Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Прогнозування видач готівки з кас банків на оплату праці

У видатковій частині прогнозного розрахунку касових оборотів банків значне місце належить статті «Видача на виплати, пов’язані з оплатою праці». У розрахунках цієї статті установи НБУ беруть за основу загальний фонд оплати праці відповідно в регіоні або в країні. З цього фонду виключаються: безготівкові утримання із заробітної плати (прибуткового податку з громадян, внесків у Пенсійний фонд України, профспілкових внесків тощо): перерахування заробітної плати на рахунки за вкладами в банках. До визначеної в результаті такого розрахунку суми додають повернені до банків суми депонованої заробітної плати (не виплаченої в установлений строк окремим працівникам). Крім того, при розрахунку видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, необхідно враховувати суми заробітної плати, що виплачуються в кварталі, на який розраховується прогноз, за рахунок фонду оплати праці наступного кварталу, а також суми заробітної плати, що виплачені у попередньому кварталі за рахунок фонду оплати праці того кварталу, на який розраховується прогноз. Остаточний результат — це сума готівки, яку треба видати з кас банків і передбачити у статті прогнозу касових оборотів «Видача на виплати, пов’я­зані з оплатою праці».

  1. Повноваження нбу як емісійного центру готівкового обороту.

Національний банк України забезпечує виготовлення грошових знаків. (Україна має замкнутий цикл з виготовлення грошей: Банкнотно-монетний двір, Центральне сховище, Територіальні управління).

Національний банк України визначає номінали банкнот і монет. (формування оптимального номінального ряду банкнот та монет).

Національний банк України визначає дизайн грошових знаків. (Монети: аверс - лицьовий бік монети (малий Державний герб + дубові листки та колоски. Над гербом напис “Україна”, під гербом рік карбування), реверс – зворотній бік монети (цифрове позначення номіналу, “Копійка”), гурт - бічна поверхня (рельєфна або гладка), лігатура - сплав з якого зроблена монета, легенда – напис).

Національний банк України затверджує графічний знак гривні.

Національний банк України розробляє систему захисту грошових знаків від підроблення (фальсифікації).

НБУ регулює купюрну структуру банкнот і структуру монет. (з метою забезпечення безперебійних розрахунків).

НБУ визначає правила встановлення платіжності грошових знаків. (вилучає з обігу непридатні грошові знаки та здійснює їх утилізацію).

  1. Регулювання нбу готівкового обігу у позабанківській сфері.

За станом на 1 вересня 2008 року вся грошова маса складала 475 млрд. Грн, у тому числі готівка поза банками (М0) 134 млрд. грн, частка готівки 28,2%. В Україні:

готівка – 30%

безготівкові кошти – 70%

Положення НБУ “Про ведення касових операцій в нац валюті України” регламентує операції з готівкою на підприємствах та в організаціях:

  1. Під-ва зобов’язані зберігати кошти на рахунках і банках.

  2. Під-ва мають право залишати готівку в своїх касах у поза робочий час у межах ліміту каси (встановлюється під-ми самостійно, на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси підприємств або середньоденної видачі готівки з каси).

При визначенні ліміту враховується: а) режим і специфіка діяльності під-ва, б) віддаленість від банку, в) строки здавання готівки в банк.

  1. Строки та порядок здавання готівки в банк під-ва визначають самостійно, погоджуючи це з банком.

  2. Під-ва можуть зберігати у своїх касах готівку, одержану з банків, на виплати, пов’язані з оплатою праці понад встановлений ліміт каси, протягом 3-х робочих днів, включаючи щоденне одержання готівки з каси банку.

  3. Під-ва здійснюють розрахунки за своїми зобов’язаннями, здебільшого у безготівковій формі. Під-ва мають право розраховуватися з іншими під-ми готівкою, якщо гранична сума розрахунків протягом дня не перевищує 10000 грн.

  4. Під-во , для забезпечення власних потреб, має право використовувати як готівку, одержану з банку, так і готівкову виручку.

  5. Для здійснення готівкових розрахунків, під-во повинно мати касу.

  6. усі надходження та видача готівки з каси відображається в касовій книзі. Касові операції оформлюються касовими документами: ордерами, видатковими відомостями.

  7. Контроль за дотриманням під-ми порядку ведення операцій з готівкою здійснюють: а) органи ДПС, б) органи КРУ, в) органи міністерства внутрішніх справ.

У разі виявлення порушень, органи ДПС застосовують до порушників штрафні санкції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]