Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Політика операцій з цінними паперами на відкритому ринку: зміст, ефективність, характеристика операцій.

Дія цього інструменту полягає у зміні ЦБ обсягів купівлі і продажу ЦП. ЦБ продіє ЦП свого портфелю, коли має на меті скоротити грошову базу, підвищти рівень ринковх % ставок і таким чином спряти знженню інфл.тенденцій. ЦБ купує ЦП, коли має на меті розширення грошової баз, зниження ринкових % ставок і таким чином сприяє активізації підпрємницької діяльності. Ефективність: це найбільш дійовий і гнучкий інструмент монетарного регулювання, результати застосування цього інструменту можна легко спрогнозувати, наслідки проведення операцій на відкритому ринку піддаються корегуванню, ЦБ самостійно взначає обсяг, час і напрямок здійснення цх операцій. Характеристика: 1.Форма угоди: звичайні операції купівлі-продажу ЦП і операції на умовах угоди репо. 2. Обєкт угоди: ЦБ проводть операції на відкритому ринку головнм чином з держ.ЦП . 3. Тип операції: активні і захисні операції. 4. Термін угод. 5. Учасники угоди: тільки КБ, чи банки разом із міжбанківськими дилерами. 6. Місце проведення операцій: біржовий ринок,позабіржовий ринок тільки на вторинному ринку. НБ проводить операції з ЦП тільки на умовах угоди репо.

Варіант№2

В останні 10-річчя ЦБ розвинутих країн світу віддають перевагу такому інструменту ГКП як операції на відкритому ринку через те, що він є адекватним ринковій ек-ці. Пол-ка операцій на відкритому ринку полягає у зміні ЦБ обсягів купівлі-продажу ЦП. Операції проводяться на вторинному ринку ЦП.

1. ЦБ продає ЦП зі свого портфеля, коли йому потрібно ↓ масу грошей в обігу, а це потребує ↓ грош. бази.

2. ЦБ купує ЦП у свій портфель, коли має на меті ↑ грош. маси, ↓ % ставок. Пол-ка операцій на відкритому ринку – інструмент опосередкованого впливу на грош. ринок.

Операції на відкритому ринку класифікуються:

- за об`єктом опер-ї.

ЦБ проводять опер-ї на відкр. ринку з держ. ЦП через те, що:

  • ринок держ ЦП є найбільшим сегментом ринку ЦП

  • держ.ЦП мають високу ліквідність

  • викор. держ. ЦП дає можлив. ЦБ уникнути зіткнення корпоративних інтересів

  • ЦБ виступ. банкіром уряду і проводячи опер-ї з держ. ЦП ↑ їх ліквідність і рейтинг.

- за формою опер-ї

Цб проводить звичайні опер-ї, а також опер-ї на умовах угод РЕПО.

НБ проводить опер-ї прямого і зворотнього РЕПО.

Пряме РЕПО – купівля ЦП у КБ з одночасним зобов`язанням КБ викупити ці ЦП за обумовленою ціною в обумов. дату. Ці опер-ї НБ проводить з метою ↑ ліквідності банк. сис-ми, а отже ↑ грош. бази.

Зворотнє РЕПО продаж НБ ЦП з зобовязанням викупити ці ЦП за обумовлену ціною і на обумовену дату.Мета проведення цих операцій зменшення грошовоі бази, а отже нейтралізувати надлишкову грошову масу.НБ виділяє 3 операціі РЕПО:

-нічне(1 день за фіксованоі % ставкою)

-строкове(В ДОГОВОРІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ і ТЕРМІН і % СТАВКА)

-відкрите(строк не визначається).

НБУ проводить РЕПО шляхом проведення ТЕНДЕРА заявок КБ.Шляхом безпосередньоі домовленості.НБ відбирає ці заявки які є для нього найбільш привабливими.

- Характер операціі.

Динамічні і захисні.

Динамічні операціі застосовуються для зміни грошовоі бази-грошовоі маси,за умови,що інші чинники не впливають на грошову масу.Захисні операціі застсовуються ,коли НБ необхідно підтримувати загальну пропозицію грошей на певному рівні в умовах, коли на грошову масу впливають інші чинники.

- В залежності від субєкта провення операціі на відкритому ринку.

ЦБ моможе проводити операціі з КБ та з іншими учасниками ринку ЦП.В деяких країнах ЦБ проводить операціі тільки з первинними ділерами.Передбачається створення на Україні інституту первинних ділерів.

- Місце проведення операціі.

Біржовий та позабіржовий ринок.В Украіні-на українській міжбанківській біржі і через позабіржову фондову торгівельну систему.Позитивною стороною є те ,що ЦБ самостійно визначає обсяги, час і напрямок проведення цих операцій.

Депозитні сертифікати НБ.

Депозитний сертифікат-це боргове зобовязання НБ у бездокументарній формі.Цей документ розміщується НБ тільки серед КБ.Він засвідчує про те, що КБ розмістили кошти на рах-ку НБ і мають право отримати внесені кошти, а також депозитний % після закінчення всановленого строку. НБ приймає рішення про розміщення депоз. серт. в залежності від стану ліквідності КБ та конюнктури грошового ринку. НБ розміщують депоз сертиф шляхом проведення аукціонів учасниками ,яких виступають КБ. НБ випускає строком від 1-180 дн.

КБ в своіх заявках на купівлю сертиф вказують розмір % ставки.НБ проводячи аукціон надає перевагу тим заявкам, які мають найменшу % ставку.Депоз серт обертається на вторинному ринку і можуть бути використані як застава на міжбанківському кредитному ринку.Депоз серт-це інструмент гр-кр політики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]