Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Визначення рейтингової оцінки діяльності банків за системою camels (порядок оцінки кожного компоненту) та її застосування.

Нагляд за діяльністю банків, що ґрунтується на оцінках ризиків діяльності банків за рейтинговою системою CAMELS , полягає у визначенні загального стану банку на підставі єдиних критеріїв, які охоплюють діяльність банку за всіма напрямами. Рейтингова система дає можливість Національному банку України оцінювати загальний стан та стабільність банківської системи. Така оцінка ризиків дає змогу отримати інформацію для визначення пріоритетів у діяльності банківського нагляду та необхідних матеріальних і людських ресурсів для здійснення належного контролю за банківською системою.

Рейтингова система передбачає ретельний аналіз стану банку. Здійснення такого аналізу можна провести лише під час комплексної інспекційної перевірки, яка дає змогу повною мірою визначити, як керівництво банку ставиться до ризиків і як здійснює управління ними.

Для виявлення проблем на ранніх стадіях розраховуються показники, які характеризують фінансову стабільність банку. При цьому оцінка здійснюється за такими критеріями CAMELS:

1.C Достатність капіталу: -дотримання Б економ.нормативів; -відповідн. зростання кап. зростан. Активів; -наміри акціонерів щодо нарощування стат. капіталу.

2. A Якість активу:-дотримання нормативів кред. ризику; -співвід. нестанд. А та сукупних; -ефективне управл. кредитн. портфелем ц.п.; -рівень резервів на покриття ризиків від проведення активних операцій; -обсяг операцій з інсайдерами.

3. M Якість менеджменту: -фінансовий стан банку; -наявність внутр. та зовн. аудиту; -взаємодія правл. комп. Б та спостережної ради; -дотримання Б чинного законодавства; -наявність в Б системи ризик-менеджменту.

4. E Надходження: -рівень прибутковості; -структура і достатність надходжень; -якість бюджетного і фінансового планування.

5. L Ліквідність: -дотримання Б екнономічних нормативів НБУ; -обсяг і джерела ліквідних активі; -відповідність строків і сум залучених коштів і розміру; -залежність Б від дорогих нестабільн. Джерел фінансування.

6. S Чутливість до ринкового ризику: дотримання нормативів що регламентують відкриту вал.позицію; -наявність внутр.положень та процедур щодо управл.

Банки. Які отримали 1 або 2 є надійними, 3-мають суттєві недоліки і НБУ повинен ретельно наглядати за ними, 4-5 мають серйозні проблеми.

Комплексна рейтингова оцінка за рейтинговою системою визначається для кожного банку відповідно до рейтингових оцінок, зазначених вище. Рейтингова система дає можливість оцінити всі фактори, за якими оцінюється якість управління, фінансовий стан та якість операцій кожного банку, за яким здійснює нагляд Націо­нальний банк.

За результатами інспектування складаються довідки про перевірку (інспектування) кожного компонента рейтингової системи, які до закінчення строку проведення інспектування мають бути погоджені з працівниками банку, відповідальними за певний напрям роботи. У разі відмови погодження цих довідок інспектори служби банківського нагляду повинні отримати від банку пояснення щодо причин непогодження.

Після закінчення інспекційної перевірки відповідно до інформації, що міститься в довідках про перевірки (інспектування) кожного компонента рейтингової системи, складається звіт про інспектування та визначаються рейтингові оцінки всіх компонентів рейтингової системи, а також дається комплексна рейтингова оцінка. Рейтинг банку, що визначений за рейтинговою системою, виставляється за формою встановленого зразка. Цей рейтинг є власністю Національного банку і конфіденційною інформацією, призначеною тільки для внутрішнього використання та не підлягає опублікуванню в засобах масової інформації.

За рейтинговою системою передбачається визначити кожному банку цифровий рейтинг за всіма шістьома компонентами, а комплексна рейтингова оцінка визначається на підставі рейтингових оцінок за кожним із цих компонентів. Кожен компонент рейтингової системи оцінюється за п’ятибальною шкалою, де оцінка «1» є найвищою оцінкою, а оцінка «5» — найнижчою, комплексна рейтингова оцінка також визначається за п’ятибальною шкалою.

шо банків, що отримали комплексні рейтингові оцінки «3» або «4», або «5», застосовуються відповідні заходи впливу згідно з вимогами нормативно-правових актів Національного банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]