Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neprod_tov_ekzaen.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
150.58 Кб
Скачать

22. Охарактеризуйте груповий асортимент металевих ножових виробів та столових приборів

Столові прилади та приладдя - для сервірування столу, а також для підготовки харчових продуктів і напоїв перед подачею на стіл. Вилки (столові, буфетні, кухонні). Ложки (столові, десертні, чайні, кавові, для солі, гірчиці, цукру, кефіру, заварні, розноси, глечики, соусники, креманки)

Ножові вироби. Буфетні: а) ніж-пила – має зубчасте лезо та загострений кінець клинка, l=280мм, використовують для нарізання хліба; б)ніж для масла – з широким, вигнутим, заокругленим для нарізки хліба; в)ніж-виделка для сиру – з широким заокругленим клинком з трьома короткими зубцями на кінці; г) ніж транжирний – виробляють у парі з дворогою виделкою. Ніж має довгий клинок з виїмкою на спинці і призначено для розрізання великих кусків м’яса; д)ніж-пила для лимона – з пилоподібним лезом і заокругленим на кінці клинком з нержавіючої сталі, l=1700мм; е)ніж для фруктів – з нержавіючої сталі, з загостреним клинком, l=175мм; є)ножі буфетні загального призначення – мають довгий прямий клинок, призначені для нарізки ковбаси, сиру, копчення. Господарчі:а)хліборізні ножі – з вуглевої конструкційної, інструментальної і нержавіючої сталі, з лезом прямим або у виді пилки з тонким та загостреним клинком, ручки накладні або всадні. За призначенням поділяють на: а)кухонні ножі загального призначення з широким клинком з потовщеною спинкою; б)кухарські ножі – в комплекті з трьох ножів – «кухарська трійка», розрубний ніж l=480мм, для розрізання м’яса та риби l=400мм, корінчатий l=330мм для чистки овочів. Складні: а)за призначенням: загального призначення, спеціальні(туристичні), сувенірні(подарункові багатопредметні з художнім оформленням); б)за конструкцією: одно бочкові – клинки та інші приладдя закріплені з одного кінця ручки, сконові – клинки та інші приладдя закріплені на двох кінцях ручки; в)за числом клинків та інших придадів: однопредметні, двопредметні, багатопредметні(до 16 предметів); г)за видом покриття металевих деталей: нікеліровані, хроміровані, шліфовані; д)за видом декору: гладкі, анодовані, емальовані, з гравіровкою, з штампованим малюнком

24. Дати характеристику асортименту кухонного приладдя, що полегшують домашню працю: групування, характеристика виробів

Кухонні приладдя за призначенням поділяють на такі групи: приладдя для подрібнення продуктів: тертушки, овочерізки, м’ясорубки, яйцерізки, шатківниці; приладдя для чищення овочів, риби: картоплечистки, вишнечистки, рибочистки; соковижималки; прилади й приладдя для роботи з тістом: тістомішалки, виїмки для тіста, тісторізки, формочки для печива, збивалки. М’ясорубки залежно від конструкції випускають двох типів: звичайні з хрестоподібними ножами(№5 та №8) та комбіновані з дисковими ножами. Ніж, решітку та гвинт виготовляють зі сталі, інші деталі – з чавуну або з вторинних алюмінієвих сплавів. Усі деталі луджені. Комбіновані м’ясорубки мають одну решітку з великими чарунками та кілька змінних дискових ножів для великого, середнього та дрібного помелу продуктів. Соковижималки – важільні і шнекові. Важільні соковижималки мають сітчасту чашку і давильник із важелем. Шнекові схожі з м’ясорубкою, але на відміну від неї мають спеціальний злив для соку(жолоб) та отвір для жому(відпрацювальної маси плодів). Шнекові соковижималки працюють безперервно. Збивалки випускають звичайні(у вигляді металевої спіралі з дерев’яною ручкою) та з шестерінчастим механізмом із ручкою. Спіраль виготовляють з алюмінію та нержавіючої сталі. Металеві дека та листи - для випікання бісквітів та пирогів з рідкого тіста застосовують дека з бортиками. Дека з трьома бортиками використовують для випікання пирогів, кулеб'як, рулетів. Металевими листами з одним бортиком користуються для випікання печива, пиріжків, пряників, струделів, ватрушок. Тертушки виготовляють звичайні і механічні. Звичайні виготовляють штампуванням із білої жерсті. За формою вони можуть бути плоскими, напівкруглими, чотиригранними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]