Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neprod_tov_ekzaen.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
150.58 Кб
Скачать

36. Розкрийте класифікацію, асортимент будівельних матеріалів. Дати характеристику будівельним матеріалам на основі мінеральних в’яжучих речовин

Виходячи з умов роботи матеріалу в споруді, будівельні матеріали поділяють за призначенням на: -матеріали для несучих конструкцій (конструкційні), призначені для сприйняття та передачі навантаження: природні камені, бетони, розчини, кераміка, скло, ситали, метали; -оздоблювальні матеріали та вироби, призначені для надання декоративних властивостей будівельним конструкціям, а також для захисту матеріалів цих конструкцій від впливу зовнішніх факторів(архітектурно-будівельне скло, вироби на основі полімерів і цементу, гірські породи, синтетичні фарби, шаруваті пластики, деревно-волокнисті плити, облицювальні керамічні плитки, вологостійкі шпалери та плівки, суха гіпсова штукатурка і т.п.); -теплоізоляційні, основне призначення яких - зведення до необхідного рівня втрат тепла крізь будівельні конструкції із забезпеченням потрібного теплового режиму (мінераловатні вироби, теплоізоляційні пластмаси, піноскло і т.п.); -акустичні матеріали й вироби, звукопоглинаючі й звукоізоляційні, призначені для зниження рівня «шумового забруднення» помешкання до регламентованих меж; -гідроізоляційні й покрівельні матеріали для створення водонепроникних прошарків у будинках та спорудах, які піддаються впливу води та водяної пари: покрівельне залізо, азбоцементні плити (шифер),рулонні матеріали на основі полімерних, бітумних в’яжучих, -герметизуючи – для обробки стиків різних конструкцій. В основу класифікації матеріалів також покладено походження, у зв'язку з чим  матеріали можуть бути: -неорганічними (природні камені, цементи, кераміка, стекло); -органічними (деревина, полімери, бітуми, дьогті). За способом виготовлення матеріали поділяють на:-природні(деревина, природне каміння), які піддають тільки механічній обробці; -безвипалювальні – матеріали,які твердіють  у звичайних умовах, а також матеріали автоклавної обробки; -отримані за допомогою теплової обробки та при випалюванні зі спіканням (кераміка, мінеральні в’яжучі); -отримані плавленням – скло, метали.

Асортимент будівельних матеріалів. Природні кам’яні матеріали залежно вид виду обробки бувають: подріблені(щебінь, висівки), колотні(бутувий камінь) він має неправильну форму, розміри 150-500мм, вага до 40 кг., пиляні(блоки, облицювальні плити), штучні вироби різного ступення обробки. Усі гірські породиза походженням поділяють на: вивержні(первинні): граніт,лабрадорит,габро;осадові(вторинні): базальти, туф, пісок, глина, каолін, крейда; видозмінені (метаморфічні): кварц, алюмо-силікати. Мінеральні в’яжучі речовини: 1.Повітряні мінеральні в’яжучі матеріали: вапно, гіпс, гідратне вапно. 2.гідравлічні: романцемент, вапно гідравлічне, портландцемент, пуцолановий цемент, шлакопортланд-цемент, грунтоцементи. 3.органічні: бітоми, дьогті. Будівельні матеріали та вироби на основі мінеральних в'яжучих речовин називають безобжіговим, так як в процесі виробництва їх не обпалюють. Необхідну міцність вони набувають у результаті затвердіння в'яжучого речовини. Матеріали на основі мінеральних в'яжучих речовин включають в себе матеріали на основі гіпсу (гіпсокартон, гіпсові декоративні прикраси тощо); вапна (вапняно-піщаний цегла, вапняно-зольна цегла, вапняно-шлаковий цемент); матеріали на основі цементу (листи азбестоцементні ( шифер), труби азбоцементні, цементно-піщані вироби (блоки стінові і фундаментні, лицювальні, плити перекриттів, тротуарна плитка та ін.) У сучасному будівництві широко використовуються цегла і камені силікатні. Цегла та камені повинні відповідати вимогам ГОСТ 379-95 "Цегла та камені силікатні. Технічні умови" та виготовлятися за технологічним регламентам, затвердженим в установленому порядку. Цегла та камені за формою, розмірами і розташуванням порожнеч повинні відповідати встановленим вимогам. Тріщини на лицьовій поверхні цегли і каменів не допускаються. Цегла та камені повинні мати дві лицьові поверхні - ложковую і поперечикову. На лицьовій поверхні не повинно бути відколів, плям і інших дефектів, видимих ​​на відстані 10 м на відкритому майданчику при денному освітленні. Відбитості кутів завглибшки 10-15 мм не повинні перевищувати 2 шт. Тріщини по ліжку повнотілої цегли не повинні бути більше 40 мм. Включення піску і глини повинні мати розмір не більше 5-10 мм в зламі і їх кількість не повинна перевищувати 4 шт. Загальна кількість цегли з відбитими перевищують перераховані вимоги не повинно бути більше 5%. Кількість половняка не повинно перевищувати 5%. При зберіганні не дозволяється встановлювати піддони з цеглою або камінням один на одного вище двох рядів. Навантаження цегли і каменів навалом (накиданням) та вивантаження їх скиданням забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]