Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Порядок ліцензування банківської діяльності в Україні (умови, порядок видачі ліцензії та письмових дозволів – на прикладі конкретного виду діяльності банків).

Банківська ліцензія дозволяє 3 базові операції: касово-розр; кредитні і депозинатні. Крім того: лізинг, факторинг, випуск платних карток, консультаційні послуги.

Умови отримання банк ліцензії: -на момент звернення до НБУ, банк повинен мати сплачений стат.капітал; -забезпеч. Належним обладнанням, технікою, програмним забезпеченням, комунік.засобами; - наявність у банку приміщень, технічний стан і органи охорони відповідають умовам НБУ; -наявність як мінімум 3-х осіб членами правління банку, які мають відповідну освіту , досвід, бездоганну ділову репутацію.

Порядок отримання ліцензії:

1. банк подає до ТУНБУ комплект докумениів (клопотання за підписом голови Правління, і-я про керівників банку; відомості про забезпечення банку, документи на право оренди приміщення на строк не менше 5 років, бізнес план, дані про управління і організац.структуру б, внутр.положення про правління б., внутр.положення що регламентують банк.операції)

2. ТУ протягом 10 днів перевіряє, аналізує ці документі і готує свій висновок. Якщо він позитивний, то він разом із реєст.і ліценз.направл.до Департаменту. Якщо він негативний, то банку надається письмова відмова із зазначенням причин і повертаються документи.

3. Депертамент аналізує усі документи, залучає інші департаменти і готує висносовк про можлив.надання ліц. Якщо він позитивний, то висновок-рішення про надання приймає комісія з питань регулювання і нагляду БД. Якщо негат то надсилається письмова відмова до ьанку з усіма документ

Операції: -з валют.цінностями, банк.металами, з ц.п., проведен.та інкасакція готівки, інші

Загальні умови:

1. наявність банк.ліц. 2. розмір регул.кап. 10-15 млрд євро 3. б.повинен мати достатньо фінансових можливостей. 4. наявність в КБ підрозділів які будуть виконувати відпов.операц. 5. наявність комітетів кредитного, ком.з управл. А і П. 6. наявність внутр.положень, що реглам.діяльність цих підрозд. 7.банк не повинен бути обєктом застосування заходів впливу.

Приклад.

Проведення операцій з банк. Металами.

1. КБ повинен мати письмовий дозвіл проведення операц.з вал.цінностями 2) Б повинен мати дозівл на проведення оперц. з банк. Металами. 3) розмір регул.капіталу не менше 15 млрд.євро. 4) наявність у банку спеціально підготовлених експертів.

  1. Сучасні світові тенденції розвитку системи банківського регулювання .

В останні десятиріччя у світовій банківській практиці спостерігається тенденція до поступової уніфікації регулятивних вимог до банків. Певною мірою ця тенденція пов’язана з діяльністю Міжнародного комітету з банківського регулювання та нагляду, який називається Базельським (за місцем його базування у Швейцарії у м. Базелі при Банкові міжнародних розрахунків). Базельський комітет є найавторитетнішою організацією у світі щодо визначення політики в галузі банківського регулювання та нагляду. До комітету входять представники центральних банків і органів банківського регулювання та нагляду дев’яти європейських країн, а також США, Канади і Японії. Комітет було створено в 1974 р. у зв’язку з глобалізацією банківської системи з метою координації зусиль національних регулятивно-наглядових банківських органів. Комітет не є директивною структурою. Мета його діяльності — надати можливість кожній країні користуватися його досвідом і рекомендаціями в галузі банківського регулювання та нагляду з урахуванням особливостей національної економіки.

У ЄС тенденція уніфікації регулятивних вимог до банків пов’язана, крім того, зі створенням єдиного євроринку та Європейської системи центральних банків. Нагляд за діяльністю банків єврозони здійснюють уповноважені регулятивно-наглядові органи, утворені згідно з законодавством тієї чи іншої країни, тобто наглядова діяльність не делегована Європейському центральному банку і не створено наднаціонального органу банківського нагляду. Разом з тим Директива визначає єдині для всіх держав-членів вимоги щодо можливості відкриття та здійснення діяльності кредитних установ, єдині принципи та технічні інструменти пруденційного нагляду. При Комісії ЄС створено Банківський консультативний комітет органів банківського нагляду держав-членів.

Ще однією загальносвітовою тенденцією розвитку системи банківського регулювання є об’єднання органів, які здійснюють нагляд за діяльністю фінансових посередників грошового ринку, у єдиний наглядовий орган. Є певний сенс у створенні такого органу, адже визначальна ознака всіх фінансових посередників — єдиний характер їхньої діяльності, а саме: акумуляція вільного грошового капіталу та розміщення його серед позичальників-витратників. Водночас слід зауважити, що банки є особливими посередниками, адже тільки вони спроможні створювати депозитні гроші і впливати на пропозицію грошей. Ця обставина визначає стабільність банківської системи як принципово важливу передумову стійкості грошової системи. Виходячи з призначення центрального банку здійснення саме ним банківського регулювання, і в тому числі нагляду за банками, видається економічно доцільним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]