). З 1 січня 2007 р. ставка податку становитиме 15 % від об'єкта оподаткування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]