Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-106_net_18_47_73_74.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
576.45 Кб
Скачать

22. Міжнародна економічна діяльність, її суб’єкти та форми.

Міжнародна економічна діяльність (МЕД)— діяльність економічних суб’єктів, в першу чергу підприємств, в міжнародній сфері, на міжнародному ринку. Виділяють такі види МЕД: експорт/імпорт товарів і послуг; ліцензування, франчайзинг; господарська діяльність за кордоном; інвестування за кордоном.

Діяльністьпідприємств на міжнародному ринку здійснюється в таких формах:

  1. Експорт та імпорттоварів та послуг.Це є часто першоюзовнішньоекономічноюоперацієюфірми. Цяопераціяпередбачає, як правило, мінімальнізобов’язання і найменшийризик для виробничихресурсівфірми, вимагаєпорівняно невеликих видатків. Наприклад, фірмиможутьзбільшуватиекспортпродукції шляхом завантаженнясвоїхнадлишковихпотужностей, щоробитьмінімальною потребу в додатковихкапіталовкладеннях.

  2. Контрактні, коопераційні угоди (ліцензування, франчайзинг). При ліцензуванніфірма (ліцензіар) вступаєувідносиниіззарубіжноюфірмою (ліцензіатом), пропонуючи права на використаннявиробничогопроцесу, товарного знаку, патенту, ноу-хау в обмін на ліцензійну плату. Франчайзинг — один ізспособівкооперації (насампередміжнародної) по збутутоварів і послугдостатньовідомоїфірми (франчайзера) черезспеціальностворену за їїучастюзбутовуорганізацію (франчайзі) завдяки праву використанняфранчайзі товарного знаку і ноу-хау франчайзера.

  3. Господарськадіяльність за кордоном (науково-дослідницькіроботі, банківськіоперації, страхування, підрядневиробництво, оренда). Підрядневиробництвопередбачаєукладанняфірмою контракту іззарубіжнимвиробником, щоможевиготовлятитовари, реалізацієюякихможезайматисявказанафірма. Орендапередбачаєнаданняорендодавцем в тимчасовекористуванняорендарю майна за узгодженуорендну плату на певнийтермін з метою одержаннякомерційноївигоди.

  4. Портфельне і прямеінвестування за кордоном.Інвестиційнадіяльність за кордоном може бути пов’язаназіствореннямпідприємствомвласноївиробничоїфілії; вкладаннямкоштіввакціїіснуючоїзарубіжноїфірми; інвестуванням у нерухомість, державніцінніпапери.

Суб’єктамиміжнародноїпідприємницькоїдіяльності в будь-якійкраїні є тіюридичні, фізичні особи, організаційніструктури, якінаділенівідповідноюдієздатністю та правами. В Українізгідно з Законом Україні « Про зовнішньоекономічнудіяльність» такими суб’єктамиможуть бути :

– фізичні особи – громадяниУкраїни, іноземнігромадяни та особи без громадянства, якімаютьвідповіднуправоздатність;

- юридичні особи, якізареєстровані в Україні і якімаютьпостійнемісцезнаходження на територіїУкраїни (підприємства, організації та об’єднаннявсіхвидів, включаючиакціонерні та іншівидигосподарськихтовариств, асоціації, спілки, концерни, консорціуми, торговідоми, посередницькі та консультаційніфірми, кооперативи, кредитно-фінансова установи, міжнародніоб’єднання, організації та ін.), у тому числіюридичні особи, майно та/абокапіталякихповністюперебуває у власностііноземнихсуб’єктівгосподарськоїдіяльності.

– об’єднанняфізичних, юридичних, фізичних і юридичнихосіб, які не є юридичними особами згідно з законами України, але якімаютьпостійнемісцезнаходження на територіїУкраїни і якимчиннимицивільно-правовими законами не заборонено здійснюватигосподарськудіяльність;

– структурніодиницііноземнихоб’єктівгосподарськоїдіяльності( філії, відділеннятощо), які не є юридичними особами, але маютьпостійнемісцезнаходження на територіїУкраїни;

– спільніпідприємства з участюукраїнських та іноземнихсуб’єктівгосподарськоїдіяльності. Якімаютьвідповіднуреєстрацію та маютьпостійнемісцезнаходження на територіїУкраїни;

– іншісуб’єктигосподарськоїдіяльності, передбачені законами України.