Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neprod_tov_ekzaen.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
150.58 Кб
Скачать

4. Пластмаси на основі природних модифікованих полімерів: види, особливості, використання

Целуло́їд  — пластмаса на основі нітрату целюлози (колоксиліну), яка містить пластифікатор (дибутилфталат, рицинову олію або вазелін, синтетичну камфору) і барвник. Целулоїд переробляють гарячим штампуванням, пресуванням, механічною обробкою. Застосовують для виготовлення планшетів, лінійок, різноманітних галантерейних товарів, іграшок та ін. Практично незамінний матеріал для виготовлення кульок для настільного тенісу. Суттєвий недолік целулоїду — горючість, внаслідок чого використання його значно скорочується. Ацетолоїд – порівняно з целулоїдом більш свіло- і вогнестійкий, має більшу механічну і термічну стійкість. Ацетолоїд не горить, у полум’ї іскрить. Використовується для виготовлення кіно- і фотоплівки, для пакування, ізоляції електродеталей, отримання штучних волокон.

5. Класифікація асортименту виробів із пластичних мас

1.Посуда господарські вироби: а)вироби, що контактують з харчовими продуктами;б)вироби, що не контактують. За призначенням: посуд для сипучих, для холодних та гарячих. За комплектністю: штучні, комплектні, набори, прибори. За конструкцією: розбірні або нерозбірні, з кришкою і без неї, з ручкою і без неї, на ніжці, на піддоні. За фасоном: наявність накладного рельєфу, з різною формою корпусу, обробка краю, обробка борту. За розміром: поли, плакі. За видами полімерів: поліетилен, полістирол, полівінілхлорид, оргскло. За типами обробок: безбарвна, кольорова обробка; гладка обробка; гравіювання; деколь; шовкографія; фотодрук; металізація; трафаретна печатка; наколір; ажур; живопис.

6.Охарактеризуйте синтетичні мийні засоби для прання за складом, видами, споживними властивостями, призначенню, вкажіть їх переваги та недоліки

види миючих засобів та їх особливості До них відносять миючі, відбілюючи і водо пом’якшуючі засоби.

За призначенням СМЗ поділяють на засоби для прання виробів із волокна льону; із волокна шерсті, шовку і хімічних; універсальні, комплексної дії, піномиючі.

Засоби для прання виробів з льону мають більш високий вміст лужних солей. Використовують для прання і замочування білизни, для ручного і машинного прання, для прання з одночасним відбілюванням, для машинного і ручного прання сильно забруднених виробів. Засоби для прання виробів із шерсті, шовку і хімічних утворюють слабо лужне середовище і не містять підбілювачів. Призначені в основному для ручного прання. Універсальні засоби застосовують для прання виробів із льону, шерсті, шовку і хімічних. Активність лугів регулюється температурою прання в залежності від того, який виріб. Засоби комплексної дії - універсальні, але мають в своєму складі спеціальні домішки для проявлення допоміжних функцій: підкрашування, дезінфекція, видалення плям, антистатичної обробки. Піномиючі засоби утворюють піну і використовуються для миття голови і приймання ванни. Відбілюючі засоби використовують для відновлення білизни тканин. На торгові підприємства поступають відбілюючи засоби хімічної дії. Випускають їх у вигляді порошків, рідин і таблеток. Використовують в основному для відбілювання лляних тканини, а також інших виробів із тканин. Відбілюючі засоби для виробів із лляних тканин і з віскозного шовку в залежності від виду відбілюючої речовини розрізняють перекисні і хлорвмісні[2 c 238]. До перекисних відбілювачів відносять Персоль, Персоль-2 та ін; до хлорвмісних - Білизну, Білизну-купаву і інші сильнодіючі препарати. Для обробки виробів із інших волокон застосовуються універсальні відбілюючи засоби - перекисні (Універсальний, Універсальний-2 та ін) і сірковмісні (Лілія, Лілія-2 та ін). Використовують їх при невисокій температурі води. В склад деяких відбілюючи засобів вводять оптичні підбілювачі для підвищення білизни тканин. Водопом’якшуючі засоби (кальцинована сода, тринатрійфосфат та ін) застосовують для пом’якшення води, щоб зменшити розхід миючих засобів, збільшити їх ефективність і покращити ергономічні і естетичні властивості виробів.

Пральні порошки містять все або деякі з нижче приведених елементів: поверхнево-активні речовини (субстанції, активні при пранні); зв'язуючі речовини;

вибілюючі речовини; допоміжні речовини (наприклад, ароматичні речовини, ферменти).

Споживчі властивості СМС характеризують як миючий засіб, так і ефективність миючого процесу. Номенклатура споживчих властивостей включає соціальні, функціональні, ергономічні, екологічні, естетичні властивості та їх показники, а також показники надійності.

Синтетичні миючі засоби мають ряд переваг: не потребують дорогого дефіцитного сировини для виготовлення; байдужі до жорсткої воді; не послаблюють міцності багатьох тканин; не впливають на їх забарвлення.

Чисельні відомі синтетичні миючі засоби (СМЗ) мають загальні недоліки, як то низька миюча здатність і підвищена зольність тканини внаслідок утворення водонерозчинних осадів з кальцієвими і магнієвими солями жорсткості води, неефективне видалення білкових забруднень, наявність солей поліфосфорних

кислот, шкідливих для екології водойм, можливість небажаних алергійних реакцій організму, підвищене піноутворення, що перешкоджає ефективному їх використанню в пральних машинах.

Все це обумовлює актуальність розвитку виробництва та застосування синтетичних миючих засобів, які володіють наступними перевагами:  1. Виробництво СМС засноване на дешевій сировинній базі - продуктах переробки нафти і газу. Розрахунки показують, що витрати на вироблення СМС становлять не більше 65-7О% від витрат на вироблення 47%-ного господарського мила. Здійснення широкої програми виробництва синтетичних миючих засобів дає можливість вивільнити велику кількість харчових жирів.  2. Синтетичні миючі засоби не взаємодіють із солями жорсткої води або при взаємодії дають легко віддаляються з тканини з'єднання. Багато хто з СМС однаково добре миють в м'якій, жорсткою, а деякі навіть у морській воді.  3. Синтетичні миючі речовини залежно від їх складу можуть добре відмивати тканини не тільки в лужному середовищі, але і в нейтральному, і в кислому.  4. СМС виявляють миючу дію не тільки в гарячій воді, а й у воді порівняно низької температури, що дуже важливо при пранні виробів з хімічних волокон і т.д. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]