Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17_Підручник.ЗорянаМацюк.Укр.мовапроф.спілкуван....docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
604.77 Кб
Скачать
  1. Тематичний план курсу Тема 1. Теоретичні засади курсу „Українська мова професійного спілкування"

  2. Предмет і завдання курсу, зв'язок з іншими лінгвістичними дисци­плінами. Місце і роль мови в суспільстві. Основні функції мови. По­няття української національної та літературної мови. Ознаки літератур­ної мови. З історії становлення та розвитку української мови.

  3. Мова і мовлення. Культура мови і культура мовлення. Основні ко­мунікативні ознаки культури мовлення. Мовна норма та її суспільне значення. Види мовних норм. Суржик і шляхи його подолання.

  4. Функціональні стилі української мови. Науковий стиль, його різно­види та особливості. Офіційно-діловий стиль: етапи становлення, про­блеми та перспективи розвитку. Усна і писемна форма ділового мов­лення, їхні диференційні ознаки та використання.

  5. Тема 2. Словники: їх роль у збереженні і збагаченні української мови та підвищенні мовної культури

  6. Лексикографія як наука про словники. Види словників: енциклопе­дичні та лінгвістичні. Словники ділової української мови. З історії розвитку української термінографії.

  7. Огляд сучасних філологічних і фахових словників. Структура слов­ника та словникової статті. Основні засади користування словниками. Вміння знайти потрібну інформацію. Світова практика укладання слов­ників та досягнення у цій галузі.

  8. Тема 3. Культура усного професійного мовлення

  9. Теоретичні і практичні засади культури усного мовлення: знання норм літературної мови, ерудиція і світогляд людини; ставлення до державної мови; культура мислення; ступінь володіння технікою мов­лення; комунікативна культура мовця; мовне чуття.

  10. Основні ознаки культури усного професійного спілкування: куль­тура мислення; культура мовлення; культура поведінки.

  11. Орфоепічні норми української мови. Основні правила вимови го­лосних і приголосних звуків. Основні закони та засоби милозвучності української мови. Акцентуаційні норми української мови. Наголос, його загальна характеристика, роль у звуковій організації тексту. Характер українського словесного наголосу.