Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-106_net_18_47_73_74.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
576.45 Кб
Скачать

26. Міжнародний поділ факторів виробництва.

Фактори виробництва — ресурси, які необхідно затратити, щоб зробити товар. Такими факторами виробництва є праця і технологія (людські ресурси), земля і капітал (майнові ресурси). Серед них наступні:

• праця — фізична і розумова діяльність людини, спрямована на досягнення корисного результату; • технологія — наукові методи досягнення практичних цілей, включаючи підприємницькі здібності; •земля — усе, що надала природа в розпорядження людини для його виробничої діяльності (земля, корисні копалини, вода, повітря, ліси й ін.); • капітал— накопичений запас засобів у продуктивній, грошовій і товарній формах, необхідних для створення матеріальних благ.

Кожний з факторів виробництва має ціну. Ціною праці є заробітна плата, технології — ліцензійний або патентний платіж, землі — земельна рента, капіталу — банківський відсоток. Ціна фактора виробництва відбиває баланс попиту та пропозиції на нього як у рамках окремої держави, так і у взаєминах держав один з одним.

Міжнародний поділ праці

Суспільний поділ праці — відокремлення окремих видів трудової діяльності — стало причиною й умовою виникнення товарного виробництва. Зворотним боком суспільного поділу праці є його кооперація. Суспільний поділ праці буває наступних функціональних видів:

• загальний — поділ праці між великими сферами матеріального і нематеріального виробництва, такими як промисловість, сільське господарство, транспорт, зв'язок і ін.;

• приватний — поділ праці усередині великих сфер по галузях і подотраслям, таких як важка і легка промисловість, скотарство і землеробство, а також усередині них, наприклад нафтовидобуток, металургія й автомобілебудування в рамках важкої промисловості;

• одиничний — поділ праці усередині одного підприємства, при цьому підприємство трактується широко, як цикл створення закінченого товару.

Виділяються два види територіального поділу праці: міжрегіональне — поділ праці між регіонами однієї і тієї ж країни; міжнародне — поділ праці між різними країнами.

Міжнародний поділ праці — вища ступінь розвитку суспільного територіального поділу праці між країнами, що передбачає стійку концентрацію виробництва визначеної продукції в окремих країнах.

Міжнародна кооперація праці — заснований на міжнародному поділі праці стійкий обмін між країнами продуктами, виробленими ними з найбільшою економічною ефективністю.

Міжнародний поділ інших факторів виробництва

Найважливішими (але не єдиними) передумовами розвитку міжнародного поділу праці є міжнародний поділ інших факторів виробництва.

Міжнародний поділ факторів виробництва — історично сформоване зосередження окремих факторів виробництва в різних країнах, що є передумовою виробництва ними визначених товарів, економічно більш ефективних, ніж в інших країнах.

Міжнародний поділ капіталу виражається не тільки в різній забезпеченості країн накопиченими запасами матеріальних засобів, необхідних для виробництва товарів, але й у розходженнях історичних традицій і досвіду виробництва, рівнів розвитку товарного виробництва і ринкових механізмів, а також просто грошових і інших фінансових ресурсів. Наявність достатніх заощаджень (капіталу у грошовій формі) є найважливішою передумовою для інвестицій і розширення виробництва. Міжнародний поділ технології є результатом розходжень у рівні розвитку науково-технічного прогресу, досягнутого в окремих країнах, і в значній мірі виступає наслідком розходжень у забезпеченості такими факторами виробництва, як праця і капітал.

Отже, ресурси, які необходно затратити, щоб зробити товар, називаються факторами виробництва включають людські ресурси (працю і технологію) і майнові ресурси (землю і капітал). Земля, праця капітал і технологія є однаково важливими факторами для виробництва будь-якого товару.