Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17_Підручник.ЗорянаМацюк.Укр.мовапроф.спілкуван....docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
604.77 Кб
Скачать
  1. У разі потреби подають засвідчення підпису.

  2. Зразок рецензії:

  3. Рецензія

  4. на курсову роботу студента IV курсу економічного факультету Львів­ського національного університету імені Івана Франка Зварича Миро­слава Володимировича на тему „Математичні моделі адаптивних і раціональних очікувань в економіці та підприємництві". - Львів, 2005. -45 с.

  5. У процесі переходу до ринкової економіки неодмінним стає ство­рення умов для розвитку такого виду соціально активної діяльності, як підприємництво. На теперішньому етапі існування українського суспільства важко переоцінити значення розвитку економіки та під­приємництва.

  6. Кожна наука має свою історію, свій предмет і метод, свою мету і завдання. Для українських економістів це питання є особливо актуаль­ним, адже впродовж значного періоду часу в Україні в поглядах на предмет економічної теорії панував заідеологізований підхід. Отже, на часі - злам отриманих у спадщину від радянських часів стереоти­пів і формування нового, економічного способу мислення.

  7. У рецензованій курсовій роботі досліджені психологічні, техноло­гічні та інституціональні причини, які впливають на прийняття і вико­нання певного економічного рішення. Встановлено, що економічна залежна змінна може реагувати на зміну в економічній визначальній змінній через деякий проміжок часу, названий у роботі лагом.

  8. Виділено два типи лагових змінних: лагові пояснювальні змінні і лагові залежні змінні. Для позначення регресійних моделей запропо­новано назву дистрибутивно-лагові моделі, а регресійні моделі, в яких попередні значення залежної змінної включені разом з пояснювальни­ми змінними, означені як авторегресивні.

  9. Авторові роботи вдалося віднайти метод допоміжних змінних, що допоміг знайти незміщені оцінки і забезпечив консистентні оцінки.

  10. Критично оцінивши досить популярну в економічній економетриці модель Койка, автор запропонував використовувати моделі адаптив­них очікувань і моделі часткових пристосувань. На конкретних при­кладах вдалося показати, як у цих моделях враховується роль економі­чних агентів при формуванні очікувань щодо невизначених економіч­них подій і можливість їх пристосування, якщо їхні очікування не збігаються з дійсністю.

  11. Незважаючи на проблеми, що траплялися при оцінюванні, автор приходить до висновку, що дистрибутивно-лагові та авторегресивні моделі є дуже корисними в емпіричній економіці. Вони здатні пере­творити статичні моделі на динамічні за допомогою фактора часу.

  12. Курсова робота Зварича Мирослава „Математичні моделі адаптив­них і раціональних очікувань в економіці та підприємництві" свідчить про добру підготовку студента, написана грамотно, оформлена відпо­відно до вимог і заслуговує оцінки „відмінно".

  13. 02.05.05

  14. Доктор економічних наук, професор кафедри

  15. фінансів, грошового обігу і кредиту (Підпис) В.М. Кміть

  1. Програма курсу українська мова професійного спілкування"

  2. Мета курсу - ознайомити студентів з основами культури мовлен­ня, виявити специфіку функціонування усної і писемної форми діло­вої мови відповідно до фаху, навчити студентів основних принципів користування словниками, вільно володіти лексикою і термінологією своєї спеціальності, виробити у них навички оформлення сучасних ділових паперів.

  3. Завдання курсу - дати студентам наукове обґрунтування поняття куль­тури мови професійного спілкування, що охоплює усі мовні рівні - фо­нетичний, лексичний, граматичний, стилістичний, виховати у студентів "мовне чуття", основане на знанні мовних норм, навчити їх правильно створювати й оформляти різноманітні види сучасних ділових паперів.

  4. Навчальний процес, окрім активного засвоєння лекційного матері­алу, передбачає:

  • вироблення навичок професійного спілкування, дотримання правил ділової етики на мовному рівні, знання основних фахових тер­мінів, вміння вправно висловлювати свої думки як в усній, так і в пи­семній формі;

  • вироблення вміння охарактеризувати та оформити відповідно до вимог такі найуживаніші ділові папери, як: заява, автобіографія, ре­зюме, візитна картка, характеристика, доручення, розписка, протокол і витяг з протоколу, доповідна та пояснювальна записки, оголошення, діловий лист (прохання, пропозиція, запрошення, подяка та ін.);

  • закріплення основних орфографічних норм, а саме: чергування приголосних звуків; правопис складних іменників, прикметників, при­слівників; правопис слів іншомовного походження; правопис власних географічних назв і прикметників, утворених від них; правопис і від­мінювання українських та іншомовних прізвищ, імен, по батькові; пра­вила вживання великої літери;

  • виконання письмових робіт, зокрема написання рефератів;

  • вироблення навичок контролю за своїм мовленням (за правиль­ністю, логічністю, виразністю мовлення).