Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_106-120-1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
96.77 Кб
Скачать
  1. Аналіз рентаб-ті п-ва.

У процесі аналізу ефективності викор-ня майна п-ва доцільно викор-ти показники, що характериз. Рентаб-ть роботи п-ва. Це компл. показники, що характер. Прибутк-ть п-ва.

Показники рент-ті, які розрах. за даними звіту про фін. рез-ти:

1.Рентабельність усього майна п-ва (його активів)

Рм=Чистий прибуток під-ва що залишається у його розпорядженні*100/Сер вартість активів.

Свідчить про те, скільки одиниць чистого прибутку отримало п-во з кожної одиниці свого майна (заг. суми активів).

2. Рентабельність поточних активів

Рп.а.=Чистий прибуток у розпор-ні під-ва*100/Сер вартість пот.активів.

Показує, скільки одиниць чистого прибутку отримало п-во на кожну одиницю його пот. активів.

3. Рентаб-ть власного капіталу

Рв.к.= Чистий прибуток у розпор-ні під-ва*100/Джерела власних коштів під-ва. За доп. цього показника з’ясовують, скільки чистого прибутку отримано п-вом на кожну одиницю ВК.

4. Рентабельність інвестицій

Рі=Фін результат від звич діял-ті до сплати податку*100/(Підсумок балансу-Короткостр зобов-ня). Показує, який фін. результат від звичайної д-ті отримало п-во на кожну одиницю валюти балансу за винятком короткострокових зобов’язань.

5. Рентаб-ть реалізованої продукції

Рр.п.= Чистий прибуток у розпор-ні під-ва*100/Виручка від реалізації.

Цей показник свідчить про отриманий п-вом чистий прибуток на кожну одиницю виручки від реалізації продукції.

У комплексі перелічені показники дають змогу всебічно охарактеризувати ефект.сть викор-ня майна п-ва.

  1. Сутність та типи фін. Стійкості п-ва, фактори, що вплив. На її рівень.

Фін. стійкість - це такий стан фін. ресурсів п-ва, за якого раціональне розпор-ня ними є гарантією наявності власних коштів, стабільної прибутковості та забезп-ня процесу розш. відтворення. Фін. стійкість - 1 із гол. чинників, що впливає на досягнення п-вом фін. рівноваги та фін. стабільності.

На стійкість п-ва впливає дуже багато факторів, а саме: 1) положення п-ва на тов. ринку; 2) в-во недорогої, яле якісної прод-ії; 3) потенціал п-ва в діловому співробітництві; 4) ступінь залежності від зовн.х кредиторів та інвесторів; 5) наявність (відсутність) неплатоспром. дебіторів; 6) ефект.сть госп. і фін. операцій. Вказані фактори обумовл. наявність декількох видів стійкості: 1) внутрішня стійкість – заг. фін стан п-ва, при якому забезп-ся стабільно високий рез-т його функц-ня. В основі його досягнення лежить принцип активного реагування на зміни внутр. і зовн. факторів; 2) зовн. стійкість п-ва – обумовлена стаб-тю екон. сер-ща, в рамках якого здійсн-ся його д-ть. Вона досягається відповідною системою управління, ринковою економікою в масштабах країни; 3) загальна стійкість п-ва – це такий рух грошових потоків, який забезпечує постійне первищення надх-ня коштів над їх витрачаням; 4) фін. стійкість п-ва – визначається ефект. формуванням, розподіленням та викор-ням фін. ресурсів, а платспром-ть виступає її зовн.м проявом. Вищою формою стійкості п-ва є його здатність розвиватися в умовах внутрішнього і зовн.сер-ща. Для цього п-во повинно володіти гнучкою структурою фін. ресурсів і при необхідності мати можл-ті залучати кред. ресурси, тобто бути кредитоспроможним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]