Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neprod_tov_ekzaen.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
150.58 Кб
Скачать

34. Машини й прилади для створення мікроклімату в приміщенні, характеристика, властивості видів.

Кондиціонери - багатофункціональні машини для охолодження повітря, підтримання заданої температури, зменшення вологості повітря та очистки його від пилу. Побутові кондиціонери класифікують за такими ознаками: - за виконанням і умовам експлуатації: тип КБ1 (охолодження та знепилення повітря у помірному кліматі (У), тропічному вологому (ТВ), тропічному сухому (ТС); тип КБ2 (охолодження або нагрівання, знепилення та зменшення вологості повітря у помірному кліматі (У) та холодному (ХЛ); тип КБ3 (подібний до КБ1, але здатен нагрівати повітря); за місцем встановлення : віконні, підвіконні, у стіні.

Надплитні фільтри(повітряно-очищувачі) витяжка – рециркуляція. Надплитні фільтри призначені для очистки повітря від пилу, сажі, нейтралізації запахів, стерилізації повітря у режимі циркуляція та його викидання у режимі витяжки. Продуктивність вентиляційної системи не менше 100 м3/год., ефективність очистки повітря не менше 80%, ступінь окислення СО до СО2 не менше 60%. Кліматизатори – з одночасним очищенням і охолодженням повітря. Іонізатори – для збагачення повітря іонами кисню. Вентилятори – для обдуву з переміщенням повітря – для витяжки притоку повітря. По призначенню:для обдува, для витяжки, для притока і витяжки, для обдува і переміщення повітря. По місцю встановлення:настільні(Н), ВН-10У4,ВП-1, настільні(С), настінно-настільні, віконні(В), ВО-1, кухонні(К), торшерні(Т), стеляні, ручні сувенірні(Р),автомобільні(А), універсальні(У). По кількості швидкостей: одношвидкосні, двошвидкісні. По зміні направлення потоку повітря без змін, з змінами, з вертикальною і горизонтальною автоматичною зміною, з електричним реверсом обертання крильчатки, з механічним поворотом крильчатки. По конструкції: вістові, центр обіжні, тангенціальні. По виконанню матеріалу крильчаток: з елестачними крилами без захисного огороджування, з твердими крилами і захисним огороджуванням, з твердими крилами без захисного огороджування. По ступеню захисту від вологості: бризко захисні , бризко незахисні. По способу вмикання в електромережу: з штепсельною вилклю, з штепсельною вилкою і вимикачем чи перемикачем, з постійним приєднанням до мережі, вимикання і вимикання через вмикач з електроблокіровкою відкривання кришки

35. Розкрити класифікацію, асортимент та визначити основні вимоги, що ставляться до якості меблів

Меблі класифікують за такими ознаками:-за призначенням: побутова, для громадських приміщень, офісна(шкільна, лабораторна тощо);-за функціональною ознакою: для сидіння(стілець, крісло тощо), для лежання(диван, кушетка, кровать тощо), для роботи(стіл письмовий, стіл кухонний тощо), для зберігання одягу, посуду, книг(шафа одежна, шафа книжкова, сервант тощо), підставки(стіл журнальний, тумбочка під телевізор тощо);-за основним матеріалом: дерев’яна(у тому числі ДСП і ДВП), металева, пластмасова, комбінована;-за конструктивно-технологічною ознакою: щитова, рамочна, секційна, розбірна, нерозбірна, трансформуєма; -за способом виготовлення: столярна, гнута, формована, штампована, плетена тощо;-за віковим призначенням: для дорослих, для дітей; -за комплектністю: штучна(окремі предмети), комплектна( набор для квартири, гарнітури для спальні, їдальні, кабінету тощо). -за видами виробів: шафи (для посуди, одягу, книг, білизни), секретери, комбіновані шафи, тумби, столи( обідні, журнальні, кухонні, письмові, трюмо тощо. За наявністю м’якого елемента меблі поділяються на жорсткі та м’які. До жорстких відносять меблі без настила або з настилом товщиною до 10 мм. М’які меблі поділяють на категорії м’якості: I категорія – призначена для тривалого відпочинку лежачи; II, III категорія – призначена для короткочасного відпочинку лежачи та для відпочинку сидячи; IV категорія – призначена для тривалої роботи сидячи. Асортимент меблів поділяють на групи: -набірна корпусна; -меблі для відпочинку; -дитячі меблі;

-гарнітури для кухонь, віталень, офісів; -окремі вироби тощо. За конструктивними особливостями столярні меблі поділяють на решітчасту та корпусну.

 Решітчасті меблі для сидіння включають: -стільці складаються з каркаса, сидіння та спинки. Каркас і спинка можуть мати різні конструкції. За м’якістю поділяються на категорії: жорсткі (без настила або з настилом товщиною до 10мм), II категорія (настил товщиною 20…35мм на еластичній основі), III категорія (настил товщиною 40…50мм на еластичній основі), IV категорія (настил товщиною 20…50мм на жорсткій або гнучкій основі); -робочі крісла мають більші розміри ніж стільці та підлокітники. Корпусні  меблі включають: -шафи для одягу і білизни випускають одно-, двох-, трьох- і чотирьох дверними шириною 400…2200мм; -книжкові шафи обладнують переставними полицями; -секретери звичайно використовують для зберігання книжок. Вони мають відкидні дверцята або висувний щитовий елемент за яким можна писати; -книжкові полиці випускають навісними. Вони можуть встановлюватись одна на другу; -шафи посудні та серванти призначені для зберігання посуду, столових при належностей для сервірування та столової білизни; -тумби для зберігання різних предметів – прикроватні, для постільної білизни тощо; -обідні столи розрізняють за формою кришки яка може розкладатись або розсовуватись. Мають ніжки різних форм. Розмір столів 600…900х1200…2700см; -письмові столи випускають одно- і двотумбовими. Розмір столів: ширина 500…800мм, довжина однотумбових 1000…1200мм, двотумбових – 1300…1600мм; -туалетні столи мають ящики для зберігання. На зворотній стороні підйомної кришки кріплять дзеркало; ч-трюмо має трубу на якій кріплять дзеркало на весь зріст людини. Тумба може мати одне або два відділення; -трельяж складається з тумби та трьох дзеркал на весь зріст людини. Бокові дзеркала можуть повертатись. За виробничою ознакою гнуті меблі поділяють на гнуті( складаються тільки з гнутих елементів), гнуто-клеєні та плоскоклеєні. Основні види: -гнуті стільці різної конструкції мають жорсткі та м’які сидіння; -стільці з гнуто-клеєних елементів мають накладні фанерні спинку і сидіння, які можуть бути у вигляді одного гнутого елемента; -крісла та крісла-качалки за конструкцією подібні стільцям, але більшого розміру і мають підлокітники. Плетені меблі відрізняються легкістю, простотою виготовлення та дешевизною сировини. Асортимент складається з крісел, табуреток, столів, вішалок, ширм тощо. До металевих меблів відносять кроваті з різними спинками( дуговими, кільцевими, поперечними тощо), з панцирними або ромбічними пружинними сітками, кроваті-розкладушки, шезлонги, стільці, столи тощо. Термін служби від 5 років( дитячі: кровать, стіл, стілець) до 20 років( письмовий стіл, шафа для одягу тощо). Кожний меблевий виріб повинен мати ярлик в якому вказують: найменування виробника, його місцезнаходження, товарний знак, найменування виробу, артикул, дату виготовлення. До збірно-розбірних меблів додають інструкцію і схему монтажу.

Упакування меблів обов’язкове при міжміських перевезеннях. Упаковують у гофрований картон, синтетичні матеріали ( тканина, плівка), у дерев’яні обрешітки. На тару наносять попереджувальні знаки. Транспортують всіма видами критого транспорту, або в універсальних контейнерах.Меблі зберігають у сухих провітрюваних приміщеннях, захищаючи від прямих сонячних променів при температурі 18…20°С (не нижче 2°С) та відносній вологості 45…75 %. Відстань від опалювальних пристроїв не менше 50см, а ширина проходів не менше 1м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]