Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi_kniga.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

4.2. Основи організації фінансів підприємств

Під організацією фінансів підприємств розуміють форми, методи, способи формування та використання ресурсів, конт­роль за їхнім оборотом для досягнення економічних цілей згідно з чинними законодавчими актами.

Визначальний вплив на організацію фінансів підприємств мають:

  1. організаційно-правова форма господарювання;

  2. галузеві техніко-економічні особливості;

  3. форма об'єднання підприємств, якщо підприємство вхо­дить до будь-якого об'єднання.

В Україні можуть діяти різні види підприємств, що відрізня­ються метою і характером діяльності, кількістю власників капіталу, їхніми правами і відповідальністю. Організаційно-правова форма господарювання підприємств визначається Гос­подарським кодексом України.

Залежно від форм власності, передбачених законом, підприємства можуть бути приватними, комунальними, колек­тивними, державними, а також змішаними.

Залежно від способу утворення (заснування) та формуван­ня статутного фонду в Україні діють унітарні та корпоративні підприємства.

В цілому, господарські товариства залежно від характеру інтеграції (осіб чи капіталу) та міри відповідальності за зобов'язаннями (повна чи часткова) поділяють: на повні, з обмеженою відповідальні­стю, додатковою відповідальністю, командитні, акціонерні.

Згідно з Господарським кодексом в Україні можуть створю­ватись і функціонувати два типи об'єднань підприємств:

  1. добровільні;

  2. інституціональні.

Господарські об'єднання утворюються також як асоціації, корпо­рації, консорціуми, концерни, інші об'єднання підприємств, передбачені законом.

4.3. Грошові фонди та фінансові ресурси підприємств

Під фінансовими ресурсами слід розуміти грошові кошти, які перебувають у розпорядженні підприємства та беруть участь у процесі відтворення. До фінансових ресурсів нале­жать грошові фонди та частина грошових коштів, яка викори­стовується підприємством у нефондовій формі.

Залежно від власності фінансові ресурси можуть бути влас­ними та позичковими. Власні фінансові ресурси – це ресурси, які належать підприємству й утворюються внаслідок фінансо­во-господарської діяльності підприємства. До них належать: статутний фонд, амортизаційний фонд, валовий дохід і прибу­ток. Позичкові фінансові ресурси – це ресурси, що перебува­ють тимчасово в розпорядженні підприємства і можуть бути використані для досягнення статутних цілей. До таких ресурсів належать отримані кредити, мобілізовані на фінансовому рин­ку кошти.

Грошові фонди це частина грошових коштів, які ма­ють цільове спрямування.

Формування грошових фондів підприємства починається з моменту його організації. Підприємство відповідно до чинного законодавства утворює статутний капітал.

Статутний капітал – основне первісне джерело влас­них коштів підприємства. Статутний капітал становить су­купність коштів засновників, необхідну для функціонування підприємства, які вкладені в активи, а також майнових прав, що мають грошову оцінку.

Підприємство використовує різні джерела формування фі­нансових ресурсів. Фінансові ресурси підприємства формуються:

  • під час заснування підприємства (внески засновників у статутний фонд);

  • внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності (нерозподілений прибуток, амортизаційний фонд, резервний фонд);

  • у результаті операцій на фінансовому ринку (додатковий капітал, позичковий капітал);

  • у порядку перерозподілу грошових коштів (бюджетні субсидії, страхові відшкодування, інші види ресурсів).

Класифікацію та склад формування фінансових ресурсів підприємства представлено на рис. 11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]