Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте моделі міжбанківських розрахунків у сеп за консолідованим кореспондентським рахунком

ІІІ модель.

КБ-ку відкривається консолідований рахунок в НБУ і технічний рахунок у ЦОСЕП. Філіалам не відкриваються ні технічні, ні коррахунки. КБ має створити власну ВМПС.

Розрахунковий центр ВМПС відкриває філіям банку субкоррахунки і приймає від них початкові платіжні документи: а) внутрішньобанківські (які він оплачує), б) поза банківські (направляє у СЕП для оплати з консолідованого коррахунку).

IV модель.

КБ-ку відкривається консолідований коррахунок у ТУНБУ і технічний рахунок у ЦОСЕП. Філіям коррахунки не відкриваються, але відкриваються технічні рахунки у ЦОСЕП. Банки та філії можуть взаємодіяти із СЕП незалежно один від одного. Банк протягом дня встановлює філіям ліміти технічних рахунків (сума мінімального залишку коштів на технічному рахунку) і початкових оборотів (це сума, що визначає максимальний обсяг платежів, які філія може виконати за певний період). Банк отримує технологічну інформацію про роботу філій протягом операційного часу.

VII модель.

Відрізняється від IV моделі тим, що банк може виконувати платежі від імені філій, а також, може обмежувати повноваження філій, щодо проведення розрахункових операцій.

VIII модель.

Відрізняється від IV моделі тим, що банк, протягом операційного дня, може отримувати технологічну інформацію про роботу філій у режимі реального часу

Для роботи в СЕП за відповідною моделлю КБ має отримати дозвіл НБУ.

  1. Охарактеризуйте принципи організації та функціонування сеп нбу та порядок проведення розрахунків через сеп

Принципи функціонування СЕП:

це державна, центральна банківська платіжна система; базується на без паперовій технології; працює за принципом БРУТТО, це система валових розрахункі, кожен платіж за платіжним документом знаходить відображення на коррахунку КБ; платіжні документи, що приймаються СЕП не можуть бути відкликаними; оброблення документів здійснюється у порядку їх надходження; ініціатива проведення платежу належить банку-платнику, який за міжбанківським електронним розрахунковим документом сплачує кошти зі свого коррахунку; СЕП не передбачає надання КБ-ку кредиту овердрафт на завершення міжбанківського переказу коштів; Зарахування коштів одержувачу здійснюється після списання з коррахунку банку платника і зарахування їх на рахунок банку одержувача. Мінімальні ризики; Міжбанківський переказ коштів може здійснюватись у файловому режимі (передбачає, що є певний проміжок часу між списанням коштів з коррахунку банку-платника і зарахуванням на коррахунок банку-одержувача. 60% платежів протягом 20 хвилин) та у режимі реального часу (списання і зарахування коштів відбувається одночасно).

Розрахунки за допомогою СЕП регламентуються відповідними документами Національного банку України. Це інструкції НБУ «Про міжбанківський переказ грошей в Україні в національній валюті» та «Про безготівкові розрахунки в України в націо­нальній валюті».

Порядок виконання міжбанківських розрахунків через внутрішньобанківські платіжні системи регулюється нормативними документами банків.

Порядок переказу коштів:

КБ-ку на підставі укладеного з ТУНБУ договору відкривається коррахунок в ТУНБУ. КБ має бути включеним до:

    1. електронного технологічного довідника банків;

    2. довідника учасників СЕП;

  1. Договір про розрахунково-інформаційне обслуговування в СЕП та надання послуг системою електронної пошти НБУ.

  2. Договір про використання криптографічних засобів запису інформації в СЕП.

Технічний рахунок (відкривається в НБУ). Функціонування забезпечує Центральна розрахункова палата НБУ. Б відкриває технічний рахунок (в електронному вигляді) у ЦОСЕП центральної розрахункової палати. Протягом дня, всі розрахунки, які здійснив банк, знаходять відображення на технічному рахунку. В кінці дня ЦОСЕП передає цю інформацію ТУНБУ для відображення її на коррахунку КБ.

НБУ пропонує КБ, які мають розгалужену систему філій,два підходи до проведення міжбанківського переказу коштів: а) кожна установа банку є самостійним учасником СЕП, б) перекази здійснюються через консолідований коррахунок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]