Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17_Підручник.ЗорянаМацюк.Укр.мовапроф.спілкуван....docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
604.77 Кб
Скачать
  1. 5. Домашньої адреси подавати не треба.

  2. Зразок 1:

  3. Автобіографія

  4. Я, Навроцька Олена Петрівна, народилася 23 лютого 1987 року в селі Дружба Радивилівського району Рівненської області.

  5. У 1993 році пішла до першого класу Дружбівської СШ № 2, яку закінчила в 2004 році із золотою медаллю.

  6. У 2004 році вступила до Львівського національного університету імені Івана Франка на економічний факультет за спеціальністю „Кібер­нетика". Зараз навчаюся на першому курсі.

  7. Виконую обов'язки старости групи.

  8. Склад сім'ї:

  9. батько - Навроцький Петро Іванович, 1960 року народження, учи­тель математики та інформатики Дружбівської СШ №2;

  10. мати - Навроцька (Махонюк) Ольга Василівна, 1963 року народжен­ня, вихователь Дружбівського дитячого садка „Ранок";

  11. брат - Навроцький Іван Петрович, 1988 року народження, учень 10-го класу Дружбівської СШ № 2.

  12. 16.03.05 (Підпис)

  13. Зразок 2:

  14. Автобіографія

  15. Я, Шевченко Данило Олексійович, народився 28 вересня 1978 року в місті Києві.

  16. У 1985 році пішов до першого класу середньої школи № 160 міста Києва. Після закінчення 9 класів вступив до Гуманітарного ліцею міс­та Києва, який закінчив у 1995 році. Протягом 1999-2004 років навча­вся в музичній школі № 7 міста Києва з класу акордеона. Під час на­вчання в ліцеї відвідував секцію з настільного тенісу.

  17. У 1995 році вступив до Інституту журналістики Київського націо­нального університету імені Тараса Шевченка. У роки навчання був членом редколегії факультетської газети.

  18. Після закінчення університету в 2000 році було присвоєно кваліфі­кацію „Журналіст радіомовлення та телебачення".

  19. З вересня 2000 до травня 2002 року працював на посаді кореспон­дента в газеті „День". З червня 2002 року - випусковий редактор про­грами новин у телекомпанії „Ера."

  20. Склад сім'ї:

  21. дружина - Шевченко Олеся Василівна, 1980 року народження, ме­неджер магазину „Інтертоп" у місті Києві;

  22. дочка - Шевченко Ярина Данилівна, 2003 року народження. 24.06.05 (Підпис)

  23. Резюме - це документ, що містить коротку інформацію про особи­сті, освітні, професійні відомості людини, яка його складає.

  24. Це один з найефективніших засобів пошуку роботи. Документ стає конкурентоспроможним завдяки своєму вигляду і змісту. Резюме по­трібно обов'язково скласти на комп'ютері і видрукувати на якісному білому папері. Важливо розмістити резюме на одній сторінці, макси­мум - на двох. Особливості викладу в резюме - стислість, конкрет­ність, точність, динамічність. Головний принцип подання інформації - вибірковість (потрібно включати тільки ті факти, які важливі для посади, на яку особа претендує).

  25. Реквізити резюме:

  26. 1. Назва виду документа (посередині).

  27. 2. Текст документа, який складається з таких блоків:

  28. а) інформація для контакту (поштова домашня адреса - у лівому кутку аркуша, телефон (разом із кодом міста), факс, електронна адре- са - справа);

  29. б) ім'я, прізвище (у називному відмінку);

  30. в) мета (заміщення вакантної посади, участь у різноманітних заходах і проектах тощо) написання документа;

  31. г) відомості про освіту (роки навчання, повна назва навчальних закла- дів, у яких навчалися, із зазначенням факультету та спеціальності);

  32. д) відомості про професійний досвід (назва посади, яку займає особа, та назви попередніх посад і місця праці із зазначенням стажу роботи);

  33. е) особисті відомості (рік народження, національність, громадянство, сімейний стан);

  34. є) додаткова інформація (володіння іноземними мовами і комп'юте­ром, наявність прав водія, закордонного паспорта, членство у фахових організаціях, партіях, коло зацікавлень, якщо воно пов'язане з майбут­ньою роботою, ділові риси та ін.);

  35. ж) вказівка про можливість надання рекомендацій.

  36. Примітки до оформлення реквізитів.

  1. Найефективнішим засобом зв'язку з претендентом на посаду є телефон, тому подавати його потрібно обов'язково (домашній, робо­чий, стільниковий чи контактний).

  2. Ім'я та прізвище пишуть посередині аркуша і виділяють вели­ким жирним шрифтом.

  3. Усі інші блоки варто також подавати так, щоб вони не зливалися у суцільний текст, а чітко вирізнялися і легко читалися; виділити заго­ловки, подбати про те, щоб оформлення було в одному стилі.

  4. Усі події описують не в прямому, а у зворотному часовому поряд­ку, тобто спочатку вказують останнє місце праці, навчання.

  5. Випускники і студенти розташовують розділ „Освіта" перед роз­ділом ,Досвід роботи". Потрібно зазначати лише середні спеціальні та вищі навчальні заклади, у яких навчалися або вчаться. Тут описують і аспірантуру, курси або інші форми підвищення кваліфікації. Можна повідомити про відзнаки, наголосити на тих вивчених дисциплінах, які відповідають майбутній посаді. Що більше часу минуло після закінчен­ня навчального закладу, то менше місця цей пункт займає в резюме.

  1. У багатьох випадках розділ „Досвід роботи" („Професійна діяль­ність") є основним, тому його потрібно продумати і заповнити особ­ливо ретельно. Зазначають роки (місяці) праці, посаду, повну назву установи (фірми, підприємства чи організації); можна коротко описа­ти сферу і напрями діяльності, функціональні обов'язки, але намага­тися, щоб це було системно, тоді кар'єра спостерігатиметься виразні­ше. Не потрібно охоплювати весь трудовий стаж, а лише виділити два-три місця праці (за останні 10 років). І навпаки, якщо досвіду немає, то цей розділ не подають. Можна також як досвід вказати практику, яку проходять студенти під час навчання.

  2. У частині „Особисті відомості" зазначають вік, вказуючи лише рік народження або кількість років, про сімейний стан пишуть: заміж­ня/незаміжня або одружений / неодружений; дітей називають за стат­тю і віком.

  3. У „Додатковій інформації" варто насамперед сказати про ступінь володіння іноземними мовами та навички роботи з комп'ютером.

  1. Рівень знання іноземної мови можна оцінити за такою градацією: досконало, вільно, добре, зі словником, на розмовному рівні. Не по­трібно завищувати рівень знання мови. Доцільно вказати, яка мова є рідною.

  2. Працювати з комп 'ютером можна вміти на рівні користувача чи програміста, варто чітко вказати мови і програми, які знаєте. Важливу роль відіграє знання Інтернету, вміння користуватися електронною пош­тою, володіння бухгалтерськими програмами, а також спеціальними, наприклад, графічними редакторами, тощо.

  3. Знання оргтехніки передбачає вміння працювати з офісними міні-АТС, ксероксом, факсом.

  4. Наявність водійського посвідчення, закордонного паспорта, влас­ного автомобіля, ПК також може мати значення. Додатково вказують закінчені курси, вміння, які для майбутньої роботи будуть доречні.

  5. Перелічуючи ділові риси, досить назвати три-чотири, які є вагоми­ми для обраної посади, наприклад, відповідальність, порядність, ко­мунікабельність, креативність, врівноваженість, мобільність, органі­заторські здібності, безконфліктність.

  6. 9. Вислови Рекомендації будуть надані на вимогу або При потребі подам рекомендаціїможна вміщувати лише в тому разі, якщо такі ре- комендації справді існують.